Volgens huisartsen, medisch specialisten, verpleegkundigen en ziekenhuisbestuurders is het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG) in Amsterdam het beste ziekenhuis van Nederland.
In totaal werden meer dan 2.200 ziekenhuizen uit 27 landen met elkaar vergeleken. De lijst wordt aangevoerd door drie Amerikaanse ziekenhuizen, het eerste Europese ziekenhuis is het universitaire Charité-ziekenhuis uit Berlijn op plaats 5.
De Sionsberg is met 138 bedden ook het kleinste van Nederland. Het streekziekenhuis heeft een breed aanbod, maar de kleinschaligheid zorgt ervoor dat niet alles haalbaar is. "Binnen het ziekenhuis kunnen we tachtig procent van alle behandelingen doen", stelt Ids Jousma, manager van de Sionsberg.
Nederland behoort samen met Noorwegen en Australië tot de best presterende landen als het gaat om de gezondheidszorg. Dat wordt gesteld in het rapport van The Commonwealth Fund: 'Mirror, Mirror 2021: Reflecting Poorly' waarin de gezondheidszorg in de Verenigde Staten wordt vergeleken met andere hoge-inkomenslanden.
De ziekenhuizen die het laagst scoorden in het onderzoek waren het Maasziekenhuis Pantein in Boxmeer, het IJsselland Ziekenhuis in Capelle aan Den IJssel, het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven, het Waterlandziekenhuis in Purmerend, het Spijkenisse Medisch Centrum in Spijkenisse, en het Zaans Medisch Centrum in Zaandam.
Daar zijn bijgekomen Nederlands grootste ziekenhuis, Erasmus MC, het Academisch Ziekenhuis Maastricht en het Universitair Medisch Centrum Groningen.
Het Universitair Ziekenhuis Aken (Duits: Universitätsklinik Aachen) in Aken is na de Campus Gasthuisberg van het Universitair Ziekenhuis Leuven het grootste in één enkel gebouw gevestigde ziekenhuis van Europa. Het complex ligt in het stadsdeel Laurensberg, net over de Duits-Nederlandse grens bij Vaals.
Voordelen academisch ziekenhuis
Een academisch ziekenhuis verleent dezelfde zorg als een algemeen ziekenhuis, maar voert ook de meer zeldzame en ingewikkelde behandelingen uit. Het voordeel van een UMC is dus dat je er terecht kunt voor complexere zorg.
Het grootste ziekenhuis ter wereld, het Chang Gung Memorial Hospital in Taiwan, heeft namelijk meer dan 10.000 bedden. Dat is meer dan de helft van een uitverkocht Ziggo Dome.
Topklinische ziekenhuizen
Een topklinisch ziekenhuis voert naast basiszorg ook complexe zorg uit waarvoor gespecialiseerde voorzieningen nodig zijn. De meeste topklinische ziekenhuizen werken met andere ziekenhuizen samen, bieden een opleidingsplek aan artsen en doen vaak mee aan wetenschappelijk onderzoek.
U bent in het Catharina Ziekenhuis verzekerd van de beste zorg op het gebied van aandoeningen aan hart en vaten. Het Catharina Hart- en Vaatcentrum is het grootste hart- en vaatcentrum van Nederland.
Het ziekenhuis als organisatie is ondergebracht in een privaatrechtelijke stichting of een vennootschap, waarvan de oorspronkelijke stichting de aandelen houdt. De meeste ziekenhuizen zijn nooit van de overheid of 'publiek' geweest, maar voortgekomen uit geloofsgemeenschappen of burgerinitiatieven.
In 2016 waren er 2,3 bedden per 1.000 inwoners in Nederland. Dan zijn er dus in totaal 39.146 ziekenhuisbedden: 2,3 x 17,02 miljoen gedeeld door 1.000 = 39.146 (=A) . Het aantal klinische opnamen in ziekenhuizen bedroeg 1,47 miljoen in 2016 en de opnameduur 4,12 dagen.
Vanaf 2012 zijn er betrouwbare tellingen en is het aantal ic-bedden stabiel tussen 1150 en 1200 ondanks dat het aantal ziekenhuizen met een ic-afdeling geleidelijk iets is afgenomen. Hiermee komen we in het algemeen goed uit gezien het beperkte aantal opnameweigeringen rond 5 procent.
Op dit moment zijn er 27 ziekenhuizen in Rotterdam.
De belangrijkste verklaring voor de toenemende kosten is technologische vooruitgang: dankzij nieuwe medicijnen en technieken zijn ziektes steeds eerder op te sporen en steeds vaker te genezen. Die nieuwe medicijnen en technieken zijn vaak duur. Bovendien zijn ziektes waar je vroeger aan doodging nu te genezen.
Het Nederlandse zorg- en ziektekostenstelsel is wederom de beste in heel Europa. Dat blijkt uit de Euro Health Consumer Index (EHCI), een onderzoeksrapport dat jaarlijks wordt gepubliceerd door het gerenommeerde Health Consumer Powerhouse (HCP) in Zweden.
In Engeland heeft iedere inwoner recht op gratis gezondheidszorg. Er worden geen zorgpremies betaald door de bevolking en men krijgt geen rekening voor het eigen risico. In plaats daarvan worden de zorgkosten betaald uit de algehele staatskas die wordt gespekt uit overheidsinkomsten en belastingen die worden geheven.
VUmc en AMC worden na hun fusie het grootste ziekenhuis van Nederland. Het fusieziekenhuis zal zich toespitsen op de moeilijke zorg. Patiënten met minder complexe klachten zullen na de fusie vooral terecht kunnen bij kleinere ziekenhuizen en andere behandelcentra.