Het verschil is dat in een nul uren contract geen vast aantal te werken uren is vastgelegd. Je spreekt af dat de werknemer pas komt werken als je hem oproept. Je betaalt dan alleen loon over de gewerkte uren. Een werknemer met een nul uren contract noemen we daarom vaak een oproepkracht.
Een nulurencontract is een arbeidsovereenkomst voor een oproepkracht. U roept uw werknemer dan alleen op als u werk heeft. Voor de gewerkte uren betaalt u loon. Deze afspraak moet op papier staan.
Als uw werkgever u oproept, beslist u zelf of u gaat werken. Als u gehoor geeft aan de oproep, ontstaat een arbeidsovereenkomst waarbij de afspraken in de voorovereenkomst gelden. Voor elke periode waarin u werkt, krijgt u een nieuwe tijdelijke arbeidsovereenkomst. De werkgever betaalt loon over de uren die u werkt.
Nadelen: Na een halfjaar (26 weken) moet je een vast aantal uren uitbetalen*. Risico op tussentijds ontstaan vaste arbeidsovereenkomst. Loondoorbetaling bij ziekte (na 6 maanden).
Bij een oproepcontract met voorovereenkomst bent u niet verplicht te komen als de werkgever u oproept. De werkgever is ook niet verplicht u op te roepen. Zodra u een oproep accepteert, ontstaat er een arbeidsovereenkomst. De afgesproken periode die u zou moeten werken heet de oproepperiode.
Als je een werknemer met een nulurencontract oproept, moet je voor minimaal 3 uur betalen! Dat betekent dat als je de werknemer na één of twee uur weer naar huis stuurt, je wel drie uur moet uitbetalen. Je bent verplicht om een werknemer op te roepen als er werk beschikbaar is waar de werknemer geschikt voor is.
Als oproepkracht kunt u vragen om een vast aantal uren. Vanaf 3 maanden mag u vragen om het gemiddelde aantal uren van de afgelopen 3 maanden. Na 12 maanden moet uw werkgever u een vast aantal uren aanbieden. Met vaste uren heeft u recht op loon over het aantal uren in uw contract.
Als u een nulurencontract heeft, heeft u recht op doorbetaalde vakantie-uren. U heeft per jaar recht op 4 keer het aantal uren dat u per week werkt. Dit recht geldt voor alle werknemers.
Een tijdelijk oproepcontract eindigt op de afgesproken einddatum. Bij een contract voor onbepaalde tijd moet de werkgever de overeenkomst zelf opzeggen volgens de regels van het ontslagrecht. Een werknemer met een oproepcontract kan na 12 maanden aanspraak maken op een vast aantal uren.
Jij hebt met een 0 uren contact recht op WW. Een korte samenvatting: Het UWV kijkt bij de beslissing (of jij recht hebt op WW) naar het gemiddelde van de daadwerkelijk door jou gewerkte uren. Maar, let op, bij de berekening van de hoogte en de lengte van jouw WW houdt het UWV géén rekening met de uren op jouw contract.
Het gemiddelde salaris voor een oproepkracht (m/v) in Nederland is € 11,98 per uur.
Heeft de oproepkracht recht op het minimumloon? Ja, (ook) werknemers met een 0-urencontract en een min-maxcontract hebben recht op het minimumloon. Per 1 juli 2022 bedraagt dit € 81,06 per dag voor werknemers van 21 jaar en ouder.
Vanaf 2020 mogen werkgever en werknemer niet meer dan 3 tijdelijke contracten in maximaal 3 jaar aangaan. Gebeurt dit wel dan is er sprake van een contract voor onbepaalde tijd.
De contracten voor oproepkrachten zijn als volgt: Oproepcontract met overeenkomst; Nulurencontract; Min-maxcontract.
Uw oproepkracht is niet verplicht te komen werken als u hem minder dan 4 dagen van tevoren oproept. Zegt u de oproep binnen 4 dagen af, of verandert u de werktijden? Dan heeft uw oproepkracht recht op loon over de uren waarvoor u hem had opgeroepen.
U heeft recht op ziektegeld bij een nul urencontract (0 uren) of als oproepkracht met een 0 uren contract of min-max contract als u gevraagd was om te komen werken, bijv. door middel van een werkrooster, en u niet kon werken wegens ziekte. Dan heeft u recht op ziektegeld over de uren die u gewerkt zou hebben.
Jouw werkgever roept je op als hij of zij extra hulp nodig heeft. Dit wordt ook wel een oproepcontract of oproepovereenkomst genoemd. Daardoor kun je bijvoorbeeld de ene week 20 uur werken, terwijl je de week erna maar 4 uur werkt. Relaxed aan het werk als oproepkracht, zou je denken.
Bovenwettelijke vakantiedagen zijn alle vakantiedagen boven het wettelijk minimum. Deze dagen vervallen pas na vijf jaar. Deze uren kunt u dus gerust meenemen naar het nieuwe jaar. De bovenwettelijke uren die u dit jaar heeft opgebouwd, moet u uiterlijk binnen vijf jaar gebruiken.
Is onbetaald verlof een recht? Onbetaald verlof is geen recht, niet in hoofde van de werknemer, noch in hoofde van de werkgever. Dit betekent dat een werknemer onbetaald verlof mag vragen, maar de werkgever mag dit weigeren. Met andere woorden: de werknemer kan onbetaald verlof vragen, maar niet afdwingen.
Als oproepkracht heeft u recht op loon over de uren die u werkt. Uw werkgever moet u op tijd oproepen, en voor minimaal 3 uur. Hij moet u ook informatie geven over de dagen en uren die u moet werken, en uw oproeptermijn. Buiten de afgesproken dagen en uren bent u niet verplicht te werken.
» Meer over arbeidsovereenkomst arbeidsovereenkomst waarbij een werknemer werkt op oproepbasis en niet op basis van een vast aantal uren. De werkgever roept de oproepkracht enkel op wanneer hij deze nodig heeft en hoeft in principe slechts de daadwerkelijk gewerkte uren te betalen (met een minimum van 3 uren).
Heeft u een tijdelijk contract en wordt u ziek? Dan betaalt uw werkgever u maximaal 2 jaar minstens 70% van het loon door. Tijdens de periode van loondoorbetaling kan uw tijdelijke contract aflopen. In dat geval neemt het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) de loondoorbetaling over.