Drogen kan gewoon in de droger, maar de kans is dan groter dan de kleertjes krimpen. Door slijtage te voorkomen, kan je ze aan de waslijn of aan het droogrek hangen. Door babykleertjes te strijken ben je er zeker van dat alle bacteriën uit de kleding verdwijnen.
Je kunt nieuwe babykleertjes en ander textiel voor gebruik het beste wassen op zestig graden (check voor de zekerheid het waslabel). Gebruik zeker de eerste maanden alleen PH-neutraal en dermatologisch getest wasmiddel, zonder geurstoffen. Of koop een wasmiddel speciaal voor de gevoelige huid.
Je kunt je babykleding prima wassen op 30 graden. Normaal gesproken is het zo dat hoe hoger de temperatuur is, hoe meer bacteriën worden gedood. Toch raden we af om te wassen op 60 graden, dan krimpt kleding te erg. Beddengoed kun je natuurlijk wel op 60 graden wassen.
Hydrofiel luiers, spuugdoekjes, rompertjes en beddengoed kun je wel laten drogen in de droger. Hangen de kleertjes in een ruimte die snel stoffig wordt, bijvoorbeeld op een zolder? Laat de kleertjes dan geen dagen hangen. Hoe langer je de was laat hangen hoe meer stof op de kleertjes terechtkomt.
Was babykleertjes zo hygiënisch mogelijk schoon
Hoe heter, hoe minder bacteriën de kans krijgen. Een temperatuur van 60° is ideaal. Was niet heter dan aanbevolen, de kans is groot dat de kleertjes dan krimpen. Je kunt ook een speciaal programma op je wasmachine gebruiken die voor een hygiënisch schone was zorgt.
Wasverzachter zit vol met geur- en kleurstoffen die kunnen gaan irriteren. Daarom adviseren we om geen wasverzachter te gebruiken. Gebruik je waspods of was capsules? Ook dan moet je er goed op letten dat er geen parfum of wasverzachter is toegevoegd.
Wel, de babyhuid is nog erg teer en heeft dus meer kans om geïrriteerd te worden. Als je weet dat zowel kleding als wasmiddelen vaak schadelijke stoffen bevatten, dan wordt het meteen duidelijk waarom babykleertjes nét dat tikkeltje extra aandacht verdienen.
Hydrofiele doeken worden vaak gewassen, en het is dan dus prettig als ze ook in de droger kunnen.
Een boxpakje wordt veel gedragen voor het eerste levensjaar. In de eerste paar weken na de geboorte kunnen baby's hun eigen temperatuur nog niet zo goed regelen. Ook tijdens het slapen niet. Een boxpakje houdt je baby warm, blijft goed zitten en is makkelijk aan en uit te trekken.
Strijken na baby kleding wassen
Het wordt aangeraden om babykleding te strijken na het wassen. Door met een hete temperatuur te strijken kun je achtergebleven bacteriën doden. Strijk babykleding binnenste buiten om de stof en print mooi te houden.
Voor veel babykleertjes lijkt het misschien niet zo nuttig. Toch raden wij aan om de eerste weken alle babykleding te strijken, en wel zo heet mogelijk. Door de hoge temperatuur dood je een groot gedeelte van de overgebleven bacteriën.
Een baby wassen na de geboorte hoeft niet elke dag in een babybadje. Twee of drie keer per week is voldoende als je het luiergebied goed schoonhoudt en zijn/haar handen regelmatig schoonmaakt. Doe je baby in bad vóór etenstijd. Te snel na het eten zal hij/zij misschien moeten overgeven.
Gebruik voor het wassen van babykleding altijd een wasmiddel dat PH-neutraal en dermatologisch getest is. Zo heeft de Robijn Zwitsal-lijn verschillende babyvriendelijke wasmiddelen.
Drogen van de babyuitzet en babykleertjes
Uiteraard kunnen veel babyuitzet artikelen ook in de droger, maar maak dan gebruik van drogerballen, zodat de was sneller droog is en heerlijk zacht wordt. Hierdoor raken de kleertjes zien vervorm, beschadigd of gaan ze krimpen.
Waaronder; hoe was je zo'n groot boxkleed? Hoe zorg je ervoor dat deze schoon wordt maar ook mooi blijft? Wij adviseren om de boxkleden van Mies & Co te wassen op 30 graden, gewoon in de wasmachine. Daarna kan je hem uithangen zodat de vorm mooi terugkomt.
Idealiter doe je dit twee keer per maand, maar om het in je systeem te krijgen kun je bijvoorbeeld beginnen met zo nu en dan handdoeken of katoenen beddengoed te wassen op 90 graden.
Maat 62 is een babymaat die tussen maat 56 en maat 68 zit. Deze maat past bij een gewicht van ongeveer 5 tot 6,5 kg en een hoofdomtrek van 40 cm. Ben je op zoek naar slofjes voor je kleine?
6 body's per maat
Die trek je niet over het hoofdje aan, maar wikkel je rond je kindje. Voorzie zeker een 6-tal van deze body's per maat. Overslagbody's in maat 50 en maat 56 zijn een must, maar weet dat veel merken ze intussen ook hebben tot maat 62.
Vroeger werd er vanuit gegaan, dat het extra bacterie dodend is, dat idee is achterhaald. Wel is het zo als je de vezels glad strijkt deze iets minder goed vocht opnemen. Het is dus echt aan jou zelf of je hem wel of niet wil strijken!
Hydrofiele doeken zijn dunne, stoffen doeken die vocht verrassend goed kunnen absorberen en hygiënisch in gebruik zijn. Je kunt hydrofiele luiers wassen tot 60 of 90 graden.
In de wasdroger kreuken hydrofiele doeken nogal. Ophangen is een slimme optie, ze drogen snel. Veel ouders blijven lang doorgaan met het afdrogen met hydrofiele doeken. Ook voor dreumesen en peuters is afdrogen met hydrofiel fijner dan met een (dikke) badstof handdoek.
Was kinderkleding altijd binnenste buiten. Gave prints blijven zo langer mooi en ook knopen en ritsen kunnen niet vast blijven haken. Heb je een kledingstuk met een hele fijne stof? Dan is het wassen in een speciale waszak verstandig.
Neutral wasmiddel bestellen | Albert Heijn.