Wat is beton vlinderen? Wanneer het beton gestort en een bepaalde droogtijd achter de rug heeft, is het oppervlak nog vrij ruw. Door het te vlinderen maakt u de vloer (of ander oppervlakte als een werkblad) egaal, verdicht u de toplaag en laat u de toplaag goed hechten aan de bulklaag van het beton.
Afhankelijk van de weersomstandigheden en de gekozen beton klasse kan het vlinderen tot wel 24 uur na het storten duren totdat het gewenste resultaat is bereikt. Het eindresultaat is dan ook wel de moeite waard, er ligt immers een naadloze slijtvaste vloer waar je jaren plezier van hebt.
Zelf beton vlinderen, is dat moeilijk? Zelf beton vlinderen is best een zwaar klusje. De vlindermachines zijn vrij krachtig en het vergt nog aardig wat spierkracht om deze apparaten goed onder controle te houden. Verder is het wel handig als je een beetje ervaring hebt met een vlindermachine.
Het vlinderen van beton gebeurt na het gieten van het beton met een vlindermachine. De ronddraaiende bladen van deze machine bewegen over de vloer. Deze bewegingen zorgen er voor dat de structuur gladder en dichter wordt. Na het polieren is de nieuwe betonvloer klaar en kan deze verder uitharden.
De prijs van een gevlinderde betonvloer schommelt doorgaans tussen 50 en 130 euro per vierkante meter. De totale kostprijs wordt voornamelijk bepaald door de voorbereidingen die moeten gebeuren, de dikte van de vloer, de vorm van de kamer en het soort afwerking.
Het storten en afwerken van je gevlinderde betonvloer doen wij onafgebroken en binnen 24 uur. Hoe lang het vlinderen van je vloer duurt, hangt af van meerdere factoren zoals de oppervlakte, de temperatuur en hoe het beton aantrekt.
Voorkom verdampen van water
Het betonoppervlak wordt dan droog. Maar als het water is verdampt, kan het cement geen cementsteen meer vormen. De buitenlaag van het beton wordt dan niet dicht, sterk en duurzaam.
Veel hangt er natuurlijk van af hoe glad je de betonvloer wil krijgen. Als hij spiegelglad moet zijn, is het polijsten met een vlinder toch de enige oplossing. Moet de vloer gewoon vlak zijn, dan kan je hem ook afstrijken met een gladde plank. Deze kan je aan een stok bevestigen voor het gebruiksgemak.
Nadat het beton gegoten is, heb je de keuze om de betonvloer te polieren of te polijsten. Zo wordt je vloer strak en glad. Dat gebeurt met een speciale vlindermachine. De betonvloer zal uiteindelijk een minimale dikte hebben van 7 cm.
Wanneer kan je aanvangen met polieren? Op een betonvloer die net is gestort, zal er na ongeveer dertig minuten een dun laagje water komen te staan. Zodra deze laag bijna weer is verdwenen, weet je dat het moment is gekomen om te starten met polieren. Je voet mag niet weer wegzakken wanneer je het beton betreedt.
Beton kan grote drukkrachten weerstaan, maar is niet goed bestand tegen trekkracht, omdat het een (brosse) korrelachtige structuur heeft. Bij een te grote trekkracht vormen zich scheuren in het materiaal.
Noël Naert: “De blauwachtige kleur komt soms voor bij het gebruik van hoogovencement en is het gevolg van de erin aanwezige ijzer- en mangaansulfides. Na contact met de lucht oxyderen deze sulfides en worden ze na enige tijd kleurloos.
Over het algemeen kan er van uitgegaan worden dat voor 1 cm gestort beton rekening gehouden moet worden met een uithardingstijd van een week. Na ongeveer 28 dagen is het beton volledig uitgehard. In veel gevallen is het beton echter reeds na 1 – 2 dagen beloopbaar, maar nog niet optimaal belastbaar.
Wanneer is beton droog genoeg? Om er zeker van te zijn dat je beton droog genoeg is kun je een stukje folie over een klein deel van het beton plakken. Zit er na 8 uur geen condens aan de onderkant van de folie dan is het beton al redelijk droog , maar in de vloer duurt het echt nog wel even voordat hij droog is.
Dan de laatste en hele belangrijke stap; het uitharden. Zorg ervoor dat het beton afgedekt is. Een aantal uren na het storten kan hiervoor een zeil of folie over de gestorte betonvloer aangebracht worden. Om het uitharden goed te laten verlopen is het van groot belang dat het vocht niet kan bevriezen of verdampen.
Beton is op zich geen duur materiaal, in tegendeel. De uitstekende levensduur van minimaal 100 jaar zorgt er in combinatie met het scherpe kostenplaatje voor dat we kunnen spreken over een werkelijk uitstekende prijs-kwaliteitverhouding waar menig aantal andere materialen alleen maar van kunnen dromen.
Eenmaal volledig verhard, kan een betonoppervlak niet meer worden gevlinderd. Corrigeren en glad maken moet nu gebeuren door een laagje van enkele millimeter te verwijderen met een diamantschijf en het oppervlak vervolgens op te blinken. Men spreekt dan van schuren, slijpen en polijsten.
Vloeren uit betonstuc, ook wel beton cire genoemd, zijn in deze categorie in te delen. Ze zijn waterdicht en kunnen net als massieve betonvloeren in verschillende kleuren geplaatst worden. De gemiddelde prijs van een cementgebonden gietvloer varieert van 75 tot 120 euro per vierkante meter.
Door het toepassen van een dubbele wapening is de betonvloer ook meteen een goede constructievloer en verminderen we de kans op scheurvorming. De onder-wapening leggen we dan op afstandhouders of supporters en daarop de vloerverwarming.
Een nieuwe betonvloer kunt u ook met korrel 40 of 60 schuren als het oppervlak mooi egaal is. Is het een ruwe of erg harde vloer, dan kunt het beste schuren met een vloerschuurmachine die voorzien is van diamantschijven of schuurpads met diamantslijpsel.
Door het trillen, zowel van binnenuit als van buitenaf, verplaatst overtollig water en lucht naar het oppervlakte voor het beton is uitgehard. Doordat de lucht en het water voor het uithardingsproces zijn verwijderd, is de kans op luchtbellen verminderd.
Om het ter plaatse gestorte beton te verdichten, wordt vaak gebruikgemaakt van een trilnaald. Een trilnaald is een holle, metalen cilinder waarin een vibrerend element is aangebracht. De trilnaald wordt in het beton gedompeld en brengt dus zo de trilenergie direct over op de betonmortel.
De folie dient als beschermlaag tussen het beton en de ondergrond. Doordat de bouwfolie het vochttransport tegenhoudt, hardt het beton ook niet snel uit. Let wel op dat het beton niet te veel uitdroogt, hierdoor kan scheurvorming ontstaan.
Daardoor kunnen er al scheuren ontstaan nog voor het beton begint te binden. Verdampt er te veel water, dan kan de toplaag ook 'verbranden'. Dat betekent dat het cement te weinig water heeft om uit te harden, waardoor de bovenste laag sneller zal afsluiten, stoffig kan worden…
De droogtijd van beton is ongeveer één dag. Dan kan de bekisting verwijderd worden. Na circa vier weken is het beton helemaal uitgehard en de vloer, wand of het dak op volle sterkte.