Spruitjes zijn een voedzame groente uit de kruisbloemenfamilie. Hoewel ze vaak worden bereid door verhitting, bijvoorbeeld door roosteren, stomen of koken, kun je spruitjes ook rauw eten.De vaakst voorkomende bijwerking van het eten van rauwe spruitjes is dat ze bij sommige mensen winderigheid kunnen veroorzaken.
Spruitjes bevatten vooral oplosbare vezels deze absorberen water en verzachten de ontlasting. Dit proces voorkomt verstopping. Vezels zorgen er ook voor dat je darmen gereinigd en volledig geleegd worden. Dit vermindert de kans op verschillende bacteriële en schimmelinfecties in het maag darmkanaal.
Net als andere groenten zijn ze belangrijk voor je weerstand in de winter. Daarnaast zijn ze rijk aan B-vitaminen, foliumzuur, magnesium, kalium en vezels. Ook vitamine A zorgt voor een goede weerstand. De vitamine zorgt voor gezonde slijmvliezen in onze neus, mond, keel en longen.
Koolsoorten nemen zwavel op uit de bodem en als je ze te lang kookt dan komt dat weer vrij en dat stinkt. Dat is misschien wel het grootste probleem. Spruitjes worden vaak heel slecht klaargemaakt, veel te lang gekookt. Echte koks die weten dat bittere dingen lekkerder worden als je daar een ander smaakje bij doet.
Tip. Neem ca. 310 gram spruitjes per persoon voor jouw dagelijkse portie van 250 gram groenten. Als je een netje/zakje van 500 gram voor 2 hebt gekocht, combineer het dan met cherrytomaatjes en bijvoorbeeld ui voor jouw dagelijkse 250 gram groenten.
Net als andere kruisbloemige groenten bevatten spruitjes een soort koolhydraten die je lichaam niet makkelijk kan afbreken. Dit kan buikpijn, gasvorming en diarree of constipatie veroorzaken.
De groenten die tot de nachtschade behoren zijn wel onderdeel van een gezond voedingspatroon, maar staan dus niet in onze top 10: gewone aardappel, tomaat, aubergine, paprika, chilipeper, groene peper, Spaanse peper, kruisbessen en goji-bessen.
De vezels in spruiten kunnen ook zorgen voor wat extra winderigheid. En ja, daar kan een onaangenaam maar weliswaar ook 'gezond' geurtje aanhangen. Vezels hebben een gunstig effect op onze darmwerking en gezondheid. Heb je gevoelige darmen, hou hiermee dan rekening.
Helaas heeft de omgeving waarin de spruiten moeten groeien, in combinatie met het feit dat ze over het algemeen rauw of slechts licht gekookt worden gegeten, geleid tot veel uitbraken van door voedsel overgedragen ziekten .
De bittere smaak van spruitjes helpt ook niet
Wat ook niet echt helpt, is de sterke, bittere smaak. Dat we bittere smaken vies vinden, komt doordat we die van nature associëren met dingen die giftig zijn. Zoete smaken, zoals in fruit, staan voor veilig en eetbaar, daarom vinden we ze ook zo lekker.
Advies voor degenen die spruitjes willen eten
Kinderen, ouderen, zwangere vrouwen en personen met een verzwakt immuunsysteem moeten het eten van rauwe spruiten van welke soort dan ook vermijden (inclusief alfalfa, klaver, radijs en mungboonspruiten). Kook spruiten grondig om het risico op ziekte te verminderen. Koken doodt de schadelijke bacteriën.
Grote spruiten worden meestal in de kern ingesneden, zodat ze gelijkmatiger gaar worden. Je kunt ze ook halveren, dan zijn ze eerder gaar. En hoe korter de kook- of stoomtijd, hoe beter de smaak en meer vitamine C behouden blijft.
Sommige spruiten zoals mungboon en alfalfa bevatten veel vitamine K, wat een belangrijke rol speelt bij een gezonde bloedstolling. Als u echter bloedverdunnende medicijnen gebruikt, vermijd dan om er te veel van te eten, omdat vitamine K de werkzaamheid ervan kan verstoren .
Daarom zijn de adviezen om maximaal 2 keer per week een nitraatrijke groenten te eten en nitraatrijke groenten niet te combineren met vis opgeheven. Nitraatrijke groenten zijn bijvoorbeeld sla, spinazie, bietjes, andijvie, raapstelen, postelein, koolrabi, spitskool, venkel en Chinese kool.
Waterkers is officieel het 'gezondste voedsel' ter wereld. Een onderzoek van de Amerikaanse Centers for Disease Control (CDC's, vergelijkbaar met ons RIVM) laat zien dat dat waterkers de grootste dichtheid qua voedingsstoffen heeft. Waterkers scoort 100 punten, het hoogste te behalen aantal.
Bijwerkingen en allergieën van spruitjes
Er is ontdekt dat spruiten salmonella, e. coli bacteriën en virussen in het lichaam kunnen veroorzaken . Dit gebeurt wanneer spruiten van lage kwaliteit worden gebruikt. Mensen hebben koortsaanvallen en diarree gekregen toen spruiten van lage kwaliteit werden gegeten, en sommige mensen kregen buikkrampen.
Dingen die u moet weten
Gooi verse spruitjes weg die een vieze geur, gele of verwelkte bladeren, een papperige of slijmerige textuur of donkere vlekken hebben . Gebruik verse spruitjes binnen 1-2 weken nadat u ze hebt gekregen.
Ook spruitjes kunnen zorgen voor een opgeblazen gevoel en winderigheid, omdat de dunne darm de raffinose (een suiker) die in spruitjes zit, niet goed kan verwerken.
Ze bevatten raffinose, een complexe suiker die het menselijk lichaam niet kan verteren vanwege het ontbreken van het enzym alfa-galactosidase . In plaats daarvan reist raffinose naar de dikke darm, waar het wordt gefermenteerd door darmbacteriën, waarbij gassen zoals waterstof, methaan en koolstofdioxide vrijkomen.
Wanneer winden stinken heeft dit te maken met zwavelverbindingen die vrijkomen bij de afbraak van eiwitten. Veelvoorkomende oorzaken van winderigheid zijn het inslikken van teveel lucht, het niet goed verteren van voedingsstoffen, of een snelle toename in vezelinname.
Door scheten te laten kan het gas uit de darm verdwijnen. Als dit gas zich ophoopt, dan ontstaan er klachten als buikpijn. Het is dus normaal en gezond om af en toe een scheet te laten.
Spruitjes
Spruitjes bevatten ongeveer dezelfde gezondheidsvoordelen als broccoli. Daarnaast is er nog het antioxidant kaempferol, dat de beschadiging van cellen tegengaat. Verder zitten ze bomvol vitaminen en mineralen (A, C, K, kalium en foliumzuur) en vezels.
Sommige groenten bevatten veel koolhydraten waaronder uien, spruitjes, courgette en rode paprika. Het is dus beter om deze groenten te vermijden. Maar er zijn ook groenten die (bijna) geen koolhydraten bevatten. Bijvoorbeeld tuinkers, rucola, sla, broccoli en champignons.
Nachtschadegroenten, zoals paprika's, aardappelen en aubergines , zijn controversieel, omdat velen beweren dat ze ontstekingen kunnen veroorzaken, aldus Cynthia Sass, een gediplomeerd diëtiste. Dit kan leiden tot behoorlijk ernstige complicaties op de lange termijn: hartziekten, kanker en diabetes, om er een paar te noemen.