Een strafschop, penalty, penantie of elfmeter is een strafmaatregel die tijdens een voetbalwedstrijd kan worden getroffen door de scheidsrechter. Uit een strafschop kan rechtstreeks worden gescoord. Behalve als straf worden strafschoppen ook toegepast om een gelijkspel te beslissen: de strafschoppenserie.
Een strafschop staat beter bekend als een penalty: een schot op het doel van de tegenstander, zonder dat je wordt belet door andere spelers dan de keeper. Een strafschop krijg je als de tegenpartij binnen het eigen strafschopgebied een overtreding begaat, waarvoor buiten het gebied een vrije schop gegeven zou worden.
Een strafschopgebied is in het voetbalveld een gebied van 16,5 (18 yard) bij 40,3 meter, dat voor beide doelen gepositioneerd is.
De strafschop dient altijd naar voren te worden geschoten. De nemer mag de bal niet voor een 2e keer raken totdat een andere speler de bal heeft geraakt. De bal moet stil liggen op de penaltystip voordat deze genomen word. Overige spelers mogen pas inlopen op het moment dat de bal is geraakt.
De speler die de tos wint, mag kiezen aan welke kant van het veld de strafschoppen mogen worden genomen. Voordat de penalty's worden genomen heeft de trainer bij al zijn spelers geïnformeerd wie er een strafschop willen nemen. Beide teams nemen vijf strafschoppen.
Spelers die in minder dan 200 miliseconden reageerden, scoorden slechts in 57% van de gevallen. Bij spelers die meer dan 1 seconde de tijd namen, raakt de bal in 80% van de gevallen de netten.
Penalty telt pas als gemist als de bal stilligt
Om even terug te komen op de vraag over het tijdslimiet. Nee, er is geen tijdslimiet aan het nemen van een strafschop. Volgens de officiële regels is een penalty pas 'klaar' als de bal helemaal stil ligt. Dat was in het geval van de pingel tegen de lat niet het geval.
De juiste snelheid is op basis van die cijfers 212 kilometer per uur, wat nog altijd onvoorstelbaar snel is. Zeker als je nagaat dat Roberto Carlos en Ronald Koeman op hun best rond de 120 kilometer per uur kwamen. Ter vergelijking: PSV-kanon Alex kwam bij zijn rake vrije trap tegen Excelsior tot 110 km/u.
Omdat de maatvoering ""oorspronkelijk"" zijn opgesteld in Engeland zijn alle afmetingen in Britse lengtematen, dus in yards. Yards zijn weer vertaald naar meter en incl. afronding naar cm. Dat verklaart in elk geval waarom de afstand van een muurtje geen rond getal is 10 yards = 9,15 m.
Een doelman, doelverdediger of keeper (vrouwelijk doelvrouw, doelverdedigster of keepster) is bij voetbal een speler die moet voorkomen dat de bal in het eigen doel terechtkomt.
Op de eigen helft kan een speler namelijk nooit buitenspel staan. Als de bal uit het veld is geweest kan een speler eveneens geen buitenspel staan. Dit geld bij een inworp, een hoekschop, maar ook bij een keepersuittrap vanaf de grond. In buitenspelpositie staan is niet tegen de regels.
Een doeltrap wordt toegekend wanneer de bal volledig over de achterlijn is geweest (behalve wanneer de bal in het doel gaat). Wanneer de aanvallende ploeg de bal als laatste raakt zal er een doeltrap gegeven worden.
De penalties van Ronaldo Dit zijn alle benutte strafschoppen van Cristiano Ronaldo Klik hier Ronaldo voert de lijst met meeste strafschoppen dus aan met 114 gescoorde pingels. Daarmee staat de Portugees een straatlengte voor op de rest van de ranglijst.
In elk strafschopgebied is een strafschopstip aangebracht op een afstand van 11 meter van het midden van de doellijn even ver van beide doelpalen. Buiten het strafschopgebied is een cirkelboog aangebracht met een straal van 9.15 meter, gemeten vanaf het midden van de strafschopstip.
Toelichting De schouder maakt geen deel uit van de arm bij het bepalen van hands. Het is daarom een deel van het lichaam waarmee een geldig doelpunt kan worden gescoord en daarom moet dit worden meegenomen in het beoordelen van buitenspel.
De officiële afstand die tussen de speler die de vrije trap neemt en de 'muur' van spelers hoort te zitten is 9.15 meter.
Het Camp Nou van Barça, Santiago Bernabéu van Real en Vicente Calderón van Atlético Madrid houden zich allemaal aan de lengtematen die de FIFA aanbeveelt: 105 meter lang en 68 meter breed, aldus Marca. De grasmat van Elche is met 108 bij 70 meter de grootste, die van Rayo Vallecano is de kleinste: 100 bij 65 meter.
Op de kop van het strafschopgebied bevindt zich nog een cirkeldeel dat zich op 9,15m van de penaltystip bevindt. Deze heeft als functie om de overige spelers op de voorgeschreven afstand van 9,15 meter te houden tot de strafschop is genomen.
Als Ronaldo in een lijstje staat, dan mag Messi natuurlijk niet ontbreken. Messi is echter zeker niet zo snel als Ronaldo. Op de eerste meters zijn er echter maar weinig sneller en behendiger dan Messi. En je zou het misschien niet zeggen, maar de kleine Argentijn haalt toch ook ruim 33 kilometer per uur.
Je hebt je vast wel eens afgevraagd wat het hardste schot ooit is. Goed nieuws, wij hebben hier het antwoord. De Braziliaanse middenvelder Ronny schoot een vrije trap voor Sporting Lissabon met maar liefst 211 kilometer per uur tegen het net. De keeper hoorde deze bal alleen maar voorbij vliegen.
Het hardste schot ooit gemeten
De Braziliaanse middenvelder Ronny Heberson speelde in Europa onder andere voor Sporting Lissabon en Hertha BSC. In dienst van de Portugese club schoot hij ooit een waanzinnig harde vrije trap tegen de touwen.
De toss is een simpele lotingsprocedure waarbij er een muntstuk in de lucht wordt gegooid. De scheidsrechter vangt vervolgens de munt op en legt deze op zijn hand. Vervolgens kan de muntkant of de kopkant bovenop liggen. De aanvoerder die het juiste antwoord heeft geraden mag de speelhelft kiezen.
Voetbal wordt gespeeld met de voeten, maar ook het hoofd wordt gebruikt, benen, borst en schouders. Een bal met handen of armen raken mag niet, behalve de keeper, die mag in het eigen doelgebied wel de handen gebruiken. Voebal is een spel waar veel en goed moet worden samengespeeld.
– De keeper heeft een beschermende status binnen het 5-meter gebied. Wanneer hij/zij gehinderd wordt bij het pakken van de bal krijgt de keeper de vrije trap mee. – Wanneer de keeper de bal langer dan 6 seconden in zijn/haar handen heeft, dan krijgt de tegenpartij een vrijetrap op de plek waar dit gebeurde.