Hoe ruikt propaan – en butaangas? Propaan– en butaangas zijn net als aardgas geurloos. Om eventuele lekken te kunnen opsporen wordt een sterke, slecht ruikende stof aan het gas toegevoegd. De geur die je dan ruikt is te vergelijken met de geur van rotte eieren.
Het verschil tussen butaan- en propaangas is het kookpunt (temperatuur waarbij het gas van vloeistof in gas overgaat en andersom).Bij butaan is dat 0 °C en bij propaan -44 °C. Dit betekent dat butaangas vloeibaar en dus onbruikbaar wordt om te koken of verwarmen bij een temperatuur lager dan 0 °C.
Propaangas is namelijk van nature kleur- en geurloos.
Propaan en butaan zijn niet giftig, kankerverwekkend of irriterend bij dagelijks gebruik. Het gas is biologisch afbreekbaar en levert geen bodem- of waterverontreiniging op.
Butaan is daarom onbruikbaar voor een winterbarbecue of bij gebruik hoog in de bergen. Butaangas is daarentegen goedkoper dan propaan en geeft meer verbrandingswarmte af.
Indien u een gasfles gebruikt om te koken voor 4 personen, dan kan men zeggen dat u ongeveer 70gr gas per uur gebruikt. Zo kan een butaangasfles van 12,5kg ongeveer een half jaar meegaan.Gebruikt u de fles enkel om te barbecuen?Dan kan deze fles wel tot 4 jaar meegaan.
Dankzij de lage druk in de flessen, is dit gas uitermate veilig en geschikt voor gebruik binnenshuis of in een camper. Butaangas bevriest bij temperaturen onder het vriespunt en kan dus enkel binnenshuis gebruikt worden.
Over de prijs van propaangas
Die is veel minder gestegen dan de gasprijs. Daardoor kunnen butaan, propaan en lpg goedkoper zijn dan aardgas." "Normaal gesproken is het duurder omdat ze met flessen of tankwagens worden aangevoerd.
Butaan/propaanmangsels Butaan en propaan kunnen tot dodelijke hartritmestoornissen leiden. Drijfgassen kunnen ook tot leverschade leiden (2). Benzinedampen Het inhaleren van benzinedampen kan tremoren en verlamming tot gevolg hebben.
Propaan, butaan & LPG
Propaan is zwaarder dan lucht. Propaan heeft een lager kookpunt (-42 °C) dan butaan en wordt bovendien bewaard onder hogere druk. Het kookpunt van butaan is rond -0,5 °C, het is dus niet bruikbaar in koudere omstandigheden rond deze temperatuur.
Aardgas is eigenlijk reukloos. In Nederland ruikt u bij een gaslek echter een zwavelachtige geur. Wat u eigenlijk ruikt is tetrahydrothiofeen, dit ruikt enigszins naar zwavel.
Gaslucht herkennen is gelukkig relatief eenvoudig. Dat begint bij het gehoor, want ontsnappend gas maakt een sissend geluid.Bovendien heeft gas een heel kenmerkende, penetrante geur. Dat is bewust: gas is van zichzelf geurloos en kleurloos, dus als je het ruikt weet je meteen dat er een gaslek is.
U kunt een gaslek herkennen aan een sissend geluid of doordringende geur die plots in huis aanwezig is. Gas is van zichzelf kleur- en geurloos. Als er sprake is van een gaslek komt er lucht bij de fossiele brandstof, waardoor het een sterke geur afgeeft.
Ja, voor sommige gasfornuizen en gaskookplaten is het mogelijk om deze met een ombouwset om te bouwen naar butaangas of propaangas.
Butaan wordt vloeibaar bij -0,5 graden Celsius of lager, terwijl propaan pas vloeibaar wordt vanaf -40 graden Celsius. Een ander groot verschil tussen butaan en propaan is de druk, bij 20 graden Celsius is de druk van butaan ca. 1,2 bar en de druk van propaan is dan maar liefs ca. 7,0 bar.
Zowel propaan als butaan zijn in gasvorm, in tegenstelling tot aardgas, ZWAARDER dan lucht. Bij een lek zullen propaan- en butaangas daarom naar de grond zakken.
2.Is er een houdbaarheidsdatum voor gasflessen? Die is er niet, de gas in de fles blijft goed.
Een fles butaangas ontploft niet, er is geen explosie. Als die te warm wordt kan ze scheuren en komt het gas vrij. Dat geeft dan de explosie.
Met een fles van 10,5 kg propaan kan men de gashaard zo'n 26 uur op vol vermogen laten branden. Dit is op basis van een verbruik van 0,4 kg propaan per uur.
De fles is goed voor 150 uur kookplezier. Ga je alleen maar barbecueën? Dan doe je mogelijk tot vier jaar met je fles.
Biogas wordt wel eens het propaan van de toekomst genoemd, omwille van de geringe impact op het milieu. Dat is waarom Antargaz tegen 2050 enkel nog biogas wil verdelen.
Tip 2: zet de gasfles niet in de zon of bij warmtebronnen
De druk in de gasflessen loopt daardoor op en dat kan tot gevaarlijke situaties leiden.
De dichtheid (=gewicht) van butaan is 0,587 kg bij 15°C voor 1 kubieke dm of 1 liter van het product. Wanneer een butaanfles 13 kg butaangas kan bevatten, dan betekent dit 13 : 0,587 = 22,15 liter.
LPG bestaat voor het grootste gedeelte uit een mengsel van butaan- en propaangas en het restgedeelte zijn toevoegingen. De verhouding is afhankelijk van het seizoen. Zo bestaat LPG in de winter voornamelijk uit zuiver propaangas waardoor het mogelijk is om LPG in de camper ook in tijden van vrieskou te gebruiken.