Friet bevat ook veel vet. Vetten bevatten veel calorieën en daarom kan je sneller overgewicht krijgen als je er te veel van eet.Overgewicht vergroot de kans op maar liefst 12 kankersoorten. Daarnaast krijg je vaak saus zoals mayonaise bij je portie friet.
Frietjes bevatten ook veel natrium. Helaas kan het consumeren van te veel natrium uw bloeddruk verhogen, uw risico op een beroerte vergroten en zelfs uw botten verzwakken door calcium eruit te halen .
Als je gezond en gevarieerd eet, is het geen probleem om af en toe een frietje te eten. Het gaat erom dat je friet niet té veel en té vaak eet.
In principe is friet ook niets anders dan gebakken aardappeltjes. Het is geen vergif als je wilt afvallen hoor! Als jij je gewoon netjes aan een kleine portie houdt en maximaal 1 snack eet en bv wat salade erbij dan past dit prima in een voedingspatroon waarmee je afvalt.
Aardappelen bevatten veel vezels en dat is goed voor je darmen. Maar aardappelen kunnen daarnaast ook prebiotica bevatten. Dat komt door de suikers, oftewel de koolhydraten en het zetmeel in aardappelen. Vaak wordt dit zetmeel gezien als een nadeel, maar er zitten juist ook hele gezonde voordelen aan.
Gefrituurde voedingsmiddelen
Frieten, uienringen en dergelijke bevatten moeilijk verteerbare vetten en kunnen leiden tot diarree en een opgeblazen gevoel .
3. Gefrituurd eten, koek en snoep. Het is misschien een open deur, maar gefrituurd eten is niet bevordelijk voor je stoelgang. Het is vet eten met vaak weinig vezels, dat slecht verteerd wordt en lang in je spijsverteringskanaal kan blijven hangen, waardoor je je opgeblazen voelt.
Maar friet dat gebakken wordt in hard frituurvet (vast frituurvet in pakken) bevat veel verzadigd vet. Verzadigd vet is slecht voor je hart en bloedvaten. Friet bevat ook veel vet. Vetten bevatten veel calorieën en daarom kan je sneller overgewicht krijgen als je er te veel van eet.
Maar matiging is de sleutel.” Helaas zijn er geen concrete cijfers over wat matiging voor verschillende mensen betekent. Voor sommigen is een keer per week een bordje friet prima. Voor anderen is twee keer per maand misschien een beter idee.
Meer vitamine C en kalium. Eerst het goede nieuws: friet bevat van bepaalde voedingsstoffen zelfs méér dan gekookte aardappelen, meldt Quest. Zo zit er in friet meer kalium en vitamine C. Kalium regelt de vochtbalans en de bloeddruk in het lichaam en zorgt ervoor dat zenuwprikkels goed geleid worden.
Frituren is veruit de meest voorkomende manier om frietjes te bakken, maar helaas is het ook de meest ongezonde! Frituren verhoogt hun calorie- en vetgehalte . Bovendien kunnen hoge frituurtemperaturen leiden tot de vorming van acrylamide, een schadelijke stof die in verband wordt gebracht met mogelijke gezondheidsrisico's.
Het eten van gefrituurd voedsel is natuurlijk al niet gezond, omdat het sterk bewerkt voedsel is. Dus of je nu een patatje uit de frituurpan of uit de Airfryer eet, maakt qua voedingsstoffen eigenlijk niet veel uit. Beide varianten bevatten al weinig essentiële vitamines en vezels.
Regelmatige consumptie van gefrituurd voedsel kan geassocieerd worden met een verhoogd risico op depressie en angst . Regelmatig gefrituurd voedsel eten, met name gefrituurde aardappelen, werd geassocieerd met een 12% hoger risico op angst en een 7% hoger risico op depressie, voornamelijk bij mannen en jongere mensen.
Gefrituurde voedingsmiddelen zoals kipreepjes en frietjes bevatten veel vet, en vet heeft meer tijd nodig om te verteren dan koolhydraten en eiwitten. Dit is een slecht idee als het gaat om snacks voor het slapengaan . "Het eten van zware, vette voedingsmiddelen voor het slapengaan kan de focus van het lichaam afleiden van de slaap", zegt Kirkpatrick.
Er is geen betere manier om met hunkering om te gaan dan door je maaltijden en snacks van tevoren te plannen . Als je een gezonde maaltijd en snacks ingepakt en klaar hebt staan voor de lunch en in de middag, is de kans veel kleiner dat je een restje pizza pakt, frietjes bestelt of de snoepjes eet die iemand mee naar kantoor heeft genomen.
Frieten en chips bevatten vaak veel calorieën en vet. In een observationeel onderzoek is het eten van frieten en chips in verband gebracht met gewichtstoename en obesitas (3). Een onderzoek uit 2011 vond zelfs dat chips per portie meer gewichtstoename kunnen veroorzaken dan enig ander voedsel ( 4 ).
De 'gewone' friet uit de frituurpan bevat nog steeds veel meer vet, dus die blijft toch minder gezond. De grote winnaar Plottwist, want een derde optie is nóg gezonder. Da's de ovenfriet. Daar worden namelijk de minste extra vetten aan toegevoegd, waardoor ovenfrieten vaak het laagste aantal calorieën hebben.
Conclusie: Diepvriesfriet is niet altijd het gezondste alternatief, dus lees de etiketten en let op de porties als u ze koopt. Of nog beter: maak ze zelf.
Of elke dag patat ongezond is hangt af van de bereiding, de hoeveelheid en wat je verder op een dag eet. Hoe de meeste mensen friet eten (van de snackbar of zelf gefrituurd) is ongezond. Maar in bepaalde gevallen is patat helemaal niet zo slecht.
Wie heeft er nou geen fijne jeugdherinneringen aan macaroni en kaas? Maar deze pasta vol zuivel is net zo slecht als frietjes als je naar de cijfers kijkt. De gemiddelde bijgerecht bij restaurantketens bevat 436 calorieën, 24 gram vet, 12 gram verzadigd vet en 1.082 milligram natrium.
Vergeleken met eenzelfde portie gekookte aardappelen leveren gekookte deegwaren en rijst meer calorieën, minder kalium en geen vitamine C. Vervang aardappelen daarom niet elke dag door een graanproduct en voorzie bij vervanging altijd een vitamine C-rijke bron in je voeding zoals een extra portie groenten of fruit.
1. Aardappelen verbeteren de bloedsuikerspiegel. Aardappelen bevatten veel resistent zetmeel, een opneembare stof die de groei van goede bacteriën in de darmen bevordert. Onderzoek heeft laten zien dat resistent zetmeel insulineresistentie kan verminderen.
Fruit: eet driemaal per dag een stuk fruit (liefst met schil) als broodbeleg, als dessert of tussendoortje. Varieer de fruitsoorten. Een kiwi (eventueel op nuchtere maag) is zeer vezelrijk en bevorderlijk voor de stoelgang. Gedroogde en geweekte vruchten zoals pruimen, abrikozen, krenten en rozijnen, dadels en vijgen.