Hoe verdient een uitzendbureau geld? Het bedrijf waar je werkt, betaalt voor elk uur dat jij daar werkt een bedrag aan het uitzendbureau. Dit bedrag bestaat uit jouw cao-loon met eventuele vergoedingen, premies, afdrachten, vakantiegeld en vakantiedagen en een marge voor het werk van het uitzendbureau.
Hoe verdient een uitzendbureau dan? Als uitzendkracht krijg je altijd een loon conform cao en eventuele andere vergoedingen. Dit loon krijg je uitbetaalt van het uitzendbureau. Dit is een netto loon waarin alle belastingen en sociale lasten (brutoloon) af zijn.
Een uitzendbureau verdient alleen wanneer een vacature wordt ingevuld, dus wanneer er een geschikte kandidaat wordt gevonden voor een baan en bij de opdrachtgever aan het werk gaat.
Voor een uitzendkracht betaalt u over het algemeen twee keer het bruto uurloon. U bent als inhurende partij degene die mag bepalen wat de uitzendkracht bruto per uur verdient. Het inhuur tarief per uur is dan twee keer het bruto uurloon.
Meer verdienen
Werk je al als intercedent of vestigingsmanager van een uitzendbureau? Dan weet jij vast wat ongeveer de omzet is van jouw portefeuille. Als je voor jezelf begint kan je al snel 10 – 15% van die jaaromzet verdienen als inkomen!Per jaar!
Uitzendbureaus hanteren verschillende marges. Veel bureaus berekenen een marge van 25-35 % boven het bruto loon. Het kan interessant zijn om een aantal uitzendbureaus te bellen en een prijsvergelijking te doen. Wanneer u regelmatig uitzendkrachten inhuurt bij eenzelfde bureau, onderhandel dan over de marge.
Wat een mogelijk nadeel kan zijn wanneer je werkt via een uitzendbureau, is dat je geen vastigheid en zekerheid hebt over het aantal uren en de duur. Wanneer je rechtstreeks bij een organisatie in dienst treedt krijg je een contract voor een (on)bepaalde tijd, met een vastgesteld aantal uren.
Resume: een werknemer in loondienst kost je dus ongeveer het bruto uurloon, plus 40%. Een uitzendkracht kost je het bruto uurloon, vermeerderd met 90% uurloon.
Uitzendbureaus hebben er voor gekozen om wekelijks uit te betalen, zodat studenten altijd geld hebben en niet hoeven te wachten tot het einde van de maand. Het is aan jou hoeveel geld je krijgt. Als jij weet dat het volgende week een dure week wordt, kan je hier rekening mee houden en extra gaan werken!
Het uurtarief voor een uitzendkracht wordt berekend door het bruto uurloon van de uitzendkracht te vermenigvuldigen met de omrekenfactor. Een omrekenfactor is de prijs die je betaalt voor de diensten van een uitzendbureau. Een rekensom: bruto uurloon x omrekenfactor = kosten per uur exclusief btw.
Met behulp van een uitzendbureau kun je flink wat tijd besparen. De tijd die nodig is om openstaande vacatures in te vullen, is bij een uitzendbureau aanzienlijk korter. Wanneer je het werk aan een uitzendbureau uitbesteedt, profiteer je namelijk van een sneller wervingsproces.
Dat kan!Er zijn eigenlijk geen specifieke regels verbonden aan het starten van een uitzendbureau.
U schrijft zich gratis in bij een uitzendbureau. Daarna bespreekt u met een medewerker van het uitzendbureau: Welk type werk u zoekt. Welk werk goed bij u past.
In de meeste gevallen mag je een uitzendkracht na 1.040 uur, dus 26 weken fulltime werk, zelf een contract aanbieden. Als je de uitzendkracht in dienst neemt vóór afloop van het uitzendcontract, ben je een boete verschuldigd.
Het inhuren van een uitzendkracht kan op papier in eerste instantie duurder lijken dan de inzet van een eigen vaste medewerker. Echter, het uurtarief van een uitzendkracht is inclusief vakantiegeld, vakantiedagen, risico van (langdurige) ziekte, de kosten van salarisverwerking, kosten van organisatie, werving, etc.
Het loon van de uitzendkracht wordt betaald door het uitzendbureau, maar is gebaseerd op de geldende lonen bij de gebruiker. Het loon van de uitzendkracht mag immers niet lager zijn dan het loon dat hij zou ontvangen indien hij onder dezelfde voorwaarden als vaste werknemer zou aangeworven zijn door de gebruiker.
Een uitzendkracht is over de periode dat hij werkt, werkzaam op grond van een arbeidsovereenkomst, die de uitzendkracht met het uitzendbureau sluit (art 7:690 BW). Het uitzendbureau is de werkgever, hoewel de uitzendkracht feitelijk werkzaam wordt voor een derde, namelijk de opdrachtgever die de uitzendkracht inleent.
Je betaald de fee pas als je iemand hebt aangenomen. Als je voor jezelf een inschatting wil maken van de kosten voor het werven van een nieuwe medewerker: ga ervanuit dat de kosten gemiddeld rond de 25% liggen van het fulltime, bruto jaarsalaris van de functie die je zoekt. Benieuwd wat de fee is voor jouw vacature?
opzeggen uitzendovereenkomst met uitzendbeding
Hij mag de uitzendovereenkomst op elk moment opzeggen. Wel is hij verplicht om de uitzendonderneming gedurende de termijn van 52 weken uiterlijk één werkdag van tevoren te waarschuwen, zodat de uitzendonderneming voor vervanging kan zorgen.
Natuurlijk zijn er ook nadelen van werken bij een uitzendbureau waarmee je rekening moet houden. Als er weinig werk is en er zijn veel mensen op zoek naar een baan, dan kan het even duren voordat je een aanbod krijgt. En ook dan is het geen garantie dat je de baan hebt, want je moet nog steeds solliciteren.
Als uitzendkracht heb je recht op hetzelfde salaris
Dit is niet waar. Als uitzendkracht krijg je gewoon hetzelfde salaris als je collega. Dit heet met een technisch woord: de inlenersbeloning. Wel kan het zijn dat een collega, omdat hij of zij bijvoorbeeld meer ervaring heeft, uiteindelijk meer verdient.
Aan het starten van een uitzendbureau zijn geen speciale regels verbonden. De gebruikelijke eerste stap voor elk bedrijf is je inschrijven bij het Handelsregister van de Kamer van Koophandel (KvK). Je krijgt dan een KvK-nummer toegewezen, waarna de Belastingdienst je automatisch ook een btw-nummer toekent.
Een intercedent (ook wel 'consulent' of 'arbeidsbemiddelaar' genoemd) bemiddelt tussen mensen die werk zoeken en bedrijven met vacatures. Daarnaast werft hij potentiële opdrachtgevers ('inleners') en flexkrachten (uitzendkrachten en gedetacheerden). De meeste intercedenten werken bij een uitzendbureau.
U heeft mogelijk eerder recht op een vast contract. Na een halfjaar mag het uitzendbureau maximaal 3 contracten geven. De tijd tussen de verschillende contracten mag niet meer dan 6 maanden zijn.