1. Tokio, Japan. En dan eindelijk dé nummer 1 van de lijst van grootste steden ter wereld: Tokio. Deze metropool heeft ruim 38.2 miljoen inwoners.
Het aantal inwoners is het aantal personen zoals op 1 januari 2022 in het bevolkingsregister vastgelegd. De gemeente Amsterdam heeft met 882.633 het hoogste aantal inwoners van alle gemeenten in Nederland.
Plaats 1: Tokio in Japan
Binnen de stadsgrenzen wonen “slechts” tien miljoen mensen maar samen met de metropoolregio eromheen vormt Tokio een van de grootste en meest dichtbevolkte steden ter wereld. Er wonen op een gebied van 14.000 kilometer maar liefst 38 miljoen mensen.
Tokyo – Japan – 38.2 miljoen
Tot de agglomeratie Groot-Tokyo behoren ook de steden Yokohama, Kawasaki, Saitama en Chiba. Deze agglomeratie staat bekend als de grootste en meest dichtbevolkte van de wereld.
Hum: slechts dertig inwoners
De zoektocht naar de kleinste stad ter wereld begint in het Guiness Book of World Records. In dit boek staat dat het gehucht Hum in Kroatië de kleinste stad ter wereld is. Hum heeft slechts twaalf huizen en dertig inwoners. Desondanks heeft het stadje een eigen burgemeester.
Het beste antwoord
Den Haag is het grootste dorp Sint Anna ter Muiden is de kleinste stad in Nederland. De kleinste plaats met stadsrechten die wel als stad heeft bestaan, is het eveneens piepkleine Sint Anna ter Muiden, in de gemeente Sluis in Zeeuws-Vlaanderen op de Belgische grens, met ongeveer 50 inwoners (2006).
Vaticaanstad is een land binnenin de stad Rome in Italië. Het is de kleinste onafhankelijke staat in de wereld, zowel op vierkante meter als in bewoners; het land telt slechts 842 bewoners.
1. Tokio, Japan. En dan eindelijk dé nummer 1 van de lijst van grootste steden ter wereld: Tokio. Deze metropool heeft ruim 38.2 miljoen inwoners.
1. Moskou. Moskou ligt in het Europese gedeelte van Rusland en had op 1 januari 2018 12.506.468 inwoners.
De grootste migrantengroepen in Utrecht zijn inwoners met een Marokkaanse achtergrond (32.000), gevolgd door Turks (14.000), Surinaams/Antilliaans (11.000) en Indonesisch (8.000).
1: Ruigoord
Ruigoord is namelijk het enige Nederlandse dorp zonder inwoners.
China. China is met 9.596.961 km2 het grootste land dat volledig in Azië ligt. Het is ook het land met de meeste inwoners ter wereld: 1,4 miljard!
Geen stad ter wereld heeft zo veel bezienswaardigheden per vierkante kilometer. Maar Amsterdam is een wereldstad op menselijk formaat. Zo'n beetje alle bezienswaardigheden in het centrum zijn op loopafstand van elkaar. En als je andere buurten wilt ontdekken dat rijden er volop trams, bussen en metro's.
New York City heeft een bevolking van 8.550.405 mensen of ongeveer 42,3% van de gehele bevolking van de staat. Londen is iets groter met 8.673.713 mensen, maar dit vertegenwoordigt slechts 15,8% van de gehele bevolking van Engeland.
Aantal gemeenten daalt in 2021 verder tot 352.
Kenmerkend voor Europa is een hoge spreiding van steden met tussen de 50.000 en 500.000 inwoners; in totaal gaat het hier om ruim 1.100 steden.
Zwitserland verkozen tot beste land ter wereld.
Volgens het Human Development rapport scoort Noorwegen op vrijwel alle punten goed. Noorwegen is daarom door dit rapport jaren achter elkaar benoemd als het beste land om in te wonen. Ook Forbes magazine kan het niet laten om het land heel hoog te rangschikken in de lijst van meest gelukkige landen.
Rotterdam is de armste stad van Nederland. Bijna een vijfde van de Rotterdammers (18,7%) leeft onder de armoedegrens. Ook in Amsterdam (18,2%) en Den Haag (16,6%) wonen verhoudingsgewijs veel armen. In de top 10 staan verder middelgrote steden van buiten de Randstad zoals Enschede, Groningen, Leeuwarden en Arnhem.
Wist je dat er officieel helemaal geen dorpen en steden meer bestaan in Nederland? Dat betekent dat Haarlem officieel ook geen stad is. Stadsrechten zijn al meer dan tweehonderd jaar afgeschaft en in de Nederlandse wet gaat het alleen nog maar over gemeenten.
Nijmegen is de oudste stad van Nederland. Al rond het begin van onze jaartelling werd Nijmegen dankzij de gunstige ligging een belangrijke uitvalsbasis voor het Romeinse leger. Rond het jaar 100 na Chr.
Apeldoorn mag zich vanuit een historisch perspectief inderdaad geen stad noemen, omdat het nooit stadsrechten toegekend heeft gekregen. Dit toekennen van stadsrechten gebeurde vooral van de 12e tot 18e eeuw en toen stelde Apeldoorn nog weinig voor als het ging om inwonersaantal.