Maar waarom eindigen de testikels na het indalen op verschillende hoogte? Dat komt doordat de ballen en de route links en rechts net even anders kunnen zijn, zegt Van Breda. Misschien is de spier links wat langer dan rechts. Of de bloedvaten of de zaadleiders zijn niet precies even lang.
Bij meer dan 80% van de mannen is de linkerteelbal iets kleiner dan de rechter en hangt deze lager in het scrotum. De reden of oorzaak is onduidelijk, maar deze is vermoedelijk dezelfde als van meerdere asymmetrieën in het menselijk lichaam.
Het scrotum bestaat uit twee delen. In elk deel zit één teelbal met bijbehorende bijbal. Meestal hangt de linker teelbal iets lager dan de rechter.
De zaadballen moeten altijd wat koeler zijn dan je lichaamstemperatuur. Daarom bevinden ze zich buiten je lichaam. De spier kan ze bijvoorbeeld dichter naar het lichaam toe trekken wanneer ze te koud worden.
Waar zitten de teelballen? De 2 teelballen hangen buiten het lichaam in een balzak of scrotum, omdat de temperatuur (35,6 graden) lager moet zijn dan in het lichaam om een goede werking te kunnen hebben. De teelballen hangen meestal meteen buiten het lichaam.
Maar waarom eindigen de testikels na het indalen op verschillende hoogte? Dat komt doordat de ballen en de route links en rechts net even anders kunnen zijn, zegt Van Breda. Misschien is de spier links wat langer dan rechts. Of de bloedvaten of de zaadleiders zijn niet precies even lang.
Zorg voor de juiste druk
Neem zijn ballen in je handen met zo min mogelijk druk. Bouw vervolgens heel, heel langzaam de druk op en vraag hem zijn hand op te steken als de druk niet meer prettig voelt. Dan laat je de druk weer heel langzaam afnemen en vraag je hem wanneer hij de druk optimaal vindt.
Om met zekerheid te bepalen of er sprake is van teelbalkanker is er een microscopisch onderzoek van het weefsel nodig. Hiervoor moeten de teelbal, de bijbal en de zaadstreng van de balzakken operatief worden verwijderd via de lies. Een patholoog-anatoom onderzoekt deze organen vervolgens onder de microscoop.
Heeft u pijn in de lies, maar is er geen bobbel te zien of te voelen, dan doet uw huisarts onderzoek. U moet bijvoorbeeld op uw hand blazen om de zwakke plek (beter) zichtbaar te maken.
Niet-ingedaalde teelbal bij volwassenen
Met één teelbal kan je gewoon seks hebben. De andere teelbal zal ook de zaadproductie overnemen. Die ene functionerende teelbal staat dan in voor de aanmaak van testosteron en zaadcellen. Het is niet noodzakelijk erg zichtbaar dat je maar één teelbal hebt.
Een man heeft dus twee zaadballen en twee bijballen. Zo'n bijbal (Latijn: epididymis) bestaat uit een wirwar van zeer kleine buisjes en ligt als een soort kapje op de zaadbal. De zaadcellen worden opgeslagen in de bijballen.
Dat op je pols moeten blazen moet bij elke keuring en is om na te gaan of je een liesbreuk hebt. Dat gebeurt bij alle mannen als je gekeurd wordt.
Echter, het is wel de meest voorkomende kanker bij jonge mannen in de leeftijdsgroep van 15 tot 35 jaar. In Nederland krijgen ongeveer 800 mannen per jaar de diagnose zaadbalkanker. Gelukkig is de kans op genezing bij een snelle diagnose in de meeste gevallen groot, zo'n 90 tot 100 procent.
Een tumor in de zaadbal kan stoffen aanmaken die op kanker wijzen. Die stoffen komen in het bloed terecht. Met een bloedonderzoek kan de arts zien of deze stoffen in je bloed zitten. Een andere naam voor deze stoffen zijn tumormarkers of tumormerkstoffen.
Als beide zaadballen verwijderd zijn, maakt u niet meer voldoende testosteron aan. Door een testosterontekort kunt u last krijgen van verschijnselen zoals minder zin in seks, erectieproblemen en een vrouwelijke vetverdeling. Het testosterontekort kan gelukkig aangevuld worden.
Als mannen een langere tijd geen seks hebben gehad, kan een gevolg zijn dat ze erectieproblemen krijgen. De onderzoeken richten zich vooral op oudere mannen, maar ze concluderen allemaal dat regelmatig van bil gaan een positief effect heeft op de erecties van een man.
Het is normaal dat één van beide testikels iets groter is dan de andere. Onderzoek ze vervolgens afzonderlijk door ze één voor één voorzichtig tussen duim en vingers te rollen. Hierbij kunt u de bijbal (epididymis) voelen, een worstvormig orgaan deels boven, deels achter de testikel.
Zaadbalkanker kun je vaak, maar niet altijd, zelf ontdekken. Je voelt dat je bal groter is en soms voel je knobbel(s) in je zaadbal. Deze kunnen pijnlijk zijn, maar het hoeft niet.
De ene zaadbal is groter dan de andere
Het is normaal dat de linker- en rechterzaadbal niet precies even groot zijn. Bij sommige mannen is de ene zaadbal van nature iets groter dan de andere. Groeit de zaadbal plotseling en voel je een verandering aan je ballen? Ga dan naar je huisarts.
De vruchtbaarheid van mannen met een enkelzijdig niet-ingedaalde zaadbal is meestal behoorlijk: 60-70% blijkt in staat om op de natuurlijke weg vader te worden. Bij dubbelzijdig niet-ingedaalde zaadballen is dit slechts 30%. Nog onduidelijk is of een vroegtijdige operatie de vruchtbaarheidskansen later vergroot.
De overgrote meerderheid (80%) van de jongetjes tussen de 1 en 11 jaar kan door middel van een spierreflex (cremaster) de volledig normaal ingedaalde testis uit het scrotum in het lieskanaal laten verdwijnen. Dit fenomeen komt vooral voor bij jongentjes van 5 en 6 jaar oud en is normaal.
Een niet-ingedaalde teelbal kan aanleiding geven tot verminderde vruchtbaarheid en een verhoogd risico op teelbalkanker. Recent onderzoek heeft aangetoond dat een vroegtijdige interventie dit risico kan verminderen. Daarom is het belangrijk om een niet-ingedaalde teelbal tijdig op te sporen.
Vruchtbaarheid. Het verwijderen van 1 zaadbal heeft weinig gevolgen. Het komt zelden voor dat hierdoor de zin in seks verminderd (libidoverlies) of impotentie ontstaat. En omdat u 1 zaadbal over hebt, bent u nog steeds vruchtbaar.
Als er één zaadbal verwijderd wordt, kan de andere zaadbal samen met de bijnieren voldoende testosteron aanmaken. Als beide zaadballen verwijderd zijn, maak je niet meer voldoende testosteron aan, want in de bijnieren wordt slechts 5% aangemaakt.
Grote teelballen worden vaak als een positief teken gezien voor de mannelijke vruchtbaarheid.