Te grote hoeveelheden zetmeel en suiker leiden, net zoals niet-pcv-eiwit, tot verzuring en gasvorming. Als gevolg daarvan kan je paard zijn voer – en dan met name het ruwvoer – slechter verteren.
Plantaardige olie bevat vetten. Vetten geven namelijk veel energie en het paardenlichaam is zeer adequaat in het verteren en gebruiken van plantaardige vetten. De vetten worden verteert in de maag en in de dunne darm. De energie die daarbij vrijkomt wordt verbrand door de spieren.
Paarden zijn planteneters en kunnen alle voedingsstoffen uit planten halen. Ze herkauwen hun voedsel niet en hebben een gedeeltelijk enzymatische spijsvertering. In de maag en dunne darm vindt enzymatische vertering plaats en in de blinde en dikke darm bacteriële fermentatie.
Het complete spijsverteringsproces van een paard duurt tussen de 36 en 72 uur. De spijsvertering heeft te maken met veel organen van het paard. Hieronder lees je precies waar het voedsel allemaal langsgaat en welk orgaan wat doet. Met het gebit vermaalt het paard het voedsel in kleinere stukken.
Gasophoping bij paarden kan vervelende klachten met zich mee brengen. De ophoping ontstaat meestal door een overmatige productie van gassen in de dikke darm. Wanneer suikers niet volledig verteerd worden in de dunne darm en terecht komen in de dikke darm, dan ontstaat deze overmatige productie.
Vogels kunnen geen scheten laten
In hun darmen vind je niet de gas producerende bacteriën die je bij zoogdieren wel vindt. Daarnaast gaat het voedsel zo rap door hun spijsverteringsstelsel, dat er helemaal geen tijd is om windjes te laten. Dat ze het nooit doen, betekent niet dat ze het helemaal niet zouden kunnen.
Het advies is om een paard niet langer dan 3 uur zonder ruwvoer te hebben staan, maar het mag niet langer dan 6 uur zonder staan. Anders wordt de kans op maagzweren (zeer) groot.
Wist je dat paarden niet kunnen overgeven? Op de plek waar de slokdarm de maag binnenkomt, zit een krachtige spier, genaamd de cardia. Als deze spier samentrekt wordt de maag afgesloten en kan er geen maaginhoud naar buiten afgevoerd worden, dus niet richting de slokdarm. Daarom kan een paard niet overgeven.
Dus geef minimaal 3 maal per dag ruwvoer. Sinds 2011 zijn er richtlijnen voor het houden van paarden. In het Paardenbesluit opgesteld door de Dierenbescherming is opgenomen dat een paard minimaal driemaal daags zou moeten beschikken over voldoende ruwvoer, tenzij er sprake is van weidegang.
Melk komt uit de supermarkt en een koe heeft zeven magen.
Paarden en schapen gaat meestal prima samen. Als je nog schapen moet aanschaffen, kies dan bij voorkeur een beetje stevig of pittig ras.
Olie is een goede bron van energie. Plantaardige oliën, zoals zonnebloemolie, olijfolie en lijnzaadolie, zijn ook geschikt voor het paard. Een dopje olie per dag helptde vacht mooi glanzend te houden.
Elke plantaardige olie is geschikt voor paarden, zoals zonnebloemolie, sojaolie en lijnzaadolie. Plantaardige olie is olie verkregen uit zaden. Plantaardige olie is voor paarden een bron van energie. In vergelijking met granen bevat olie twee a drie keer zoveel energie.
Lijnzaad ondersteunt de slijmlaag in de maag- en darmwand en helpt de darmwand beschermen. Lijnzaadolie bevat een hoge concentratie omega 3 en 6 vetzuren wat bijdraagt aan een gezonde spijsvertering. Deze vetzuren kan je paard zelf niet aanmaken en halen ze in de natuur uit voornamelijk gras.
Falabella's zijn in nog een andere eigenschap anders dan andere paarden: als enige paardensoort kunnen Falabella's braken zoals ook mensen en verschillende andere diersoorten als katten en honden dat kunnen. Alle overige paardenrassen kunnen dit niet.
Bij een gezond paard kan het al 18 uur duren voordat het opgenomen voedsel er aan de achter kant weer uit komt. Als de darmen trager werken en bijna stil liggen duurt het nog langer. Een verstoppingskoliek kan zo soms meerdere dagen aanhouden.
Ratten braken zelden. Wel kunnen ze passief voedsel opgeven (regurgiteren). Een rat kan in geval van "misselijkheid" herhaaldelijk de kop oprichten, alsof het dier kokhalst. Ook kan hij pica-gedrag gaan vertonen.
Echter brood is speciaal gemaakt voor menselijke consumptie en is niet het meest ideale paardenvoer. Veel vers brood is niet goed, omdat een paard deegballen kan vormen die slecht verteerbaar zijn en verstoppingen kunnen veroorzaken. Ook kan vers brood aan het gehemelte van een paard gaan plakken.
Ondanks dat paarden lang met weinig water kunnen overleven, kan het fataal zijn voor een paard om helemaal geen beschikking te hebben over water. Wanneer een paard twee dagen niet gedronken heeft is het belangrijk om een dierenarts in te schakelen.
Paarden mogen maximaal ca. 1,2 – 2 kg wortelen per 100 kg lichaamsgewicht per dag krijgen. Dit betekent voor een volwassen paard van 600 kg ca. 7,2 – 12 kg wortels per dag.
Bij vissen komt gasvorming in de darmen voor. Dat betekent dus dat er ook scheetjes kunnen komen. Als we de ontlasting van vissen zien drijven betekent het dat er ook lucht/gas in zit. Af en toe zien we zelfs luchtbelletjes in de ontlasting!
Katten, schildpadden, cavia's en zelfs muggen doen het. Die van muggen zijn piepklein. Kwallen laten ze trouwens niet, want die hebben geen anus, een belangrijke voorwaarde voor een scheet. Vogels ook niet.
We kennen allemaal de uitspraak wel: “Wie het eerst ruikt, heeft zijn poepertje gebruikt, wie daarop antwoordt, brengt de stank voort.” Misschien niet een heel lekker onderwerp, maar wel een interessante. En we hoeven ons er niet te schamen. Iedereen laat ze, jong en oud, arm en rijk.