Nee, het is niet erg om 3 of 4 liter per dag te drinken. Je nieren kunnen maximaal 0,7 tot 1 liter water per uur verwerken. Je kan dus over een hele dag gemakkelijk 3 of 4 liter water drinken. Het is wel belangrijk om verschillende drinkmomenten te hebben zodat je nieren het kunnen verwerken.
Ja, dat kan. Dit heeft watervergiftiging als gevolg en kan zelfs voor acuut overlijden zorgen. De nieren kunnen per dag zo'n 8 tot 10 liter water verwerken. Als iemand veel meer drinkt, of bijvoorbeeld heel veel water in een kort tijdsbestek drinkt, kan het lichaam dat niet meer aan.
Te veel water is niet goed
Water is dus erg belangrijk en daarom is het goed om dagelijks 1,5 tot 2 liter te drinken. Meer kan, maar wees niet te enthousiast. De nieren, de zuiveringsinstallaties van het lichaam, kunnen maar een bepaalde hoeveelheid per uur verwerken. 0,75 tot 1 liter, om precies te zijn.
Als je meer dan 8 tot 10 liter water drinkt, dan komen je nieren in de problemen. Je nieren kunnen maximaal 0,7 tot 1 liter water per uur verwerken. Als je te veel drinkt, kunnen je nieren de enorme hoeveelheid water niet aan. Daardoor ontstaat een tekort aan natrium in je bloed: dan heb je een watervergiftiging.
Veel water drinken en verder hetzelfde blijven eten en drinken, helpt niets. Water is wel een goede keuze om frisdrank en vruchtendranken mee te vervangen. Dat scheelt calorieën en draagt daardoor bij aan afvallen.
Nee, het is niet erg om 3 of 4 liter per dag te drinken. Je nieren kunnen maximaal 0,7 tot 1 liter water per uur verwerken. Je kan dus over een hele dag gemakkelijk 3 of 4 liter water drinken. Het is wel belangrijk om verschillende drinkmomenten te hebben zodat je nieren het kunnen verwerken.
Water bevat natuurlijk geen calorieën, hierdoor hoef je niet bang te zijn dat je vetpercentage stijgt. Maar je lichaamsgewicht zou er wel wat van kunnen stijgen. Omdat dit extra gewicht uiteindelijk weer volledig wordt afgevoerd zal dit altijd tijdelijk zijn.
Voldoende water drinken is erg belangrijk, ook als wilt afvallen. Het zorgt er namelijk voor dat je minder snel dorst krijgt en je vetverbranding wordt erdoor gestimuleerd. Voor een gemiddeld mens is 1,5 a 2 liter water voldoende maar dat is afhankelijk van enkele factoren als gewicht, lengte en de mate van inspanning.
Symptomen die passen in het beeld van een waterintoxicatie zijn opzwellende handen en voeten, misselijkheid, braken, algemeen ongemak, hoofdpijn, spierpijn, spierkrampen, verwardheid, slaperigheid. In ernstige gevallen kunnen ook een epilepsieaanval, bewusteloosheid en soms coma met de dood tot gevolg voorkomen.
Door een tekort aan vocht wordt je urine namelijk geconcentreerder met als gevolg dat je blaas eerder geïrriteerd raakt. Hierdoor krijg je eerder het gevoel dat je naar het toilet moet terwijl dit eigenlijk nog niet nodig is. Meer drinken is dan ook de oplossing! Drink je meer dan is je urine meer verdund.
Water drinken boost je metabolisme. Ook hier geeft wetenschappelijk onderzoek weer klinkende cijfers aan: je metabolisme versnelt met maar liefst 24% als je alleen water drinkt. Gek genoeg doet je stofwisseling dit puur omwille van het extra water; het gebeurt zelfs zonder dat je op dieet bent of extra op je eten let!
Naast water kun je ook prima gezonde dranken als (kruiden)thee, koffie zonder suiker, magere en halfvolle melk, karnemelk en ongezoete magere drinkyoghurt of (ongezoete) sojadrank nemen. Deze zitten allemaal in de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum.
Naar Nederlandse richtlijnen heb je ongeveer anderhalf tot twee liter vocht (zeven tot tien glazen) per dag nodig: zeg water, thee of limonade, maar geen alcohol. Het vocht is onder meer nodig voor de opname van voedingsstoffen in de darmen en het regelen van de lichaamstemperatuur.
Veel water drinken is gezond
Dat klopt niet helemaal. Het Voedingscentrum adviseert volwassenen om 1,5 tot 2 liter te drinken op een dag. Dat zijn zo veel glazen. Het hoeft niet per se water te zijn, alle dranken zonder toegevoegde suikers of alcohol dragen bij aan je vochtinname.
Symptomen: Misselijk, niet lekker voelen, overgeven; • Hoofdpijn; • Vergeetachtigheid, verwarring; • Verlaagd bewustzijn; • Spierkrampen; • Vermoeidheid en slaapneigingen. Met uitzondering van de hoge lichaams temperatuur lijken de symptomen van een watervergiftiging op die van oververhitting.
Maar veel water drinken kan wel een flinke bijdrage leveren als je frisdranken en alcoholische dranken wisselt voor water en thee. Een rekenvoorbeeld: als je elke dag een glas cola en een glas bier drinkt en dat omwisselt voor water, scheelt dat 180 kilocalorieën per dag. Dat zijn 65000 calorieën per jaar!
Het diuretisch effect
Hierdoor moet je vaker naar het toilet, maar de hoeveelheid water die je lichaam opneemt en weer uitplast, blijft in volume hetzelfde. Je drijft dus niet meer vocht af door het drinken van thee, dan door het drinken van water.
Meestal val je eerst af op de plek waar je het meeste lichaamsvet hebt. In het algemeen slaan mannen meer vetmassa op rond de buik. Mannen gaan dan meestal ook sneller afvallen op de buik dan op andere plaatsen. Vrouwen daarentegen slaan meestal meer vet op rond hun bovenbenen en heupen.
Het Voedingscentrum raadt daarom volwassenen aan om elke dag 1,5 tot 2 liter water te drinken. Maar de Mayo Clinic, een Amerikaans academisch medisch centrum, raadt vrouwen aan zeker 2,2 liter water (negen glazen) te drinken en adviseert mannen om zelfs 3 liter (zo'n dertien glazen) tot zich te nemen.
Een glas water voordat je naar bed gaat zorgt ervoor dat je spieren, gewrichten, hormonen en energie in balans blijven. Je lichaam kan hierdoor beter ontspannen en jij zult de volgende ochtend heerlijk uitgerust wakker worden. Overdag verlies je vocht doordat je naar de wc gaat en zweet.
Loop je op een gemiddelde wandelsnelheid van vijf kilometer per uur – dat is stevig wandelen, dus niet rustig – dan verbrand je al snel vier calorieën per kilogram lichaamsgewicht. Iemand van 60 kilogram kan na een uur dus maar liefst 240 calorieën afstrepen. Dat staat gelijk aan een roze koek of een saucijzenbroodje.