Elke vrouw heeft twee eileiders. Die zorgen voor het transport van zaadcellen en bevruchte eicellen. Beide eileiders zitten aan een kant vast aan de baarmoeder en baarmoederholte en hebben aan de andere kant een vangarmpje. Dit noemen we ook wel een fimbria.
De eierstokken liggen aan beide kanten naast de baarmoeder. Ze produceren eicellen en hormonen (oestrogeen en progesteron). Een ander woord voor eierstokken is ovaria.
De eileiders hebben als taak het vervoeren van eicellen en zaadcellen. Elke cyclus komt er in de eierstokken een eicel tot rijping. Daarnaast maken de eierstokken geslachtshormonen.
Een sterilisatie van de vrouw heeft geen invloed op de hormoonhuishouding, menstruatie, seksuele gevoelens of de overgang.
Bij een sterilisatie worden de eileiders afgesloten. Zo kunnen zaadcellen de eicel uit de eierstok niet bereiken en bevruchten. Een zwangerschap is dan niet meer mogelijk. Slechts bij zeer grote uitzondering worden vrouwen na een sterilisatie toch zwanger.
Het weghalen van de eierstokken en eileiders verlaagt het risico op eierstokkanker. Er is altijd een risico, omdat er heel soms eierstokkanker van het buikvlies ontstaat. Dit heeft namelijk hetzelfde soort weefsel als de eierstokken. Het risico hierop is 1 tot 2 procent.
De eileiders kunnen soms weer aan elkaar groeien en opnieuw een doorgang maken. De kans op zwangerschap is groter als een deel van de eileiders worden dichtgebrand, mogelijk is er iets meer kans dan bij het plaatsen van een clip.
Over het algemeen is het advies om de eerste 6 weken na de operatie geen gemeenschap (vrijen) te hebben, zodat het wondgebied goed kan genezen. Er is niets op tegen om al eerder seksueel opgewonden te raken of te masturberen. De eerste tijd na de operatie hebben de meeste vrouwen minder zin in vrijen.
Als beide eileiders afgesloten zijn, is medische hulp nodig om zwanger te worden. Is er maar één eileider open, dan is de kans op een spontane zwangerschap verminderd maar zeker niet uitgesloten.
Het gebruik van oliecontrastmiddel bij het testen van de doorgankelijkheid van de eileiders bevordert de vruchtbaarheid van vrouwen met een onvervulde kinderwens. Met het doorspuiten van de eileiders wordt eventueel afvalmateriaal van cellen en slijmproppen in de eileiders weggespoeld.
Het transport van de eicel vanuit de eierstok naar het middelste, bredere deel van de eileider (ampulla) gebeurt in minder dan zeven uur. Nadien blijft de eicel ongeveer 72 uur in de ampulla en is gedurende 24 uur na de eisprong bevruchtbaar.
Eicellen worden al voor de geboorte aangemaakt in de eierstokken. Je wordt geboren met ongeveer 1 miljoen eicellen. Vanaf dan sterven jaarlijks ongeveer 10.000 eitjes af. Tegen de puberteit blijven er nog zo'n 400.000 over.
Niet doorgankelijke eileiders geven op zichzelf vaak geen pijnklachten. Verklevingen of veel vocht in een eileider (hydrosalpinx) kunnen soms wel buikpijnklachten geven.
Iedere maand beginnen er zo'n 10 eicellen in je eierstokken te rijpen. (als je de pil gebruikt rijpen er geen eicellen en heb je geen eisprong, pas na het stoppen met de pil komt je natuurlijke cyclus weer op gang). Slechts 1 eicel zal volledig rijpen en uiteindelijk uit de eierstok springen (ovulatie).
Aan het andere uiteinde zit een soort trechter, die boven de eierstok hangt. Deze vangt de eicel op na je eisprong. Je eileiders zijn tien tot twaalf centimeter lang en heel dun. Ze zijn maar 1 millimeter dik.
De eerste fase van de menstruatiecyclus begint op de dag dat je ongesteld wordt en heet dan ook de menstruatiefase. Het gebeurt wanneer sperma niet in contact komt met de eicel dat in je baarmoeder wordt vrijgegeven. Op dit moment heeft het oestrogeen-niveau het laagste punt bereikt.
Verklevingen kunnen voorkomen rond de baarmoeder, de eileiders en de eierstokken, of op andere plaatsen in de buik. Meestal geven ze geen klachten. Een aantal mensen krijgt wel klachten. Zij krijgen bijvoorbeeld last van buikpijn, een opgezette buik en verstopping.
Bij een ontsteking in je baarmoeder, eileider of eierstok kun je 1 of meer van deze klachten hebben: pijn onderin je buik. koorts (38 graden of hoger) er komt meer vocht/slijm (afscheiding) uit je vagina.
Denk aan variatie in groenten en fruit, afwisseling tussen vis of vlees en vegetarisch, en verschillende soorten volkoren producten. Zo krijg je de juiste voedingsstoffen binnen. Alcohol heeft invloed op de hormoonhuishouding. Je kunt hier het beste al mee stoppen als je weet dat je zwanger wilt worden.
Die pijn wordt veroorzaakt doordat er nog wat koolzuurgas is achtergebleven in de buikholte. Dit gas is onschadelijk en verdwijnt vanzelf na opname in de bloedbaan of door uitademing via de longen. Daarmee neemt ook de pijn in de schouders af. Voor de pijn na de operatie krijgt u pijnstilling.
Dit komt door het gas dat in uw buik was gebracht. Deze klachten gaan vanzelf over. Dit kan wel een aantal dagen tot weken duren.
De arts haalt de eierstokken en eileiders via de instrumenten die in de buik zitten naar buiten. Dit gebeurt via het sneetje waar de instrumenten door naar binnen zijn gegaan. De duur van de operatie varieert van een half uur tot anderhalf uur.
Een sterilisatie van de vrouw is een operatie. Ook is het voordeel van een sterilisatie van de man dat het sperma kan worden gecontroleerd of de man ook echt onvruchtbaar is. Sterilisatie van de man is de betrouwbaarste anticonceptie, ook betrouwbaarder dan een sterilisatie van de vrouw.
Nog maar 1 eierstok over
Wanneer de arts tijdens de operatie 1 eierstok verwijdert en je baarmoeder nog intact is, kun je nog spontaan zwanger worden.
Klachten en symptomen bij verklevingen
diarree. winderigheid. buikpijn. opgezette buik.