Vanaf 17 jaar mag je daarvoor al theorie-examen doen. Vanaf 18 jaar mag je de praktijkexamens voertuigbeheersing (AVB) en verkeersdeelneming (AVD) doen voor het rijbewijs A1. Maximale cilinderinhoud van 125 cc, een maximaal vermogen van 11 kW/15 pk en een maximale verhouding vermogen/gewicht van 0,1 kW/kg.
Hoeveel pk/kW je maximaal kunt verzekeren, verschilt per verzekeringsmaatschappij. Over het algemeen kun je als 18- tot 24-jarige bestuurder auto's tot 100 kW oftewel 136 pk vermogen verzekeren.
Als je op je 18de het autorijbewijs hebt gehaald kun je dus pas op je 20ste met iets deftigs gaan rijden. Een vrij strenge maatregel. De regel is voor een ieder die net een rijbewijs heeft gehaald. Ben je 34 moet je dus wachten tot je 36ste om met meer vermogen dan 95 pk te mogen rijden.
Eerste auto ter wereld ziet het daglicht
De allereerste auto werd aangedreven door een kleine viertaktbenzinemotor, die met zijn ene cilinder maar liefst 0,75 pk kon leveren.
Wat zegt PK over een auto? Het zal inmiddels duidelijk zijn dat PK iets zegt over het vermogen en de snelheid van een auto. Zo beschikt de motor van een gemiddelde stadsauto over zo'n 75 PK. Een gezinsauto heeft veelal rond de 150 PK aan vermogen.
De topsnelheid ligt zo rond de 143km/uur, dus bij een vlakke weg zal 130 geen probleem zijn.
Een zware motor heeft een motorvermogen van 35 kW of meer. U mag rijexamen op een zware motor doen als u 21 bent. U behaalt dan een rijbewijs A met de aantekening code 80. U mag dan de eerste 2 jaar alleen op zware motoren met 3 wielen rijden.
Met de 95 pk versie is prima mee te komen, maar de 115 pk versie maakt de Arona net wat levendiger als u vlot wilt rijden, en rustiger bij normaal tempo. Het gaat allemaal wat gemakkelijker. Naast 25 pk vermogen is ook het koppel van de motor hoger terwijl dat bij een lager toerental beschikbaar is.
Er is geen officiële definitie die bepaalt of een auto een youngtimer is. Sommige verzekeraars behandelen een 10 jaar oude auto al als youngtimer, 'jonge oldtimer' of hobbytimer. Maar meestal moet de leeftijd tussen de 15 en 25 jaar liggen.
Hoeveel pk heeft een gemiddelde auto? De motor van een gemiddelde stadsauto heeft zo'n 75 pk, terwijl een gezinsauto rond de 150 pk zit.
De snelheid hangt echter wel redelijk samen met het aantal pk's. Zo moet je voor een boot die sneller dan 20 km per uur kan varen een vaarbewijs hebben. Een motor van 5 pk kan deze snelheid al overschrijden. Je kan dus al sneller een vaarbewijs nodig hebben dan je denkt.
Er wordt gekeken hoe snel je boot KAN varen. van 0 t/m 12,99 km/uur is de leeftijd afhankelijk van je vaargebied*. van 13 t/m 19,99 km/uur moet je 16 jaar zijn.vanaf 20 km/uur is de minimale leeftijd 18 jaar.
Deze aluminium werkboot is vaarbewijsvrij met een maximale snelheid van 18km/h.
Vanaf 12 jaar mag je varen met een klein motorbootje. Maar wel met maximaal 2,5 pk! Vanaf 18 jaar mag u een snelle motorboot besturen (vaarbewijs verplicht). Vanaf 16 jaar mag je een motorboot en zeilboot (langer dan 7 meter) besturen.
De 180pk en 150pk auto's waren heerlijk. Net even wat meer vermogen dan nodig is waardoor je op een snelweg of bij inhalen niet altijd terug hoeft te schakelen, schakel je wel terug dan voelt het echt lekker vlot. Niet snel, wel vlot.
Een 82pk is voldoende om de bergen in te rijden.
Ervaren motorrijders beweren dat een motor met een gewicht van rond de 200 kilo minimaal 100 pk moet hebben voor een fijne rijervaring. Een motor met veel pk is leuk om verschillende redenen. Meer pk's betekent meer vermogen en betere prestaties. Met meer paardenkracht kun je sneller en soepeler accelereren.
125 cc / 11 kW (lichte motor) > minimumleeftijd 18 jaar.
Het AVB-examen mag je pas doen als je 18 jaar oud bent. Het AVD-examen kun je ook pas doen vanaf je 18e, op deze leeftijd haal je het motorrijbewijs A1. Als je 17 jaar bent en wilt beginnen met motorrijlessen, dan adviseren wij om te wachten tot je de rijlessen mooi kan laten aansluiten op je 18e verjaardag.
Het apparaat is voorzien van een 400 pk sterke motor. Daarmee is een snelheid van zo'n 40 knopen mogelijk. Dat is omgerekend zo'n 75 km/u.
Waterscooters met 300 pk geen uitzondering
Waterscooters met 300 pk zijn vandaag de dag geen uitzondering meer. Deze snelheidsmonsters kunnen snelheden bereiken tot wel 130 kilometer per uur. Dergelijke krachtpatsers brengen je binnen luttele seconden op een snelheid van 100 kilometer per uur.
Dit kun je naar elkaar berekenen, 1kW staat gelijk aan 1,362 pk, 100 pk is dus 73kW. Natuurlijk zegt pk wel iets: een motor met 100pk zal gerust niet zo langzaam optrekken als een stoomtrein. Maar ook: een 100pk motor uit 1998 zal een compleet andere beleving geven dan een 100pk motor uit 2020.