De gasprijzen rijzen de pan uit en men zoekt naar alternatieven om het huis warm te houden. Veel plezierstokers die normaal een kleine hoeveelheid hout kopen, slaan nu een extra grote voorraad in om de kosten voor komende winter in grip te houden.
Afgelopen jaar zijn de houtprijzen wereldwijd gestegen. Sinds de coronapandemie hebben veel mensen hun huis gerenoveerd en zijn er nieuwe huizen gebouwd. Mede hierdoor is de vraag naar hout toegenomen.
Een kuub gedroogd hout kost bij de lokale handelaar zo'n 100 euro en staat qua energie gelijk aan ongeveer 220 m3 aardgas. Een eenvoudig rekensommetje toont aan dat verwarmen met hout goedkoper is wanneer de gasprijs hoger ligt dan €0,45 per m3.
Gemiddeld kost een kuub losgestort droog haardhout €90.
Een van de grootste voordelen van haardhout kopen in de lente en de zomer is dat de prijzen meestal lager zijn dan tijdens de koude maanden. Dit komt omdat leveranciers van brandhout meestal een lagere vraag hebben, waardoor ze lagere prijzen kunnen bieden om kopers aan te trekken.
De Nationale Houtbouwprijs zet 46 houtbouwprojecten in de schijnwerpers. Deze projecten vormen samen de voorselectie van de wedstrijd in 2023, gekozen door de vakjury. Dit jaar mag het publiek voor het eerst al op deze voorgeselecteerde houtbouwprojecten stemmen en zo de winnaar van de Publieksprijs bepalen.
In de winter maak je natuurlijk meer gebruik van de kachel dan in bijvoorbeeld de lente. Gemiddeld stookt men zes maanden per jaar (in de herfst en winter). Hiervan uitgaande zul je aan 7,5 kuub haardhout genoeg moeten hebben om deze periode door te komen, op voorwaarde dat je woning goed geïsoleerd is.
Goedkoopste haardhout
Het goedkoopste openhaardhout dat wij aanbieden zijn de Berken en Elzen houtsoorten (of een combinatie van de twee houtsoorten). Dit zijn beide makkelijk brandende houtsoorten. Dit houdt in dat het brandhout makkelijk aan te steken is en tijdens de verbranding snel zijn warmte afgeeft.
Dat betekent dat u met een standaard kruiwagen ongeveer 12 kruiwagens uit een kuub zand haalt (1000/80 = 12,5), ofwel 12 keer heen en weer lopen. Goed voor uw conditie in ieder geval!
Een openhaard gebruikt 5 a 6 kilo per uur een moderne HR houtkachel gebruikt 1 a 1 1/2 kilo hout per uur.
Een kubieke meter dennenhout weegt circa 350 kg, een kubieke meter beukenhout circa 500 kg. 1 kubieke meter dennenhout (350 kg) komt overeen met: 150 liter of 120 kg stookolie. 160 m3 aardgas.
Bij de verbranding van hout komen er schadelijke stoffen vrij zoals fijn stof, dioxines en PAK's (polycyclische aromatische koolwaterstoffen). Deze stoffen hebben aanzienlijke gezondheidseffecten. Rook kan aanleiding geven tot directe effecten zoals hoesten of prikkende ogen.
De Corona-pandemie schroefde een deel van de houtproductie terug, terwijl de vraag naar houtproducten juist toenam. Deze ongelukkige combinatie zorgde voor een enorme piek in de houtprijsindex. Inmiddels zijn we ruim halverwege 2022 en zien we een dalende lijn in de mondiale houtprijzen.
De houtprijs zal in 2022 doorstijgen. Hout is op dit moment extreem schaars. De achterstand in de beschikbaarheid van hout die in 2021 is ontstaan, de Russische exportbeperkingen en nu ook de ingrijpende oorlog tussen Oekraïne en Rusland en de eerder genoemde EU sancties creëren een uitzonderlijke situatie.
Berkenhout - ongeveer 1 tot 1,5 uur per blok;Essenhout - ongeveer 1,5 tot 2 uur per blok;Beukenhout - ongeveer 1,5 tot 2 uur per blok;Eikenhout - ongeveer 1,5 tot 2 uur per blok.
Berkenhout – extra schoon, veel warmte. Essenhout – brandt traag, mooi vlammenspel. Eikenhout – brandt traag, weinig rook en geeft knetterende vlammen. Elzenhout – brandt sneller, maar geeft snel warmte af.
Eikenhout voor een lange brandduur.
Deze harde houtsoort is niet alleen geschikt als brandhout, maar wordt ook gebruikt voor meubels en ander houtwerk. Een groot voordeel van deze houtsoort is dat het langer brandt dan zachtere houtsoorten, maar de ontbranding verloopt wel iets minder makkelijk.
Het hout van naaldbomen geeft veel warmte af, maar brandt erg snel op.Ook zorgt het voor spattende kooltjes en kan de hars in de schors voor vervuiling in de schoorsteen zorgen. Naaldhout wordt vaak gebruikt als aanmaakhout omdat het snel en makkelijk brandt.
Vers hout bevat 80% vocht en dat moet er eerst uitdrogen. Want nat hout geeft veel minder energie en warmte. Het drogen duurt 1 tot 2,5 jaar. Es, linde, wilg en berk (1,5 jaar drogen) en fruitbomen, eik en beuk (2,5 jaar drogen) leveren favoriet brandhout.
Op eigen verantwoording is het technisch wel mogelijk de kachel de nacht door te laten branden. Voorwaarde is dat u een voldoende geïsoleerde schoorsteen heeft. U vult de kachel met voldoende hout en stookt hier goed vuur in door de zuurstofregelaar uit te trekken.
Laat altijd een laagje as in de houtkachel liggen. Dit zorgt voor een betere verbranding en bescherming van de bodemstenen.
Af te raden: fruitkisten en paletten
Alhoewel de verbranding van droog onbehandeld houtafval zoals o.a. fruitkisten en paletten wel wettelijk is toegelaten, wordt dit vanuit het voorzichtigheidsprincipe toch afgeraden.