In de standaardtaal wordt de tijdregeling waarbij de klok gedurende de winter achter is tegenover de middelbare zonnetijd de wintertijd genoemd. In de standaardtaal in België wordt deze tijdregeling ook het winteruur genoemd.
De wintertijd is de originele tijd, maar in 1977 voerden we de zomertijd in. De gedachte was: als het 's avonds langer licht is, hoeven we minder lampen aan te zetten. Én mensen kunnen langer van hun vrije tijd in het daglicht genieten. Maar de laatste jaren is er steeds meer kritiek op de winter- zomertijdregeling.
Nederland heeft in 1977 de zomertijd ingevoerd om aan te sluiten bij de buurlanden. De zomertijd en de wintertijd zijn een afspraak van de Europese Unie. In bijna alle landen van Europa gaat de klok in maart een uur vooruit.
In de Europese Unie loopt de zomertijd van de laatste zondag van maart tot de laatste zondag van oktober. Op 30 oktober 2021 hebben we de klok terug gezet in verband met de wintertijd van 2022.
In het najaar gaat de klok een uur achteruit. De wintertijd gaat in op de laatste zondag van oktober. Om 03:00 uur 's nachts wordt het 02:00 uur 's nachts. Dat betekent dat je een uur langer kunt slapen.
Wanneer gaat de klok vooruit? Pak je agenda maar erbij: in de nacht van zaterdag 26 maart op zondag 27 maart gaat zomertijd 2022 in. Tijdstip: 2:00 uur. Niet vergeten te noteren: de klok gaat een uur vóóruit!
Wanneer eindigt de zomertijd? De zomertijd eindigt als we overstappen op wintertijd – ook de normale tijd genoemd – op de laatste zondag van oktober. In 2022 schakelen we over op de wintertijd in de nacht van zaterdag 29 op zondag 30 oktober.
Land / gebied: Europa
Iedere laatste zondag van oktober gaat de wintertijd in. Het einde van de zomertijd. Als het wintertijd wordt gaat de klok in de nacht van zaterdag op zondag van 3 uur 's nachts naar 2 uur 's nachts, achteruit dus.
U vraagt zich af; hoeveel dagen of nachten nog tot het Wintertijd is? Het antwoord is: nog 45 dagen te gaan! Wanneer is het Wintertijd? De eerstvolgende keer is op: zondag 30-10-2022.
William Willett en de Zomertijd
De eerste die met een echt serieus plan kwam voor zomer- en wintertijd was de Brit William Willett (1856–1915). In 1907 kwam hij met het plan om de klok in de lente op vier opeenvolgende zondagen steeds twintig minuten vooruit te zetten.
De bedoeling van de zomertijd is om op het noordelijk halfrond maximaal gebruik te kunnen maken van het daglicht, omdat de dagen in het voorjaar lengen en in het najaar weer korter worden. Het idee erachter is dat door de klok voor- en achteruit te zetten, het nog een uur langer licht blijft na het eind van de werkdag.
Als het altijd wintertijd is zijn de ochtenden door het hele jaar heen een stuk lichter, waardoor mensen beter kunnen opstaan. Uit onderzoek blijkt dat onze hersenen minder functioneren als we vóór zonsopgang opstaan. Helemaal als je al geen ochtendmens bent. Met de wintertijd hebben we hier minder last van.
In de nacht van zaterdag op zondag (29/30 oktober 2022) schakelen we over van zomertijd op wintertijd (standaardtijd). Om juist te zijn: zondagochtend om drie uur 's ochtends draaien we de klok één uur achteruit, drie uur wordt twee uur. Enfin, beter de klok een uur stoppen om mechanische problemen te vermijden...
Reacties. Dat is omdat Portugal zich in een andere tijdszone bevindt dan Nederland en Spanje. Portugal en Nederland liggen zodanig ver van elkaar dat in de meeste indelingen (met hetzelfde aantal tijdzones) ze logischerwijs altijd 1 zone van elkaar verschillen.
Nederland valt tijdens de wintertijd in tijdzone UTC +1. Nederland valt tijdens de zomertijd in tijdzone UTC +2.
Vandaag de dag hanteren ongeveer 70 landen ter wereld zomer- en wintertijd. Het enige industriële land dat geen zomer- en wintertijd hanteert is Japan.
Vannacht is weer een einde gekomen aan de zomertijd. Om 03.00 uur ging de klok terug naar 02.00 uur. Daarmee staat de klok weer gelijk aan de standaardtijd, ofwel de wintertijd. In alle landen van de Europese Unie zijn de klokken verzet.
Meteorologische seizoenen
De winter valt in de koudste drie maanden van het jaar, de zomer in de warmste drie, terwijl het voorjaar en de herfst overgangsperioden zijn. Op het noordelijk halfrond betekent dit dat het voorjaar op 1 maart begint, de zomer op 1 juni, de herfst op 1 september en de winter op 1 december.
Dat is nog niet duidelijk. Het kabinet vindt het belangrijk dat de tijd bij ons en in de landen om ons heen zoveel mogelijk gelijk blijft. Daarom neemt het kabinet pas een standpunt in als duidelijk is wat de buurlanden doen.
Duitsland valt tijdens de wintertijd in tijdzone UTC +1. Duitsland valt tijdens de zomertijd in tijdzone UTC +2. Wat is het tijdsverschil tussen Nederland en Duitsland? Er is geen tijdsverschil.
In Griekenland is het 1 uur later dan in Nederland en België. Griekenland kent net als ons een zomer- en wintertijd. Deze loopt gelijk aan de Benelux.
In totaal duurt de zomertijd 31 weken, oftewel 217 dagen. Dit jaar begint de zomertijd op 27 maart 2022 en eindigt op zondag 30 oktober.