Een paard slaapt tussen de 3-5 uur per dag en gedurende de nacht zal het meerdere keren korte periodes van 20-30 minuten slapen. Het spanzaagmechanisme in het achterbeen maakt het mogelijk dat een paard staand kan slapen. Een paard kan namelijk tijdelijk zijn knie op slot zetten, waardoor hij zijn been fixeert.
Paarden kunnen staand slapen. Echter, ze kunnen niet staand in de REM-slaap komen. Dat kan alleen maar als ze liggen, omdat het ontspannen van het totale lichaam hiervoor essentieel is en dat kan alleen maar liggend.
Ze liggen languit op hun zij en alles rust op de grond. De benen liggen hierbij gestrekt. Paarden die niet in deze houding kunnen/gaan liggen, zullen dus nooit in een REM-slaap kunnen komen. Vaak gaat er een lichte slaap aan deze diepe slaap vooraf.
De paarden kunnen 's nachts gewoon actief zijn en overdag de koelheid van de stal opzoeken. Veel paarden zie je 's nachts ook languit liggen, de grond is dan lekker koel.
Ze slapen verreweg het meest staand met hun ogen open. Dit is om snel te kunnen vluchten als er gevaar dreigt. Ze slapen dan ook nooit lang achter elkaar. Als een paard zich echt veilig voelt, slapen ze ook liggend, met hun benen onder zich.
Hoeveel uur beweging moet mijn paard minimaal hebben per dag? Een paard dient minimaal 2 keer per dag buiten de stal te komen. Bijvoorbeeld 1 keer voor de training en 1 keer minimaal 1 uur weidegang of vrije beweging in een paddock.
Het advies is om een paard niet langer dan 3 uur zonder ruwvoer te hebben staan, maar het mag niet langer dan 6 uur zonder staan. Anders wordt de kans op maagzweren (zeer) groot.
Als een paard te lang ligt is dat schadelijk voor zijn ingewanden. Niet kunnen opstaan is voor een vluchtdier bijzonder stressvol.
Want wat doet een paard voor het gaat liggen? Hij kijkt naar de bodem, brengt hoofd en hals naar beneden, maakt zich kleiner, schraapt met zijn hoeven in de aarde. Dat kan je nabootsen: kin laten zakken, naar beneden kijken, beetje door de knieën gaan, zachtjes schrapen met je voeten over de grond, uitademen.
Dat is gemiddeld 25 jaar slapen in een heel mensen leven! Maar hoe lang slaapt een paard nou? Paarden slapen mindert dan drie uur per dag! Dat is iets meer dan een derde slaap van wat wij als mens nodig hebben.
Als ze staand rusten zijn ze aan het dommelen, dit is een lichte vorm van slapen. Hierbij staat het paard met zijn hoofd en hals laag en staat één van de twee achterbenen op rust, zo ontlast hij de achterbenen. De oren hangen ontspannen opzij, de ogen zijn half tot helemaal gesloten en de onderlip hangt ontspannen.
Paarden slapen verdeeld over de dag én nacht hele korte perioden. Voor een deel rusten ze staand, waarbij ze één achterbeen als steun vast kunnen zetten. Het andere been ontspant. Je kunt zien welk been dit is, want het wordt opgetild en de hoef wordt met de voorkant op de grond gezet.
Want paarden kunnen toch ook staand slapen? Dat klopt helemaal. Echter, alleen als een paard plat ligt, kan hij in de zogenaamde REM-slaap (REM = Rapid Eye Movement) komen. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat deze diepe slaap essentieel is voor paarden om uitputting door slaapgebrek te voorkomen.
Door de bouw van het lichaam van een pony kan hij staand slapen, dat heeft veel voordelen in de natuur. Ze kunnen makkelijk wegrennen als er gevaar dreigt. Dit geeft veel meer overlevingskansen. Als een pony staand slaapt, zit hij in een oppervlakkige slaap.
Echter brood is speciaal gemaakt voor menselijke consumptie en is niet het meest ideale paardenvoer. Veel vers brood is niet goed, omdat een paard deegballen kan vormen die slecht verteerbaar zijn en verstoppingen kunnen veroorzaken. Ook kan vers brood aan het gehemelte van een paard gaan plakken.
Er komen veel verschillende planten voor die giftig zijn voor paarden. Beruchte giftige planten zijn jacobskruiskruid, taxus, buxus, hulst, heermoes, adelaarsvaren, waterscheerling en klaver. Ook de minder bekende acacia en esdoorn kunnen voor grote problemen zorgen.
Ondanks dat paarden lang met weinig water kunnen overleven, kan het fataal zijn voor een paard om helemaal geen beschikking te hebben over water. Wanneer een paard twee dagen niet gedronken heeft is het belangrijk om een dierenarts in te schakelen.
Paarden mogen maximaal ca. 1,2 – 2 kg wortelen per 100 kg lichaamsgewicht per dag krijgen. Dit betekent voor een volwassen paard van 600 kg ca. 7,2 – 12 kg wortels per dag.
Dus geef minimaal 3 maal per dag ruwvoer. Sinds 2011 zijn er richtlijnen voor het houden van paarden. In het Paardenbesluit opgesteld door de Dierenbescherming is opgenomen dat een paard minimaal driemaal daags zou moeten beschikken over voldoende ruwvoer, tenzij er sprake is van weidegang.
Over het algemeen ziet men een paard dat de 15 jaar is gepasseerd als een paard van oudere leeftijd. Is het paard ouder dan 20 jaar dan noemt men dit paard bejaard. Er zijn gevallen bekend van paarden die de leeftijd van 40 jaar bereikt hebben, gemiddeld gezien wordt een paard ongeveer tussen de 20 en 25 jaar oud.
Gedrag en houdingen: veranderingen in gedrag en houdingen die een paard met pijn aan kan nemen zijn: minder bewegen, rusteloos, het hoofd laten hangen, onrustig, proberen te vluchten, rollen, met een hoef over de grond schrapen of een stijve houding aannemen.
Een paard van twee jaar oud wordt een twenter genoemd. Vanaf driejarige leeftijd wordt er gesproken over een driejarige of een (jong) paard.