De vruchten zijn rijk aan vezels, vitamine E, foliumzuur en kalium en zijn dan ook heel voedzaam. Bovendien geven ze je een verzadigd gevoel, zijn ze goed voor je suikerspiegel en cholesterol en gaan ze verschillende kwaaltjes tegen.
Naast gezonde vetten zit de avocado ook vol met vezels, vitaminen en mineralen. Het is een goede bron van kalium, magnesium, vitamine A, B1, B2, B6, C, E en foliumzuur (B11). Vooral het mineraalgehalte is erg hoog: bijna drie keer zoveel als in de meeste andere vruchten. Avocado is ook erg goed voor je huid.
Vet in avocado
Onverzadigd vet verlaagt het LDL-cholesterol van het bloed. Een te hoog LDL-cholesterol is niet goed voor de bloedvaten en kan uiteindelijk leiden tot hart- en vaatziekten. Met een avocado krijg je dus goede vetten binnen, net zoals met olie, zachte en vloeibare margarine, vette vis en noten.
Hoeveel avocado's per week is gezond? Volgens diëtist Sonya Angelone hebben we genoeg aan ongeveer een halve avo per dag. "Avocado's zijn een geweldige bron van vezels, vitamine E, kalium en goede vetten. Een doorsnee avocado bevat ongeveer 250 calorieën en 21 gram vet.
Avocado's bevatten onder andere vitamine C, vitamine E, vitamine K, vitamine B2, vitamine B3, vitamine B5, vitamine B6, vitamine B11, magnesium, kalium, zink, fosfor, koper, ijzer en mangaan.
Op basis van zijn samenstelling kunnen we wel stellen dat de avocado past in een gezond voedingspatroon. Een avocado kan helpen bij afslanken omdat hij goed verzadigd en de bloedsuikerspiegel stabiliseert. Als richtlijn kun je hanteren om maximaal een halve avocado per dag te nemen vanwege het hoge vetgehalte.
In een avocado vind je goede vezels die een bijzondere werking hebben in het lichaam. Ze worden niet verteerd in de dunne darm en kunnen water opnemen in de dikke darm, waardoor de weg door de darmen sneller verloopt. Dit bevordert simpelweg een vergroting van de ontlasting en dus de stoelgang.
Bramen: door het grote aantal gezonde voedingsstoffen kunnen bramen worden gezien als het gezondste fruit! Bramen bevatten veel belangrijke vitamines (A, B1, B2, B6, B11, C en E) en mineralen (natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium en koper).
Je vermindert de kans op hart- en vaatziekten Vanwege het lage gehalte verzadigde vetten en het hoge gehalte onverzadigde vetten in een avocado verlaagt het je LDL-cholesterol, houdt het je HDL-cholesterol in stand en verbeter je je insulinegevoeligheid.
Hoe lang je een avocado kunt bewaren, hangt af van hoe rijp hij is bij aankoop. Bewaar een halve avocado met pit erin afgedekt met huishoudfolie in de koelkast. Dit voorkomt verkleuren van vruchtvlees. Een rijpe avocado kan ook in de koelkast bewaard worden.
Ondanks dat harde avocado's niet helemaal rijp zijn, zitten ze vaak nog vol smaak. Als je ze inlegt in een mengsel van azijn, suiker en zout zorg je ervoor dat ze zacht worden én extra lekker. Gebruik door salades of als garnering bij taco's of steamed buns.
Kan kanker helpen voorkomen
Er is bewijs dat avocado kan helpen bij de behandeling en preventie van kanker. Zo zijn er reageerbuisstudies die hebben aangetoond dat voedingsstoffen in avocado's de groei van kankercellen kunnen verminderen (16).
Avocado-eters hebben ook een lager risico op het zogenoemde stofwisselingssyndroom, dat wordt gekenmerkt door een hoog cholesterolgehalte, hoge bloeddruk en een hoog vetgehalte . Al die zaken verhogen het risico op een hartaandoening.
,,Een avocado heeft altijd te maken met een zogeheten on ofoff year op het gebied van productie. Dat is een gegeven, zegt Könst. Vorig jaar hadden de meeste productiegebieden een on year, vandaar dat we in 2019 dus weer te maken hebben met een off year, legt Könst uit.
Kies vooral groente, fruit, volkoren producten, peulvruchten, noten en vis. Kies en kook met verse producten. Dan bepaalt u zelf hoeveel vet, suiker en zout u gebruikt. Drink water, thee en koffie zonder suiker, en eventueel melk.
Die vetten zijn gezond, maar het blijft nog steeds vet. Daarom eet je volgens diëtisten beter niet meer dan een halve avocado per dag. De gemiddelde dagelijkse vetopname ligt rond de 30 gram, dus met een hele avocado zit je al bijna aan dat cijfer.
Je kunt dan ook allerlei gerechten met avocado bedenken: avocado in een avocadosalade, op een brood, in combinatie met een lekker visje en natuurlijk als hoofdingrediënt van de populaire dipsaus guacamole. Avocado's bevatten enorm veel eiwitten en ze zijn rijk aan gezonde vetten, vezels en mineralen.
De raad adviseert om ongeveer 250 g fruit per dag te eten. Dat komt overeen met een tweetal stukken fruit. Niet alle fruit is even groot. Denk bij één stuk fruit aan de grootte van een appel, peer of banaan, een sinaasappel of perzik, …
Je wist het wellicht niet, maar niet alle fruitsoorten zijn rijk aan vitamine C. Appels, bananen en druiven bevatten bijvoorbeeld weinig vitamine C. Fruitsoorten die wel veel van deze vitamine bevatten, zijn sinaasappels, mandarijnen, aardbeien, kiwi's, citrusfruit, papaja, bramen en ander rood fruit.
De omega-3, 6 en 9 vetzuren in bijvoorbeeld fijngemalen lijnzaad, noten, peulvruchten, komkommer en olijfolie kunnen mogelijk zorgen voor een gezonde lever. Maar ook kleine hoeveelheden verzadigd vet in de vorm van bijvoorbeeld roomboter of ongeraffineerde kokosolie houden de lever mogelijk in balans.
Ook mensen die allergisch zijn voor rubber reageren soms slecht op avocado's: ze hebben het zogenaamde latex-fruit syndroom. Sommigen van hen krijgen er netelroos door, buikpijn en braakneigingen. Een klein aantal mensen wordt er zelfs zo ziek van dat ze kunnen sterven. Maar dat is gelukkig een zeldzaam fenomeen.
Avocado's bevatten per vrucht wel 10 gram vezels, dit bevordert de werking van de darmen. Avocado's bevatten essentiële aminozuren die het lichaam nodig heeft om eiwitten te vormen. Een avocado is ook een licht verteerbare bron van eiwitten.