Door je aandacht bewuster te richten op wat belangrijk is en je niet te laten afleiden, versterk je de aandacht. Je kunt ook bewuste oefeningen doen om de aandacht verder te ontwikkelen, en dat kan overal en altijd. Probeer eens je lunch te eten zonder aan iets anders te denken dan aan het gerecht op je bord.
Als je meer Mindful bent over de keuzes die je maakt en jouw persoonlijke doelen, dan maak je vaak ook bewustere keuzes die deze doelen ondersteunen. Bewust zijn van jezelf, leidt vaak tot een bewust leven en dat leidt weer tot bewustere keuzes over de impact die je op de planeet en de mensen daarop hebt.
Om jezelf te kunnen zijn moet je weten wie dat is. Je moet je bewust zijn van je sterke en zwakke kanten, je emoties, verlangens en gedachten. Dat gaat van weten welke kleren je mooi vindt tot je neiging tot terugtrekken bij ruzies kennen, tot weten hoe je je op bepaalde momenten voelt.
Volgens de van Dale betekent bewustwording: “het inzicht krijgen in een situatie” en inzicht gaat over beseffen, kijk hebben op een zaak of situatie. Bij de OMB Academie gaat het met name over het bewust-worden van jezelf.
Het bewuste brein gebruik je bij praten, logisch denken, analyseren, beslissingen overdenken en bijvoorbeeld plannen. Het kan kleine hoeveelheden informatie verwerken, heeft een vrije wil en kan er tot op zekere hoogte voor kiezen om het onbewuste te overstemmen. Ook kan het bewuste maar één ding tegelijk.
Dit kunnen herinneringen, aangeleerd gedrag of onverwerkte gebeurtenissen, angsten en trauma's zijn. Ook boodschappen die we van huis uit hebben meegekregen zitten vaak in ons onderbewuste, maar ook datgene van onze persoonlijkheid wat maakt wie we in essentie zijn.
Bewust versus onbewust
Dat is ook logisch. We nemen zo'n honderdduizend beslissingen op een dag. Slecht 5 procent is bewust, de rest is onbewust.
Spiritueel ego is een flinke stap in de goede richting. In het Boeddhisme wordt het proces van bewustwording omschreven als het transformeren van het ego van onheilzaam naar heilzaam, alvorens het te doorzien en te transcenderen. Het pad ontvouwt zich verder en de zoeker gaat de diepte in.
Bewustwording heeft een enorme kracht. Het is de stap zetten om te willen leren, om dingen te herkennen en de kracht vinden om te kiezen. Maar ook om te beginnen met de tijd te nemen voor jezelf en met jezelf in gesprek te gaan. Zo creëer je bewustwording en leer je jezelf steeds beter kennen.
Als je bewust bent van de situaties waarin je jezelf helemaal kwijt kan zijn, is het belangrijk om rust en ruimte in je hoofd te creëren. Door jezelf terug te trekken en je persoonlijke verlangens te ordenen, kun je de oorzaak achterhalen waar je jezelf bent kwijtgeraakt.
Probeer minder te doen in plaats van meer.
Wees kritisch op je todo lijst. Veel dingen zijn 'leuk' om te bereiken, heel weinig dingen zijn 'levensveranderend'. Werk stap voor stap naar je grote doelen toe, naar een beter leven en laat je niet gek maken door alle onzin die er tussendoor komt.
In de eerste fase is de leerder onbewust onbekwaam, dat wil zeggen hij is zich niet bewust van een hiaat in kennis, niet bewust van het feit dat hij iets niet beheerst. Hij is zich er niet van bewust dat zijn gedrag niet effectief is in een bepaalde situatie.
onbekwaam = onbekwaam bijv. naamw. Uitspraak: [ɔmnbə`kwam] niet goed in je vak of je werk Voorbeeld: `Nee, ze zijn niet alleen maar onervaren, het is een stelletje volkomen onbekwame bestuursleden.
Bij het aanleren van een nieuwe vaardigheid, competentie, kennis of nieuw gedrag doorloop je altijd 4 stappen. Het model met deze 4 stappen kent veel verschillende benamingen, zoals leercirkel van Maslow, leercurve van Maslow en bewustwordingsmodel. In dit artikel hanteer ik de benaming leercurve van Maslow.
Het onbewuste brein werkt met beelden en emoties. Jouw onderbewustzijn zou je kunnen zien als een grote biologische supercomputer. Het regelt onze ademhaling, bloeddruk, hoe je loopt, praat, beweegt, onze hartslag, hoe je je gedraagt en nog veel meer.
Aan het brein wordt de laatste decennia steeds meer zelfstandige eigenschappen toegedicht: het bestuurt ons door middel van onbewuste keuzes, vaak zonder dat we het door hebben en lang niet altijd in de richting die we zouden willen.
Bij het eerste bewustzijn worden waarnemingen bewust waargenomen en overdacht. Bij het onderbewuste worden waarnemingen wel waargenomen, maar dat gebeurt dan onbewust. De persoon denkt niet bewust na over de waarneming die hij/zij doet, maar de waarneming vindt toch plaats, onbewust.
Gedrag wordt mede bepaald door het endocriene systeem en het zenuwstelsel. De complexiteit van het gedrag van een soort organisme hangt samen met de evolutionair bepaalde complexiteit van zijn zenuwstelsel. Organismen met complexe zenuwstelsels hebben een groter vermogen tot leren en daardoor tot gedragsaanpassing.
Het bewuste is ons cognitief stuk zeg maar, het onderbewuste 'weet veel' (zielsniveau) en het onbewuste is de plaats waar we verdringen wat we niet willen weten of voelen. Het onbewuste laat heel veel details weg, vervormt de waarheid en generaliseert. Dit doen we om onszelf gezond te houden, om ons te beschermen.