De luchtpijp vertakt zich in twee bronchiën die de longen in gaan. Er is ook weer trilhaarepitheel in de luchtpijp en in de bronchiën. Die zorgt, net als de in de neusholte, ervoor dat de lucht verwarmd en gezuiverd wordt.
Het beste kun je inademen via de neus en uitademen via de mond. Als je via de neus inademt, wordt de lucht gezuiverd voor het in de longen komt. Het neusslijmvlies en de neusharen verwijderen stof en vuildeeltjes uit de instromende lucht en verwarmen de lucht voordat deze in de longen komt.
Neusholte: In de neusholte waarvan de wandoppervlakte nog vergroot wordt door de 3 neusschelpen. Aan elke zijkant, wordt de ingeademde lucht verwarmd en bevochtigd door contact met het vochtige, warme slijmvlies In de neus bevindt zich de reukzintuig waardoor de ingeademde lucht wordt gekeurd.
Tijdens het ademen stroomt de ingeademde lucht via de neus of de mond door de luchtpijp naar de longen. In de longen wordt de zuurstof uit de ingeademde lucht opgenomen en afgegeven aan het bloed. Het zuurstofrijke bloed wordt verder door het lichaam verdeeld door het pompen van het hart.
In de lucht zit zuurstof. Als je inademt, komt er lucht met zuurstof in je longen.Als je uitademt, gaat lucht zonder zuurstof je lichaam weer uit. Als je ademhaalt, zie je je buik en borst bewegen.
De ademhaling bestaat uit:
Inademen; Er wordt zuurstof in het lichaam opgenomen.Uitademen; Afvalstoffen worden door de longen afgevoerd.Rustpauze; Een belangrijke fase voordat een nieuwe inademing volgt. Een fase waarvan men zich vaak niet bewust is.
Ademhaling gebeurt meestal onbewust, maar ook bewust in- en uitademen of de adem even inhouden is mogelijk. Onbewuste inademing wordt gestuurd door een impuls vanuit het ademhalingscentrum in het verlengde merg van de hersenstam. Dit centrum reageert op de koolstofdioxideconcentratie.
Als u ademt, wordt de lucht in uw neus gefilterd, verwarmd en bevochtigd. Het stroomt dan door uw luchtpijp, bronchiën en omlaag naar de alveolen in de longen. Bij het inademen en uitademen zetten de borstkas en ribben zich uit en trekken weer samen, om de lucht naar binnen te laten stromen en om weer uit te ademen.
Probeer zo lang mogelijk uit te ademen. Adem 3 tot 4 keer langzaam diep in (zoveel mogelijk door uw buik). Houdt 3 tellen uw adem vast (niet de wangen bol maken) zodat de longblaasjes goed open gaan staan.
Heeft iemand schadelijke gassen ingeademd? Dan zwellen de luchtwegen op en kunnen er brandwonden ontstaan.Ook kan iemand een heftige reactie krijgen. Lees hieronder wat je moet doen na het inademen van giftige stoffen.
Met ventileren komt er koudere lucht naar binnen. Maar deze is wel droog (ook al regent het buiten). Droge lucht warmt sneller op dan vochtige lucht. Dus hoef je minder te stoken.
CO2 bevindt zich in de atmosfeer. De lucht die we inademen bestaat voor het overgrote merendeel uit stikstof (78 procent) en zuurstof (21%). Ongeveer 0,04 procent van de lucht die we inademen is CO2. Dat komt dus neer op 4 milliliter per liter ingeademde lucht.
Luchtverwarming werkt met een kanalensysteem van roosters en buizen dat de schone (en eventuele verwarmde) lucht verspreid over de gehele woning. Via het speciaal ontwikkeld retoursysteem wordt de aanwezige lucht eerst gefilterd om vervolgens opnieuw op te warmen.
Het deel van de long dat niet aan de gaswisseling deelneemt, dat wil zeggen het totale volume van de luchtwegen, heet anatomische dode ruimte en bedraagt ongeveer 150 ml. De alveolaire dode ruimte is dat deel van de alveoli dat wel geventileerd maar niet doorbloed wordt. Samen vormen zij de fysiologische dode ruimte.
Maar de uitademing is net zo belangrijk. Tijdens de inademing gaat er namelijk koolzuur uit het bloed naar je longen. Als de uitademing langer is dan de inademing, wordt de koolzuurwaarde in de longen gelijk aan de koolzuurwaarde in je bloed.Op die manier normaliseer je de zuurgraad.
In normale omstandigheden is er na 9 minuten sprake van hersendood. In bijzondere omstandigheden, bijvoorbeeld bij onderkoeling (verdrinking, sneeuwlawine) kunnen de hersenen mogelijk langer zonder zuurstof.
Diepe ademhaling vermindert de zuurgraad van het lichaam en maakt het dus meer basisch. Stress maakt het lichaam ook zuurder. Dus goede ademhaling vermindert stress en zuurgraad. Misschien heb je dat zelf ook wel eens gemerkt, dat je al zo snel een rustgevend effect in je lichaam voelt wanneer je diep ademhaalt.
Wanneer je door je mond ademt, wordt de lucht dus niet meer gereinigd, verwarmd en bevochtigd.Hierdoor worden de longen zwaarder belast. 2️⃣ De neus geeft weerstand aan het ademen. Door de mond ademen gaat makkelijker, zodat de ademhalingsspieren minder hoeven te doen; dit leidt tot verslapping van deze spieren.
Je kunt het beste ademen door je neus. De neus zorgt ervoor dat de ingeademde lucht schoon, vochtig en verwarmd wordt. Er zijn kinderen (en volwassenen) die door hun mond ademhalen.
De uitademing dient langer te zijn dan de inademing. Bij een ademhaling van zes keer per minuut duurt de inademing vier seconden en de uitademing zes seconden. Bij veel mensen is de in- en uitademing nagenoeg gelijk lang.
Wat doe je bij een bewusteloos slachtoffer dat niet ademt? Bel of laat 112 bellen en zet de telefoon op de luidspreker.Laat een AED halen als deze beschikbaar is.Volg de instructies van de centralist en de AED.
Bij het inademen of het actief uitademen worden de ademhalingsspieren gebruikt. Dit zijn de middenrifspieren, buikspieren, de binnenste en buitenste tussenribspieren en de supraclaviculaire (boven het sleutelbeen gelegen) spieren.
Bij een normale uitademing ontspannen de buitenste tussenribspieren en de spieren van het middenrif. Hierdoor zakt de borstkas naar beneden en bolt het middenrif omhoog. Hierdoor wordt het volume van de borstkas verkleind en adem je uit. Bij een hele diepe uitademing gebruik je ook de binnenste tussenribspieren.
Lucht wordt verwarmd doordat het een netwerk van haarvaten in de neus passeert. Slijmvliezen bevinden zich in de bovenste luchtwegen en helpen om lucht te bevochtigen en om zwevende deeltjes op te vangen (stof en microben).