Riblappen komen uit de dikke rib, in de buurt van de hals van de koe. Riblap is beroemd om de stoofgerechten die je ermee kunt bereiden. Het vlees verandert tijdens het stoven in mals draadjesvlees.
Riblappen zijn de meest malse stukken stoofvlees en hebben de kortste bereidingstijd nodig. Maar denk niet 'grote stappen, snel thuis'! Ook dit stoofvlees heeft tijd nodig. Laat het dus toch een paar uurtjes heerlijk pruttelen op laag vuur, of een lage oventemperatuur.
Runderlappen is een benaming die we in het Nederlands ook wel tegenkomen.De riblap wordt gesneden van de eerste ribben van een rund. Dit stukje wordt ook wel het ribstuk genoemd. Een stukje verder vind je de overheerlijke rib-eyes van het rund.
De één noemt het suddervlees, de ander draadjesvlees, weer een ander stoofvlees, maar we bedoelen allemaal hetzelfde. Dat heerlijke zachte vlees met veel jus dat lekker staat te pruttelen. Als u suddervlees maakt, gebruik dan mooie riblappen met een klein vetrandje voor smaak en malsheid.
Riblappen zijn het malser dan sucadelappen omdat ze meer vet bevatten. Dit geeft het een rijkere smaak, waardoor ze heerlijk zacht zijn om te eten. Sucadelappen zijn beter geschikt om bijvoorbeeld te stoven.
Riblappen, sukadelappen, runderlappen, braadlappen, klapstuk, het kan allemaal. De stooftijd kan wel wat verschillen, natuurlijk. Meer bindweefsel kost meer tijd maar is ook lekkerder en meer vet geeft ook meer smaak. De kwaliteit van je vlees zal ook terug te proeven zijn in je gerecht: bezuinig dus niet op je vlees!
Riblappen (van al het suddervlees het meest malse) komen uit de rug of nek, hierdoor is het zacht en uitermate geschikt voor stoofschotels.
Laat stoofvlees niet koken
Zachtjes pruttelen is oké, maar van koken wordt het vlees taai. Het deksel hoeft niet meteen op de pan, dan krijg je te veel vocht in je stoverij. Pas als de saus de gewenste dikte heeft, zet je het op de pan zodat je straks nog genoeg saus overhoudt.
Er is veel vlees dat je kunt gebruiken om te stoven. Doorregen runderlappen, hacheevlees, klapstuk, magere runderlappen, runderpoulet, riblappen en sukadelapjes... doorregen of magere stooflappen. En een aparte groep is het stoofvlees met been zoals de schenkels en de staart.
Welke soorten rundvlees vallen bij de bereiding niet uit elkaar, zoals bij draadjesvlees gebeurt? In het algemeen geldt dat de mate van gaarheid van invloed is op 'het uit elkaar vallen' zoals bij het draadjesvlees. Een baklap of een entrecote wordt als het goed is niet door en door gegaard en valt dan ook niet uiteen.
Riblappen komen uit de dikke rib, in de buurt van de hals van de koe. Riblap is beroemd om de stoofgerechten die je ermee kunt bereiden. Het vlees verandert tijdens het stoven in mals draadjesvlees.
Riblap: Dit is een stoofvlees dat dichter bij de voorzijde van de ribsectie zit. Het heeft meer bindweefsel en is daarom minder mals dan ribeye. Vanwege deze eigenschappen is het meer geschikt voor langzamere bereidingsmethoden, zoals stoven of sudderen, om het vlees zacht en smaakvol te maken.
Dit magere vlees komt voornamelijk uit de voorvoet van een rund. Soepvlees wordt gebruikt om een bouillon te trekken i.c.m. een mergpijpje of wordt gebruikt voor een heerlijke stoofpot. Gaat je voorkeur uit naar iets meer doorregen gebruik dan hachee vlees wat van riblappen gesneden is.
In Nederland wordt gestoofd rundvlees (runderlappen) ook draadjesvlees genoemd omdat het uit elkaar gevallen vlees aan draden doet denken.
Hacheevlees wordt ook wel stoofvlees of suddervlees genoemd. De naam hachee komt van het Franse woord 'hacher'. Dit betekent hakken. Al in de 17e eeuw aten mensen vaak stoofpotjes met vlees, vis en gevogelte.
Als je koud vocht toevoegt, dan sluit het vlees zich af en neemt het niet makkelijk vocht en/of smaken meer op. -Voeg zuren aan je vlees toe, zoals (rode) wijn, azijn , bier, tomatenpuree of mosterd. De zuren die hierin zitten zorgen ervoor dat het bindweefsel in vlees wordt afgebroken waardoor het vlees mals wordt.
Doe niet al het vlees ineens in de pan: dat heeft tot gevolg dat het vlees staat te koken in plaats van te bakken. Van koken wordt het vlees taai. Braad het daarom beter aan in porties. Elke keer als een portie vlees mooi toegeschroeid is, doe je ze in de andere pan bij de uien.
Een Ribeye is een soort biefstuk die je kunt stoven.
Stoofpotjes blijven lekker sappig als je ze onder deksel bereidt. Gebruik hiervoor best een cocotte van keramiek of gietijzer. Bereidingen die urenlang duren, zoals vleesbouillon bijvoorbeeld, kun je best onder deksel bereiden zodat er niet te veel vocht verdampt en je bouillon niet te geconcentreerd wordt.
Hoe langer je stoofvlees laat garen, hoe malser het wordt. Je moet er echter rekening mee houden dat wanneer je het te lang laat opstaan, het vlees helemaal uiteen gaat vallen. Zo heb je geen stukken vlees meer maar wordt het stoofvlees meer een dikke saus met draadjesvlees in.
Stoven is het langzaam garen van vlees in een vloeistof. Je braadt het eerst aan en dan laat je het rustig verder gaar worden in een gesloten pan, op een laag tot matig vuur in bouillon, wijn, cider of bier met groenten en kruiden.
Om goed mals stoofvlees te krijgen is het super belangrijk om lang te sudderen en een zuurtje toevoegen, daarom doen we dat in dit recept met wat azijn en rode wijn. Kruid het vlees met peper en zout en eventueel andere kruiden en specerijen naar smaak.
Vochtig vlees spettert als het in aanraking komt met hete boter, en door het vocht koelt de boter meer af dan nodig is. Voordat het vlees in de pan gaat is het slim om het even door de bloem te halen. Het krijgt dan een mooie bruine kleur en de bloem bindt later het vocht wat aan het vlees wordt toegevoegd.
Een scheutje wijn, azijn, citroensap of ieder ander zuur (tomaat, tomatenpuree of zelfs rinse appelstroop) zorgt ervoor dat het bindweefsel in stoofvlees malser en zachter wordt. Daarom is het draadjesvlees van jouw oma zo lekker en zo zacht!