Het is aan te raden om onder je fietsjack goede thermokleding te dragen. Hierbij kun je kiezen tussen een thermoshirt met korte of lange mouw. Het is maar net wat je zelf fijn vindt. Laagjes mogen niet ontbreken tijdens de winter.
Voor extra warmte of verkoeling koop je een baselayer (zweetshirt) dat je onder je fietsshirt draagt. De langere achterkant beschermt je tegen opspattend water van de wielen en de kortere voorkant zit niet in de weg tijdens het fietsen. Door de zakjes achterop kun je makkelijk reserve materiaal of voeding meenemen.
Een korte broek en kort wielershirt is voldoende. Je kunt er nog voor kiezen om er een dun zweetshirt onder te doen wat voor verkoeling zorgt maar dit is niet persé nodig. Verder trek je korte fietssokken aan, handschoentjes met korte vingers voor grip met zweethanden en natuurlijk je helm.
10-15 graden:
Mijn bovenlijf heeft voldoende aan een thermo met lange mouwen en een dun fietsjack of een dunne thermo met een wat dikker jack. Je kunt ook kiezen voor een fietsshirt met armstukken en daarover heen een jasje met lange mouwen. Zorg er in ieder geval voor dat je een thermo als basis draagt.
Een ondershirt
Een goed ondershirt voert vocht af, houdt je warm en isoleert. In de zomer werkt een ondershirt juist verkoelend door te zorgen dat de warmte van je huid naar de volgende kledinglaag kan ontsnappen. Het zit bovendien prettiger op je huid dan de bretels van je broek en de rits van je shirt.
Kies voor de winter voor ondershirts met lange mouwen. Hierdoor blijft je gehele lichaam warm, en niet alleen je torso. Voor warme omstandigheden (boven de 20 graden) zijn er de zogeheten 'extra cool' baselayers. Dankzij het ademend vermogen van deze ondershirts wordt het zweet nog beter afgevoerd.
Fietsshirts om mee te wielrennen moeten strak op het lichaam aansluiten en mogen niet gaan wapperen in de wind. Ze hebben een anatomische pasvorm en zijn zo gemaakt dat ze in de fietshouding lekker zitten. Aan de onderzijde en bij de mouwen zitten vaak elastische grippers die voorkomen dat het fietsshirt omhoog kruipt.
Houd je handen warm
Zorg voor goede fietshandschoenen. Een goede fietshandschoen is water- en winddicht, ademend en heeft reflecterende kenmerken voor extra zichtbaarheid. Er bestaan zelfs verwarmde handschoenen! Handschoenen mogen niet knellen, want dat remt de doorbloeding en zorgt juist weer voor koude handen.
Zuurstof. Door vaker te fietsen kom je vaker buiten en krijg je meer frisse lucht. Niet alleen goed voor je luchtwegen, maar ook voor je hersenen, bloeddruk en hartslag. Dat effect wordt groter wanneer je kiest voor wegen en fietspaden die niet direct naast de snelweg liggen.
Je kunt namelijk met de juiste kleding best prima fietsen in de winter als het koud is, met goede LED fietsverlichting, overschoenen, lange warme fietsbroek en de beste helmmuts en fijne warme winter handschoenen. Liever ga je fietsen in de zomer maar zo is de kou goed te doorstaan.
Wat is goede fietskleding
Goede fietskleding draag je aangesloten zodat het niet alle kanten op zwabbert maar mag nooit beknellen. Daarnaast moet de fietskleding comfortabel zitten maar wel voldoende ondersteuning bieden en temperatuur en vocht reguleren.
Tussen de 10 en 15 graden wordt het nog steeds aangeraden om een normale jas (of tussenjas) te dragen. Tussen de 15 en 20 graden kun je een dun vest zonder jas of gewoon een dunne jas (zoals een trenchcoat) aandoen. Vanaf de 20 graden is het tijd voor een korte broek en kan je je jas aan de kapstok laten hangen.
Een zweethemd (of zweetshirt) heeft als enige functie om het transpiratievocht zo snel mogelijk van de huid af te voeren. Deze thermoshirts zijn dus altijd zeer dun en gemaakt van een functioneel materiaal zoals polyester, polyamide of polypropyleen.
De helm dient recht op het hoofd gedragen te worden zodat ook het voorhoofd beschermd is. De bandjes van de helm zitten zo strak dat er net een vinger onder je kin past als je het bandje dicht hebt. Je bril draag je nu eenmaal met de pootjes over de bandjes.
Twijfelweer met kleding bij het fietsen
Kies buiten een plek waar je ook kunt zien hoe hard te waait en uit welke richting. 14 graden zonder wind en met zon kan prima zijn voor een korte fietsbroek en bij 19 graden met een koude noordooster wind zonder zon is een lange fietsbroek vaak beter.
De oorzaken
De belangrijkste factor is de hogere luchtweerstand, die veroorzaakt wordt door de hogere luchtdichtheid in de winter. Bij lagere temperatuur hebben de luchtmoleculen een lagere gemiddelde snelheid en botsen dus minder hard tegen hun omgeving.
Conclusie. Voor de meeste mensen is droog weer met bewolking, weinig wind en een temperatuur van 20 tot 25 graden het beste weer om te fietsen. Lever je een grote inspanning, zoals op de racefiets, dan voelt 15 tot 20 graden beter aan.
De fietsbroek moet overal goed aansluiten, maar niet knellen. Wanneer de fietsbroek te ruim is kan de zeem gaan schuiven en de stof gaan schuren. De bretels mogen een klein beetje te strak zitten als je rechtop staat, maar als je in de fietshouding staat of zit moeten ze strak maar comfortabel aansluiten.
De beste fietsbroek is de Sport2x T-Pro Short Dames Fietsbroek. Deze fietsbroek is van premium kwaliteit, zit heerlijk comfortabel, geeft voldoende ondersteuning en is ook nog eens heel betaalbaar! Deze fietsbroek is speciaal toegesneden op het vrouwelijk lichaam waardoor je veel comfortabeler kunt bewegen op de fiets.