Een bergzolder kwalificeert zich als gebruiksoppervlakte ove- rige inpandige ruimte. 14. Is sprake van gebruiksoppervlakte wonen als er zich op een zolder die met een niet-vaste trap te bereiken is, Nee.
De definitie van gebruiksoppervlakte (GO) volgens NEN 2580 is: de vloeroppervlakte van een ruimte of van een groep van ruimten, gemeten op vloerniveau, tussen de opgaande scheidingsconstructies, die de desbetreffende ruimte of groep van ruimten omhullen.
Je zolder heeft een vaste trap en minimaal 0,5m2 raamoppervlak (daglicht). Ok prima.
De gebruiksoppervlakte is het aantal vierkante meters in uw woning die gebruikt kunnen worden om te wonen. Hierbij moet de stahoogte minimaal 1,5 meter zijn.
De gebruiksoppervlakte wonen (in de volksmond ook wel woonoppervlakte genoemd) stelt de makelaar vast aan de hand van de uniforme meetinstructie. Deze meetinstructie zorgt voor eenduidige vermeldingen van de gebruiksoppervlakte bij de woningen op funda. Hierdoor kan je woningen goed met elkaar vergelijken.
De woonoppervlakte is gelijk aan de som van de netto-vloeroppervlakten van de vertrekken van een woning. Tot de vertrekken behoren huiskamers, eetkamers, slaapkamers, werk-, eet- en woonkeukens en voorts andere binnenruimten, geschikt voor bewoningsdoeleinden, indien ze ten minste 4 m2 groot zijn.
Ruimtes waarbij het hoogste punt lager is dan twee meter, met een oppervlakte kleiner dan 4m² en bergruimtes tellen niet mee als woonruimte. Ook je garage en zolder zonder vaste trap zijn dus geen bewoonbare onderdelen.
Lengte x breedte
Vermenigvuldig de lengte met de breedte van een ruimte. Meet hierbij van binnenmuur tot binnenmuur. Tel de vierkante meters van alle ruimtes bij elkaar op en je hebt de totale oppervlakte van een woning berekend.
Er wordt onderscheid gemaakt tussen inpandige en uitpandige opslagvoorzieningen. Inpandige opslagvoorzieningen zijn voorzieningen welke in een ander bouwwerk zijn gelegen. Uitpandige opslagvoorzieningen zijn voorzieningen welke niet in een ander bouwwerk zijn gelegen.
Dakramen en dakkapellen geven meer ruimte en licht
Meer licht en ruimte op zolder nodig? Dat kan door het plaatsen van een dakraam of dakkapel. U krijgt zo ruimte voor een extra slaap- of studeerkamer. Belangrijk hierbij is een goede constructie en hierbij kan A.T. de Zeeuw klussenbedrijf u prima helpen.
Je hebt een beter beeld van de grootte van een object bij vierkante meters dan bij kubieke meters. Ook in het kader van Openbare Orde en Veiligheid wordt gebruik gemaakt van oppervlakte gegevens (hoeveel mensen mogen zich op een verdieping bevinden – afhankelijk van de oppervlakte).
Wil je je zolder bewonen, dan heb je een vrije hoogte van minstens 1,80m nodig. Waar het lager is, kan je je zolder gebruiken voor een berging, een speelruimte voor de kinderen, een badkamer met bad. Dus zelfs met een lage zolder kun je de volledige beschikbare oppervlakte goed benutten.
Wanneer je de woonoppervlakte meet, doe je dat binnenmaats (van binnenmuur tot binnenmuur). Daarnaast heb je nog ruimten met een andere funktie: de aangebouwde stenen berging of berging achter in de tuin. Of een kelder, vliering; die vallen onder de overige inpandige ruimte.
Ruimtes zoals de woonkamer, keuken, het toilet, badkamer en slaapkamers, maar ook de gang, bijkeuken, vaste kast en meterkast maken allemaal deel uit van de totale woonoppervlakte van een woning.
De gebruiksoppervlakte wordt bepaald volgens NEN 2580. De GO is in feite het totale vloeroppervlak tussen de omsluitende wanden van de gebruiksfunctie minus de vaste obstakels van enige omvang: dragende binnen wanden; schalmgat, vide, liftschacht als oppervlakte > 4 m2.
Om de bewoonbare oppervlakte te bepalen, wordt de oppervlakte van alle woonruimtes binnen de opgaande muren opgeteld. Het gaat hier over de keuken, woonkamer, eetkamer en slaapkamers, maar ook over bewoonbare zolder- of kelderruimtes.
Eenvoudig gezegd wordt de bewoonbare oppervlakte daarin bepaald door de vloeroppervlak van loten en afgedekte gebouwen te nemen na aftrek van de oppervlakten ingenomen door muren, wanden, trappen en trappenhuizen, kabelgoten, deuropeningen en ramen. Niet bewoonbare delen zoals kelders, garages, schuren, zolders, etc.
De bebouwde oppervlakte is vanzelfsprekend de grond oppervlakte waar bebouwing op staat. De nuttige oppervlakte daarentegen, is een vastgelegde berekening van de oppervlakte die nuttige gebruikt kan worden in het huis, rekening houdend met de hoedanigheid van de oppervlakte.
Vermenigvuldig de vloeroppervlakte van elke verdieping met de hoogte. De standaardhoogte van een verdieping is bij veel woningen 2,5 meter. Een garage of schuur tel je ook mee. De inhoud van een verdieping onder een schuin dak is vaak (iets meer dan) de helft van de vloeroppervlakte maal het hoogste punt.
De netto-oppervlakte is de daadwerkelijke woonruimte van de woning. In de Meetinstructie staat dat het vermelden van de nettowoonoppervlakte verplicht is. Ook moeten alle ruimten 'binnenmaats' gemeten worden. Dit betekent dat er van binnenmuur tot binnenmuur gemeten wordt.
De lengte en de breedte vermenigvuldigen
Wie de oppervlakte van een ruimte wil berekenen, doet dit door de lengte met de breedte te vermenigvuldigen. Je komt dan uit op een bepaald aantal vierkante meters. Dit is de standaardprocedure om rechthoeken te berekenen. Een voorbeeld: een kamer is 30 meter bij 15 meter.
6. In hoeverre mag je een souterrain meetellen bij de gebruiksoppervlakte wonen wanneer de hoogte nergens meer dan 2m is? Wanneer de hoogte niet boven de 2 meter komt, kan geen sprake zijn van gebruiksoppervlakte wonen. Het gehele souterrain valt daarmee onder de gebruiksoppervlakte overige inpandige ruimte.
Een zolder kunt u opgeven als extra kamer, mits die voldoet aan de voorschriften vanuit het bouwbesluit. Dit hangt dus af van onder andere de afmetingen, daglichtvoorziening, isolatie, brandveiligheid en toegankelijkheid. Zo moet een trap naar een zolderkamer een vaste trap zijn (geen vlizotrap).
Hoe verhoog of vergroot je een lage zolder het beste? Door het plaatsen van een dakkapel of dakramen. Er zijn veel verschillende modellen verkrijgbaar waarmee je de ruimte vergroot en zelfs buiten bij binnen betrekt. Een dakraam geeft ook nog eens meer daglicht op zolder waardoor de lage zolder ruimer lijkt.