Elk jaar brengen Apple en Google een software update uit met de nieuwe versie uit van hun besturingssystemen, iOS en Android. Die update maakt je smartphone of tablet sneller en veiliger en geeft je toegang tot nieuwe functies.
Hoe lang je na de introductie van het apparaat nog updates ontvangt, verschilt per merk en daar binnen nog per productlijn. Android toestellen bieden minstens 2 jaar updates, Android One toestellen 3 jaar, Samsung smartphones 4 jaar en bij Apple krijg je zelfs 5 jaar updates.
De meest succesvolle apps worden vaak wekelijks of op zijn minst een keer maand geüpdatet. Wanneer je niet toegewijd bent om op zijn minst een keer per maand een update door te voeren, moet je jezelf afvragen of je wel überhaupt wel een app moet ontwikkelen.
Android 12 is de opvolger van Android 11 en de grote update van 2021. De eerste testversie van Android 12 verscheen in februari en in oktober werd de definitieve update uitgebracht. Op deze pagina vertellen we je alles over de vernieuwingen van Android-versie 12.
Samsung had het beleid om smartphones minimaal drie jaar van updates te voorzien. Bij topmodellen bleek dit in de praktijk vaker vier jaar te zijn. Eerder dit jaar kondigde het bedrijf aan dit beleid uit te breiden, en bepaalde smartphones vijf jaar van beveiligingsupdates te gaan voorzien en van vier Android-upgrades.
Samsung deelt alle smartphones op in verschillende categorieën; toestellen krijgen maandelijks, ieder kwartaal of twee keer per jaar een beveiligingsupdate. Zoals gezegd, nieuwere en duurdere toestellen genieten vaker van een update. Zo krijgt de Galaxy S9 en nieuwer iedere maand extra beveiliging.
Wanneer je deze updates kunt ontvangen - en of dat elke maand is - is afhankelijk van het update-beleid van de fabrikant van je smartphone. Android 8.1 krijgt sinds november 2021 geen updates meer en Android 9 sinds februari 2022.
De nieuwste beschikbare Android-updates downloaden
Open de app Instellingen op je telefoon. Tik onderaan op Systeem. Systeemupdate. Je ziet de updatestatus.
Samsung Galaxy S21. De Samsung Galaxy S21 is één van de Android-smartphones die het langst updates krijgt. Samsung garandeert namelijk drie versie-updates en vier jaar beveiligingsupdates. Omdat de S21 uitkwam met Android 11, kun je rekenen op updates naar versies 12, 13 en 14.
Apps worden continu verbeterd en vernieuwd. Er komt dan een nieuwe versie van zo'n app beschikbaar. Met een update kunt u de nieuwste functies gebruiken. Ook is de app dan veiliger en stabieler.
Denk aan je besturingssysteem, mailprogramma, webbrowser of website. Hierbij gaat het niet alleen om de computer die je dagelijks gebruikt. Ook je smartphone, tablet, router, server of andere slimme apparaten moet je up-to-date houden. Zeker als de apparaten in verbinding met het internet staan.
Wil jij weten welke Android versie jouw smartphone heeft? Ga op je telefoon naar instellingen. Scroll naar beneden en kies 'Over de telefoon' of 'Over het toestel'. Vervolgens zie je bij 'Firmwareversie' of 'Android versie' staan welke versie jij op je toestel hebt.
Kies 'Systeem'. Kies 'Systeem-update'. U ziet nu of uw smartphone up-to-date is, of dat er een nieuwe Android update klaarstaat. Indien er een Android update beschikbaar is, kunt u deze downloaden.
De meningen over de gemiddelde levensduur van een smartphone lopen nogal uiteen. De Consumentenbond schat de gemiddelde levensduur op 2,5 jaar. Andere bronnen geven aan dat een nieuwe smartphone 15 tot 18 maanden meegaat. De levensduur van je smartphone hangt af van hoe je met je toestel omgaat.
Wat als mijn telefoon niet meer kan updaten? Je kunt met een oudere Android-versie bepaalde functies missen en je kunt zelfs beveiligingsproblemen hebben. Op een smartphone met Android 4.3 of lager kun je eigenlijk niet goed veilig werken. Het probleem zit in WebView, een onderdeel van de standaardbrowser.
Elk jaar brengen Apple en Google een software update uit met de nieuwe versie uit van hun besturingssystemen, iOS en Android. Die update maakt je smartphone of tablet sneller en veiliger en geeft je toegang tot nieuwe functies.
Virusscanner Android
De Consumentenbond adviseert Androidgebruikers om een virusscanner te installeren, net zoals je gewend bent op Windows. Maar in zijn advies gaat de bond helaas zelf de mist in: gebruik een betaalde antivirus-app, want die zijn beter in het herkennen van malafide apps en phishingsites.
Op een vouwbare smartphone werkt Android 12 beter dan Android 11, omdat de software in zijn geheel slimmer omgaat met de verspringende schermruimte als het toestel in- en uitklapt. Ook heeft Google technische verbeteringen doorgevoerd, zodat apps en games automatisch het juiste schermformaat gebruiken.
Wat is de nieuwste Android versie? De nieuwste Android versie is Android 11. De eerste Android 11-bèta verscheen in februari, de tweede in maart en de derde in augustus. De definitieve Android 11-update is in september 2020 uitgebracht.
Als je een bericht hebt ontvangen dat niet wordt ondersteund door de versie van WhatsApp die jij hebt, dan moet je de app updaten. We moedigen je aan altijd de nieuwste versie van WhatsApp te gebruiken. De nieuwste versies bevatten de meest recente functies en bugfixes.
Een Samsung smartphone uit de S-serie gaat tussen de 2,5 en 5 jaar mee. Er zijn dus mensen die vijf jaar met een en dezelfde Samsung doen! De toestellen uit het middensegment (A-serie) gaan tussen de 2,5 en 4 jaar mee. De budgettoestellen van Samsung zouden tussen de 2 en 3 jaar mee moeten gaan.
Samsung heeft zijn webpagina met de lijst van Android-smartphones die nog beveiligingsupdates ontvangen bijgewerkt. Het blijkt dat bijna de gehele Galaxy S8-serie uit de lijst is gehaald.
Android 12 is de meest recente versie en in september 2022 wordt Android 13 uitgebracht. Een toestel dat wordt bijgewerkt van bijvoorbeeld Android 12 naar Android 13, krijgt een upgrade. Dat is dus een volledig nieuwe versie van Android.