De kleuren donkerblauw, grijs of zwart worden het meest gedragen naar een begrafenis. De outfit waar je het nooit fout mee kan doen is een net zwart pak met een wit overhemd, een zwarte stropdas, nette zwarte schoenen en zwarte sokken. Maar donkerblauw of donkergrijs is ook een prima optie voor het pak.
Het dragen van bijvoorbeeld felle kleuren, opvallende prints en sieraden of sportkleding is af te raden. Een donkere, neutrale rok of jurk met donkere panty is voor dames een veilige keuze. Voor mannen is een net colbert met een donkere (spijker)broek zonder gaten of andere opvallende kenmerken gepast.
Een overzicht van enkele voorbeelden voor mannen: Een donkerblauw, donkergrijs, grijs of zwart pak met wit overhemd en nette leren schoenen, eventueel met ingetogen stropdas. Een nette, lange donkere broek (liever geen spijkerbroek) met een donkerkleurige blouse en stoffen schoenen.
Bij de traditionele condoleance staan de familieleden op een rij en worden zij door iedereen gecondoleerd. Iedereen die naar de condoleance komt, staat achter elkaar in een rij. Totdat zij aan de beurt zijn. De familie kan er ook voor gekozen hebben om de condoleance minder formeel te houden.
Uitvaart kleding voor dames
Je kan een hoed dragen, maar kies dan wel voor een onopvallende. Daarnaast zijn nette schoenen ook bij dames ontzettend belangrijk. Gelieve geen sneakers te dragen naar een begrafenis. Is de uitvaart niet heel formeel en is het juist de bedoeling in je casual outfit te komen?
Naar een begrafenis draag je nette, rustige en donkere kleding. Dat toont respect naar de overledene en de familie. De meeste mannen dragen naar een uitvaart een net pak in een donkere kleur. Daaronder kun je een wit, grijs, blauw of zwart overhemd dragen.
Waarom dragen we traditioneel zwarte kleding bij een uitvaart? Zwart is traditioneel gezien de kleur van rouw. Hiermee toont u respect en medeleven. In sommige culturen is het niet zwart, maar juist wit waarmee u laat zien in rouw te zijn.
Wanneer het een crematie betreft wordt er nooit gekozen voor “Rust zacht” omdat dit verkeerd kan overkomen bij de nabestaanden. Er passen 50 tekens (inclusief spaties) op een rouwlint.
De witte roos is erg gewild voor het bruidsboeket, toch past juist de context van een uitvaart ook erg goed bij de betekenis. De witte roos staat namelijk eveneens symbool voor eerbied en herinnering, en kan dus ook gebruikt worden voor het uitdragen van dit respect en het herdenken.
Nee, er bestaat geen verplichting om bloemen te sturen voor een begrafenis of crematie, hoewel er altijd mensen zijn die het wel doen. Intimi van de overledene sturen vaak bloemen en soms wordt er een boeket of een krans gestuurd namens de (oud-)collega's van het werk of namens een vereniging of club.
Witten rozen en witte lelies zijn misschien wel de meest gebruikte bloemen bij een begrafenis of crematie.
Meestal wordt een uitvaartkist gedragen aan een aantal handvatten ofwel handgrepen die aan de zijkanten van een kist zijn gemonteerd. Meestal zitten er vier stuks aan iedere kant van de kist, zodat deze met acht personen kan worden gedragen. Dat kan dan vanzelfsprekend ook met minder: bijvoorbeeld zes personen.
Het hoogtepunt van de rouwcultuur in Europa ligt in de 19e eeuw toen er zeer uitgebreide regels waren over hoelang en hoe er gerouwd moest worden. In de eenentwintigste eeuw is het dragen van rouwkleding meestal beperkt tot de periode rond de begrafenis of crematie.
U kunt gemiddeld uitgaan van 2 uur. Heeft de uitvaart een condoleance vooraf, kerkdienst met begrafenis en daarna koffie, dan kunt u rekenen op zo'n 3 tot 4 uur.
Hoelang duurt een avondwake
Het is niet precies te zeggen hoelang een avondwake duurt maar gemiddeld is dit zo rond een uur of anderhalf, zeker als er een kerkdienst wordt gehouden. Het is gebruikelijk om na deze dienst de nabestaanden te condoleren, zeker als je niet naar de begrafenis of crematie gaat.
De witte Roos staat voor zuiverheid, puurheid en onschuld. Je kunt een witte Roos aan iemand geven om 'sorry' te zeggen. Daarnaast worden witte Rozen vaak bij bruiloften gebruikt, hier staan de bloemen symbool voor een nieuw begin.
7 rozen = Ik ben gek op je. 9 rozen = Eeuwige liefde. 10 rozen = Je bent perfect.
Lelie. Je verwachtte 'm misschien al in dit rijtje. De lelie staat voor vergankelijkheid en de pure uitstraling van de bloem geeft uitdrukking aan emoties in tijden van verlies en rouw.
Een Laatste Groet was een Vlaams komisch televisieprogramma dat op maandag werd uitgezonden op de Vlaamse zender Canvas. Het programma werd gepresenteerd door Bart Peeters.
Wij vertrouwen het toe aan de aarde en het zal tot stof vergaan. Maar zijn/haar naam zal blijven bestaan .......... Houdt de herinnering aan hem/haar in leven, want hij/zij is pas echt dood als we zijn/haan naam niet meer noemen.
Wit verdween niet als rouwkleur en werd bijvoorbeeld nog gebruikt bij de uitvaart van Prins Hendrik in 1934 en die van Koningin Wilhemina in 1962. Vanaf de negentiende eeuw geldt ook paars als rouwkleur.
Zwart is in de heterogene subcultuur waarvan hier sprake is en waarvan de aanhangers gothics worden genoemd, niet alleen een kleur, maar ook een levensmotto. Wat alle aanhangers gemeen hebben, is hun voorliefde voor bepaalde soorten muziek en kunst en in het bijzonder de voorkeur voor een bepaalde kleur: zwart.
Waarom donkere kleding bij een uitvaart? Het is nog altijd gebruikelijk om donkere kleding te dragen naar een begrafenis of crematie. Tegenwoordig wordt donkergrijs, donkerblauw en zwart het meest gedragen. De reden dat er voor donkere kleding wordt gekozen is uit respect voor de overledene en de nabestaanden.