Je kan de kwast bewaren door deze bijvoorbeeld in de verf te laten staan (mits je het verfblik of de emmer weer goed kan afsluiten). Of je kan de kwast bewaren in huishoudfolie. Het is dan wel belangrijk dat er zo weinig mogelijk lucht bij kan komen en dat je de kwast bewaren kan op een koele plaats.
Terpentine is slecht voor het milieu, dus spoel de kwasten met terpentine om in een glazen potje. Droog daarna met een schone doek en laat de kwasten indrogen. Doeken kun je het beste uitgevouwen laten drogen en daarna inleveren bij een depot voor klein chemisch afval (KCA-depot).
Schenk dan een kleine hoeveelheid terpentine in een klein schoon potje of blikje en druk de kwast tegen de zijkanten zodat de terpentine tot onderaan de haren komt. Laat de kwasten twee uur weken. Droog ze vervolgens af met een schone doek en bewaar ze op een droge plek.
Na het verven verpak je kwasten het beste in huishoudfolie of in een afgesloten plastic zakje. Bewaar de kwasten het liefst op een koele plaats. Zo zijn ze de volgende dag nog goed en kun je er gemakkelijk mee verven.
Voor langere tijd bewaren heeft mijn voorkeur de kwast te bewaren in een pot met rauwe lijnolie. Voordat ik hem ga gebruiken strijk ik op een krant of karton alle olie er uit en werk hem weer in de verf. De haren blijven daar heerlijk soepel van.
Voeg 2 theelepels wasverzachter in een glas water - laat de kwasten 10 minuten weken en spoel ze daarna heel goed uit met warm water! De wasverzachter maakt de kwasten heel zacht en lost ook de zo opgedroogde verf in de kern van de kwast op, die nu heel gemakkelijk kan worden uitgespoeld.
Net als benzine is terpentine een aardoliedistillaat. Vaak wordt terpentine gebruikt als verdunner of oplosmiddel van verf, vernis en lak. Ook wordt het soms als ontvetter gebruikt, maar het middel is niet geschikt als je een oppervlak wilt ontvetten voor het lijmen of schilderen.
Een verfkwast schoonmaken waarmee je geverfd hebt met verf op terpentinebasis (alkyd) kun je op dezelfde manier aanpakken als kwasten schoonmaken die je gebruikt hebt voor watergedragen verf. Hierbij gebruik je alleen kwastenreiniger of terpentine in plaats van water als schoonmaakmiddel voor het reinigen.
Voor kortstondig bewaren kunnen kwasten met verf zoveel mogelijk luchtdicht verpakt worden in bijvoorbeeld een plastic zakje of een lege kitkoker en de kwasten dienen liggend bewaard te worden op een koele plaats. (niet in de zon of op een verwarming).
Want hoewel wasbenzine, thinner en terpentine alle drie als reinigings- of verdunningsmiddel gebruikt kunnen worden, verschillen de eigenschappen sterk van elkaar. Zo zijn wasbenzine en thinner snel verdampende oplosmiddelen terwijl terpentine veel trager verdampt.
Je verfrollers schoonmaken om te hergebruiken raden wij alleen aan voor muur verfrollers. Andere verfrollers, zoals lakrollers, verliezen hun kwaliteit als je deze gaat schoonmaken. Laat deze rollers na de klus helemaal opdrogen en gooi ze vervolgens weg bij het restafval.
Als je met verf op terpentinebasis schildert, gebruik je het beste een patentpuntkwast met varkenshaar of een kwast met kunsthaar.
Een oplossing voor het behoud van uw kwasten is door ze in de rauwe Lijnolie te zetten. Een laagje rauwe lijnolie in een pot en de kwasten er gebruikt in zetten. Mocht u een volgende keer de kwasten willen gebruiken, veeg deze dan goed schoon met een katoenen doek. Daarna kunt u de kwasten gewoon gebruiken.
Als je binnen een aantal dagen weer gaat schilderen, kun je de kwasten bewaren door deze goed in de verf te dompelen en vervolgens in te pakken met aluminiumfolie of plastic huishoudfolie. Bewaar de kwast in een koele en donkere ruimte, zoals je koelkast.
Schilders adviseren soms om nieuwe kwasten eerst in lijnolie te bewaren. Maar de meest praktische tip is door een nieuwe kwast eerst te gebruiken bij het aanbrengen van een laag grondverf. Na gebruik moet je natuurlijk wel de kwast wassen.
Schilderen met een kwast.
Doop een kwast in tot ongeveer 1/3 van de haarlengte. Strijk de kwast niet af. Door de kwast te draaien, druipt de verf niet. Houd een kwast vast als een pen, maar druk niet te licht; werk de verf met lange soepele streken a.h.w. in het hout.
Die touwtjes, in vakterm de woeling, houden de kwastharen bij elkaar zodat de verf goed uit de pot in de kwast wordt vastgehouden en u met de kwast strakker kunt besnijden. Een kwast zonder woeling transformeert al snel in een bloemkool waar niet mee te schilderen valt.
Jazeker, zolang je de kwast maar goed schoonmaakt en op de goede manier opbergt. Hoe je dat doet is afhankelijk van de verf die je hebt gebruikt. Hieronder vind je meer informatie over het reinigen van kwasten.
Heeft u uw penselen uitgewassen, dan bewaart u ze bij voorkeur liggend op een doek, zodat het water niet in de bus kan lopen als u ze rechtop bewaart. Zijn ze eenmaal goed droog dan bewaart u uw droge penselen rechtopstaand, met de steel naar beneden in een bus of pot zodat de haren in model blijven.
Als ik klaar ben met schilderen, hoe kan ik dan het beste mijn kwast en/of roller bewaren voor de volgende dag? De kwast en/of roller luchtdicht in een plasticzak of aluminiumfolie wikkelen, de volgende dag zijn deze dan weer te gebruiken. Anders de kwasten reinigen, nawassen met groene zeep en stofvrij opslaan.
Probeer het maar eens met wasbenzine.
Wanneer je de kwasten en verfrollers een lange tijd niet gebruikt, zet je de kwasten in een glazen potje met kraanwater. Laat de kwasten vervolgens een paar uur weken. Droog de kwasten daarna af met een doek en berg ze op. De verfrollers rol je op in een plastic zak en bewaar je luchtdicht voor één tot twee dagen.
Terpentine bestaat uit een mengsel van koolwaterstoffen. Dit zijn vluchtige organische stoffen (VOS). Het inademen van te veel VOS is schadelijk voor je gezondheid. Als terpentine op je huid komt, leidt dit mogelijk tot eczeem.
Terpentine is een licht ontvlambare stof en dus erg gevaarlijk in huis. Inademing kan bovendien voor gezondheidsproblemen zorgen zoals hoofdpijn, duizeligheid en geïrriteerde ogen en slijmvliezen.
Terpentine is ontvlambaar. Het is licht irriterend voor de longen, huid, ogen en bij inslikken. Blootstelling aan hoge concentraties kan leiden tot bewusteloosheid. Langdurige blootstelling kan leiden tot het organisch psychosyndroom.