Wat zeg je tegen iemand die niet meer beter wordt?
Wens iemand sterkte
Zeg tegen jouw dierbare dat je het verschrikkelijk vindt wat er is gebeurd en je met hem meeleeft. Wens hem alle kracht toe die hij nodig heeft. Geef bovendien aan dat je er altijd voor hem bent en dat hij altijd op jouw steun kan vertrouwen en hulp aan je kan vragen.
Mensen die sterven, hebben vaak weinig of geen behoefte meer aan voedsel en vocht. Ze kunnen snel in gewicht afnemen. Het lichaam verandert: de wangen vallen in, de neus wordt spits en de ogen komen dieper in hun kassen te liggen.
Voor patiënten met uitgezaaide kanker kan leven en dood dicht bij elkaar liggen. Er is soms een kans op genezing en soms een mogelijkheid om met (innovatieve) behandeling nog vele jaren te leven. Maar als een behandeling niet aanslaat kan het ook snel aflopen.
Altijd leuk om te krijgen: een persoonlijk cadeautje. Bijvoorbeeld een familiefoto in een mooi lijstje, of een gepersonaliseerd sieraad met naam. Zo geef je niet alleen een cadeautje, maar eigenlijk ook meteen een mooie herinnering.
In plaats van fruit of bloemen is een lievelingstijdschrift in zulke situatie meestal een welkom geschenk. Geef enkel 'inerte' cadeaus zoals boeken, wijn of cd's.
Een comfortabele pyjama, een huispak, of lekker joggingpak is ook een heerlijk cadeau voor iemand die noodgedwongen veel op bank of bed bivakkeert. Een abonnement voor een jaar op de plaatselijke bibliotheek, inclusief e-books en luisterboeken.
Wat geef je iemand om een hart onder de riem te steken?
Wat geef je iemand als hart onder de riem cadeau? Een klein cadeautje met een mooie betekenis is hiervoor geschikt. Je kunt bijvoorbeeld een kleinigheidje geven, een geschenkset of wat lekkers. Hier kun je ook een kaartje bij doen met een persoonlijke boodschap.
Mogelijke klachten bij uitzaaiingen zijn: botpijn, misselijkheid, hoofdpijn, benauwdheid en vermoeidheid. Bij uitzaaiingen zijn er behandelingen mogelijk die uw leven verlengen en klachten verminderen, bijvoorbeeld bestraling tegen pijn.
Botpijn komt voor als er uitzaaiingen zijn in een van de botten van het skelet. Botpijn wordt vaak omschreven als een diepe, doffe pijn (zoals groeipijn) die je niet echt kunt 'aanraken'. Tumoren en uitzaaiingen scheiden ook chemische stoffen af die soms ook rechtstreeks pijnzenuwen prikkelen en dus pijn veroorzaken.
Het hangt onder andere af van je conditie vóór de behandeling, van je leeftijd en of je nog andere ziekten hebt. Ook speelt mee welk soort chemotherapie je krijgt. De ene chemokuur is zwaarder dan de andere chemokuur. Bespreek met je arts of verpleegkundige wat je kunt verwachten.
De patiënt raakt 'op'. Het kaarsje gaat langzaam uit. In deze gevallen is het raadzaam om voorzichtig te zijn met een vocht-infuus of met een voedingssonde. Want de kunstmatige toediening van vocht en voeding kan er toe bijdragen dat de patiënt meer last krijgt van benauwdheid, pijn en angst.
Reutelen ('de doodsreutel') is een veelvoorkomend symptoom in de laatste levensfase; het ontstaat doordat slijm zich verzamelt in de keelholte. Patiënten zijn niet goed meer in staat dit slijm op te hoesten door suffigheid en afname van reflexen.