De sterkte-eigenschappen nemen hierdoor af, waardoor het zitje minder krachten van buitenaf aankan. Bij alleen gebruik in de auto is de levensduur zo'n 7 tot 10 jaar. Onder zware UV-condities (denk aan veel buiten gebruik in zonnige landen) is een levensduur van vijf jaar veiliger om aan te houden.
Tot wanneer in een Maxi-Cosi? Volgens de R129 indeling zijn babyautostoeltjes dus geschikt voor kinderen van 45 tot 83 cm en een leeftijd van 0 tot 15 maanden. Maar het is heel goed mogelijk dat jouw kind al vóór de 15 maanden langer dan 83 cm is en niet meer goed in de Maxi-Cosi past.
Je kunt het zitje goed nakijken op breuken en haarscheurtjes, maar een veiligheidsgarantie heb je niet. Zit er een oranje keurmerklabel op het stoeltje? Zonder keurmerk kun je niet zien of het zitje aan de minimumeisen voldoet. Op het keurmerklabel moet het nummer ECE-R 44/03, ECE-R 44/04 of i-Size (UN R129) staan.
Deze vraag krijgen we vaak. En om maar meteen antwoord te geven: Ja het is veilig een tweedehands Maxi Cosi te gebruiken, mits het autostoeltje aan een aantal veiligheidsvoorwaarden voldoet.
In Nederland moeten kinderen tot een lengte van 1,35 meter in de auto vervoerd worden in een goedgekeurd kinderzitje. Zo'n autostoeltje kan pas optimale bescherming bieden wanneer het kind goed in het zitje past.
Het park/babybed
Let er wel op dat het bed voldoet aan de Europese veiligheidsnormen. Dat merk je door de vermelding EN716. Als de vermelding ontbreekt, kan je de veiligheid nagaan via deze checklist bij Kind en Gezin. Let op met een tweedehands matras.
LONDEN (ANP) - Baby's tot ongeveer een jaar oud zouden niet te slapen moeten worden gelegd in autostoeltjes, zoals een maxi-cosi. De kinderen lopen dan een verhoogd risico te overlijden door verstikking. Dat zeggen onderzoekers in de British Medical Journal van deze week.
De 4 belangrijkste punten in deze nieuwe standaard zijn: i-Size biedt een betere bescherming bij grotere krachten van frontale en zijdelingse botsingen en veel betere bescherming van hoofd en nek. i-Size staat voor veiliger achterwaarts gericht vervoer voor kinderen tot tenminste 15 maanden oud.
Kinderen tot 1,35 meter moet u in een goedgekeurd autokinderzitje vervoeren. Zowel voorin als achterin de auto. Dit moet altijd, of uw kind in uw eigen auto zit, of bij iemand anders in de auto. Zet een baby alleen in een autozitje op de voorstoel als de airbag is uitgeschakeld.
Via diverse media wordt veelal afgeraden om een tweedehands autostoeltje te kopen, met het oog op de veiligheid. Een autostoeltje kan immers na een aanrijding van binnen onherstelbaar beschadigd zijn, zonder dat dit aan de buitenkant te zien is.
Gelukkig maken fabrikanten als Maxi-Cosi het mogelijk voor ouders om deze keuze te maken. Je kunt kiezen voor een i-Size-autostoeltje dat achterwaarts reizen mogelijk maakt totdat je kind 105 cm is, ongeveer 4 jaar oud, en totdat hun spieren en botten zich verder hebben ontwikkeld.
Veiliger voor hoofd en nek
Kinderen raken het vaakst gewond aan hoofd en nek door auto-ongelukken. In een achteruitkijkend zitje zijn de krachten op de nek van het kind bij een frontale botsing tot 5 keer kleiner dan in een vooruitkijkend zitje.
De veiligste manier om je baby in de auto te vervoeren is in een babyautostoel. Je baby kan meteen vanaf de geboorte vervoerd worden in een babyautostoel. Vervoer je baby zo lang mogelijk tegen de rijrichting in.
Als je baby in slaap valt tijdens een wandeling, is dat natuurlijk geen probleem. Buiten is er voldoende frisse lucht, en er is toezicht van degene die de wagen duwt. Wij raden ouders af om de kinderwagenbak als permanente slaapplek te gebruiken in de eerste maanden na de geboorte.
De Cabriofix is een veilig en comfortabel autostoeltje voor kindjes van 0 tot 15 maanden.
Maxi-Cosi • va €19,99 • Van Asten Babysuperstore.
Hoe lang mag een baby in een autostoeltjes zitten? De maxicosi is zo ontworpen dat het optimale veiligheid biedt in de auto, maar het is niet perse de beste houding voor de groei en ontwikkeling van je kind. Volgens het algemene advies mag een baby maximaal twee uur achter elkaar in een autostoeltje zitten.
Er zijn ook autostoeltjes op de markt die de gewichtsklassen hierboven combineren. Dit zijn: Baby-/peuterstoeltjes: i-Size tot ongeveer 105 cm of groep 0(+)/1 autostoeltjes voor kinderen van geboorte tot 18 kg. Peuter-/kinderstoeltjes: i-Size vanaf ongeveer 75 cm of groep 1/2/3 stoeltjes voor kinderen van 9 tot 36 kg.
Gebruik de Maxi-Cosi niet als stoeltje thuis of als je op visite bent. Een baby is pas te groot voor het autostoeltje als de bovenkant van zijn hoofd boven de rugleuning uitkomt, hij meer dan 13 kilo weegt of groter is dan 83 cm (dat is circa 15 maanden oud).
Baby's en kleine kinderen hebben relatief veel moeite met slapen als ze niet in hun eigen vertrouwde omgeving zijn. Het is daarom dus ook belangrijk dat je in de auto of het vliegtuig een omgeving creëert die lijkt op thuis. Dit kun je doen door hun lievelingsknuffel, dekentje en favoriete boekjes mee te nemen.
Waarom gaan baby's eigenlijk slapen in de auto? "Bewegingen maken mensen moe," vertelt Hoogleraar biofysica Raymond van Ee. "Niet alleen baby's, maar ook volwassenen vallen in slaap van beweging en ritme. En dat is in een auto vooral aanwezig."
Gebruik alleen een boxkleed en geen extra mastras in de babybox om te voorkomen dat je kind tussen het matras en de wanden bekneld raakt.
Is een babybox echt nodig? Sommige ouders kunnen een box prima missen, en kiezen voor een wipstoel als ze hun baby even moeten neerleggen. Maar een box heeft toch de voorkeur als je weet dat je je baby vaak en ook wat langere tijden moet neerleggen.
Voor baby'tjes hangt er vaak een mobiel boven het park waar ze eindeloos naar kunnen kijken. Bovendien hebben ze in het park toch voldoende ruimte om te bewegen en te rollen. Is je kindje wat ouder? Dan is het park een leuke plek om te spelen, zonder alle prikkels die er in de rest van het huis zijn.