De standaardmaat voor de zoom is 3 tot 10 cm. Voor de zoom moet het gordijn 6-20 cm langer worden gesneden. Als je een kortere zoom wilt, ga dan voor 5 cm en knip het gordijn 10 cm langer voor de zoom. Leg gordijnstof op de vloer of een grote tafel.
Hoe langer het gordijn is, hoe breder de zoom moet zijn -- dit helpt om het er netjes uit te laten zien. Standaardgordijnen hebben een zoom van 8-10 cm breed. Je moet je gordijnen 15-20 cm langer knippen dan ze moeten worden. Kortere gordijnen zien er misschien beter uit met een zoom van 5 cm breed.
Je gordijn afgewerkt met een zoom
Dit is de meest standaard maakwijze, een onderzoom. Je gordijn wordt dan omgevouwen aan de onderkant en dit wordt netjes afgewerkt. Hoe je gordijn wordt afgewerkt (enkele zoom of dubbele zoom), hangt af van het atelier en de verdere keuzes die gemaakt zijn.
De plooi afstand is de ruimte tussen de twee plooien. Er zijn twee verschillende plooi afstanden. 10 cm afstand bij toepassing bij overgordijnen, 8 cm afstand bij toepassing bij vitrage. Hierbij is wel van belang dat bij de hiervoor geldende plooi toeslag gerekend wordt.
Reken voor een stof van 140 – 150 cm 10 plooien per baan. In ons geval heb je dus 3 x 10 = 30 gordijnhaken nodig. En nu naaien we het gordijn: Naai de banen stof aan elkaar.
Tussen de plooien komt 10 cm ruimte. 1 baan van 140 cm breed gordijnstof wordt dan +/- 70 cm geplooid gordijn. 1 baan van 150 cm breed wordt dan +/-75 cm gordijn.
Rijg de zoom vast met de machine (rechte steek, steeklengte 5 mm of met een voorgeprogrammeerde rijgsteek) op ongeveer 2 tot 3 cm vanaf de afgewerkte rand van de stof.
Qua aangezicht is de rand letterlijk 0 cm hoog want je ziet geen naad in het zicht, de naad wordt dan precies op de kopse kant gemaakt. De extra stof wordt gebruikt om de noodzakelijke zomen te maken waar de achterkant van het gordijn mee afgewerkt wordt.
Met deze zoomband kan je de gordijnen snel en makkelijk omzomen zonder naald en draad. Je hebt alleen maar je strijkijzer nodig. Vouw het gordijn om en druk de band aan met het strijkijzer.
Voorbeeld: gordijn met een enkele plooi
Je kiest voor een enkele plooi en 10 cm zoomwaarde. Dan betekent dat dat je 2,70 meter hoogte nodig hebt en 4 meter in de breedte. We rekenen met een stofbreedte van 1,5 meter. Dan heb je dus 4 (breedte gordijn)/1,5 (stofbreedte)=2,66= 3 banen nodig.
Jij strijkt eerst het band op de vouw, van waar de zoom gaat komen. Hierna verwijder je het schutpapier. Vouw de zoom vervolgens dubbel en strijk nogmaals. Let op: het is belangrijk dat je het zoomband met lichte druk van de strijkbout bevestigt, zonder te schuiven.
Er bestaan vele soorten zomen: Dubbele zoom, al dan niet doorgestikt. De zoom wordt tweemaal omgevouwen en vervolgens vastgenaaid. Deze zoom wordt het meest gebruikt, en heeft als voorbeeld dat het rafelende deel van de stof geheel naar binnen is gevouwen.
Voor het omzomen van de stof (bijvoorbeeld onderkant van een t-shirt of mouwtjes) kun je ook een tweelingnaald gebruiken. Die naait in één keer twee evenwijdige rechte stiksels aan de bovenkant van de stof, terwijl de draad aan de onderkant een zigzag maakt.
Wanneer je geen lockmachine hebt kun je de randen afwerken met een naaimachine. Sommige naaimachines hebben een locksteek waarmee je de randen kunt afwerken. Heeft jouw naaimachine geen locksteek, dan kun je de breedste zigzagsteek op je naaimachine gebruiken.
Onzichtbare steek /Slipsteek / dwarssteek
Strijk de stof zodat duidelijk is waar de naad zal komen. Haal de draad door de naald en maak een knoopje aan het eind van de draad. Steek de naald van binnenuit (in de vouw) naar buiten door de stof heen, zodat het knoopje niet meer te zien is.
De Engelse naad is een dubbele naad waarbij de rafelrand in de naad weggewerkt wordt.
De blinde steek bestaat uit kleine korte steekjes en zijn semi-onzichtbaar aan de buitenkant van de stof, dus perfect voor zomen. Deze steek geeft mee aan de zoom, waardoor deze steek perfect is wanneer je werkt met rondvormige projecten, zoals een tafelkleed.
De rolmaat die u gebruikt moet lang genoeg zijn om de volledige lengte of breedte in één keer te meten. Voor het juist meten van de hoogte is het belangrijk dat de rails of roede al is bevestigd. Als er nog geen rails of roede hangt adviseren wij deze aan weerzijde 25 cm breder dan het raam te nemen.
Je gordijnen mooi in de plooi hangen
Begin aan de buitenkant en duw de stof tussen de plooien naar voren, druk de stof die nu naar voren steekt aan en ga zo verder met de volgende plooien. Als je alle plooien gehad hebt hangt er een net pakket aan de zijkant van je raam.
Houd bij het berekenen van de breedte rekening met de plooien. Je kunt hierbij grofweg de volgende berekening gebruiken: Enkele plooi: 1,5 tot 2 maal de te bedekken breedte; Dubbele plooi: 2 tot 2,5 maal de te bedekken breedte.