Als je het beeldmateriaal wilt (laten) digitaliseren, dan kun je twee dingen doen: je kunt investeren in een goede scanner. Die kun je na gebruik mogelijk weer van de hand doen. Het is een flinke klus om de overgebleven foto's en dia's te scannen maar je hebt zo wel de controle over de kwaliteit.
Tip. Foto's kun je het beste weggooien bij het restafval: ze bevatten teveel chemische stoffen om als grondstof te kunnen dienen voor bijvoorbeeld nieuw papier. Film bestaat uit celluloid, wat niet recyclebaar is. Deze stoffen zijn niet zo schadelijk dat het materiaal bij het klein chemisch afval moet.
Bij Foto Verweij kun je je negatieven en dia's laten inscannen, maar je kunt ook een scanner kopen (bekijk assortiment) en het zelf doen.
Met een diascanner kun je de dia's van vroeger digitaliseren. Met veel van zulke apparaten kun je ook filmrollen en negatieven scannen. De bediening is heel eenvoudig. Je hoeft alleen de foto of de filmstrook in een speciaal opzetstuk of in een rail in de filmscanner te stoppen en te scannen.
Klein chemisch afval (kca) kun je inleveren bij de milieustraat of afvalscheidingsstation van je gemeente.
Een diascanner gebruik je voor het scannen van dia's. Als je nog oude filmrollen, negatieven of dia's hebt, zijn deze gemakkelijk te digitaliseren. Er zijn negatieven scanners en dia scanners, maar een combinatie is ook mogelijk. Een diascanner maakt het mogelijk dat al het oude beeldmateriaal gedigitaliseerd wordt.
Laat dan je dia's inscannen door CameraNU.nl! Wij digitaliseren dia's en zetten ze voor jou op een DVD, harde schijf of USB-stick. Zo kan je de dia's gemakkelijk en snel bekijken op je TV, computer, tablet of telefoon en zelfs delen via sociale media.
Bij HEMA kun je nog steeds terecht voor het ontwikkelen en laten afdrukken van je analoge films. Er zijn talrijke mogelijkheden voor het afdrukken: kleur of zwart/wit, glanzend of mat, dia of negatief, APS en van een klein formaat foto tot een poster.
Negatieven. Negatieven blijven over het algemeen ook lang goed, mits bewaard in een negatiefmapje. Je kunt ze scannen via een speciale negatiefscanner. Dat is eigenlijk alleen noodzakelijk als je geen originele afdruk (meer) hebt.
Gebruik bijvoorbeeld enveloppen die waterdicht en chemisch neutraal zijn waardoor de foto's minder snel verkleuren. Bewaar de foto's op hun kant in een doos zodat ze niet aan elkaar gaan plakken. Ook fotoalbums zet je staand in de kast. Schaf de benodigde materialen aan voordat je met het uitzoeken start.
Negatieven bewaren
Ga op zoek naar een zuurvrije envelop of doos om je negatieven in te bewaren. Vergeet ze niet te stickeren of labelen zodat je ze later nog gemakkelijk terug kunt vinden. Plaats de dozen op een hoge plank voor het geval je een keer last krijgt van waterschade.
Er zijn tegenwoordig nog wel diafilms te koop. In ieder geval leveren Agfa en Fuji ze nog. Het maken van dia's nam een grote vlucht toen de kleinbeeldcamera's op de markt kwamen, die maakten foto's met een negatief- of diagrootte van 24 bij 36 millimeter.
Leg de negatieven in een speciale houder en haal ze vervolgens door de scanner. De scanner maakt van ieder negatief een digitale kopie. Het apparaat bewaart deze digitale kopie als fotobestand op een geheugenkaart, usb-stick of verbonden computer.
De Silvercrest negatiefscanner / diascanner trekt de negatieven door het apparaat en maakt er een digitale foto van hoge kwaliteit van. Deze beste dia scanner / beste negatief scanner is eenvoudig en vriendelijk in het gebruik en het scannen van dia's en negatieven gaat heel snel.
(In de app store heet deze app Film Scanner Pro. Het icoontje heeft een filmrolletje met groene buitenkant). Deze app is gratis en bewaart de foto's zonder watermerk. Voor Android kwam ik uit bij de app Photo Negative Scanner.
Dia's aanleveren
Alles moet als het ware op de kop staan. Daarnaast is het belangrijk dat de voorkant (zichtzijde) van het beeld aan de achterkant van het frame zit. Meestal loopt een leverancier beelden achteraf nog even na om dia's te roteren indien nodig.
De 5 beste scanners in een oogopslag
Epson WorkForce DS-360W - Beste draagbare scanner. Canon CanoScan LiDE 300 - De scanner met de beste prijs-kwaliteitverhouding. Epson Perfection V39 - Beste scanner voor hoge resolutie foto's.
Het licht van de lichtbron wordt met behulp van een condensor gelijkmatig over de te projecteren dia verdeeld. Voor in de diaprojector is er een objectief geplaatst. De brandpuntsafstand van het objectief (meestal 2,8/85mm) is afhankelijk van de afstand tussen de projector en de wand of het scherm.
Ook spelen resolutie, aantal scans en de grootte van de originelen mee in het bepalen van de prijs. Meestal liggen de kosten tussen 15 en 50 cent per foto. De goedkoopste deals liggen tegen de 8 cent per foto.
Sinds maart 2021 werken wij met de NOVA filmscanners van het Duitse bedrijf MWA-NOVA. HD filmscanners, speciaal ontworpen voor het digitaliseren van 8mm. Er komt dus geen filmprojector aan te pas! Onze scanner werkt met een LED lichtbron waardoor uw 8mm films niet worden blootgesteld aan een warmtebron.