Bij een gebroken vinger kunt u een spalk of een operatie krijgen. Welke behandeling u krijgt, ligt aan hoe uw vinger gebroken is. Tussen de vingerkootjes zitten gewrichten. Zo kunt u uw vingers buigen.
Een spalk voor een gebroken pink
De spalk die het beste ingezet kunnen worden bij een gebroken pink is de Joint 8 Vingerspalk. Deze spalk is er speciaal op gericht om de aangedane pink rust te bieden en zo het herstel van uw vingerfractuur te verbeteren.
Herstel na operatie van gebroken vinger
Een botbreuk kan 3 tot 6 weken nodig hebben om stevig te genezen.
De belangrijkste tekenen van een gebroken vinger zijn zwelling, gevoeligheid, onvermogen hem te bewegen en er kan een vervorming plaatsvinden. Door de vele verschillende breuken die mogelijk zijn in de vinger worden ook verschillende behandelingen toegepast.
Een lichte kneuzing van je vinger kan binnen een week alweer genezen zijn, maar een flinke kneuzing kan drie tot zes weken nodig hebben om volledig te herstellen en klachtenvrij te zijn.
Het herstel van uw gebroken duurt ongeveer 6 weken. Na 6 weken kunt u nog wel pijn hebben. Ook is het vaak nog niet mogelijk alle bewegingen te maken. U kunt uw vinger meestal pas na 3 maanden weer bewegen zonder dat het pijn doet.
Bij een gebroken vinger is er in de meeste gevallen sprake van een zwelling, gevoeligheid, vervorming en het niet altijd kunnen bewegen van de vinger. Bij een gekneusde vinger heeft u last van een pijnlijke, gezwollen vinger. De vinger is veelal rood-blauw gekleurd en de vinger doet extra pijn bij bewegen.
Bij een kneuzing zullen de klachten geleidelijk vanzelf afnemen. Het is belangrijk om de vinger te blijven bewegen om stijfheid te voorkomen. Belast het gekneusde lichaamsdeel niet en beweeg niet verder dan de pijngrens. Meestal treedt er na 24 uur verbetering op als het werkelijk om een kneuzing of verstuiking gaat.
Dijbeenbreuk. Een dijbeenbreuk (femurfractuur) is meestal het gevolg van een grote kracht of ongeval. Er is aanzienlijke kracht voor nodig om een normaal dijbeen te breken – het is het langste en sterkste bot in het lichaam. De gebruikelijke behandeling voor deze breuk is een operatie.
Het proces van breukgenezing (herstel van een botbreuk) duurt over het algemeen, onder normale omstandigheden ongeveer 6 tot 8 weken. Dit kan langer duren als het om een bot gaat dat een zwaar gewicht moet dragen. Ook bij oudere mensen duurt dit proces langer. Bij kinderen genezen botten juist vaak sneller.
Afhankelijk van waar de breuk zit en de stand van de breuk, bepaalt uw traumachirurg hoe lang de gipsbehandeling moet duren. Bij vingers is dit over het algemeen vrij kort (soms zelfs slechts 1 week, daarna tape).Bij de middenhand of bij de handwortelbeentjes is dit meestal wat langer (circa 3-4 weken).
Na ongeveer een week of twee is de ergste pijn meestal voorbij. Wat er vervolgens gebeurt, is dat het gebroken bot en het omliggende zachte weefsel beginnen te genezen. Dit duurt een aantal weken en de pijn die u tijdens deze fase kunt ervaren, wordt subacute pijn genoemd. De laatste fase van pijn is chronische pijn.
Hoe herken je een botbreuk? Het doet pijn als je het lichaamsdeel stilhoudt, en vaak nog meer pijn bij bewegen. Het slachtoffer kan het lichaamsdeel niet normaal bewegen of erop steunen. Soms kan het lichaamsdeel op een gekke manier bewogen worden of is er een krakend geluid bij bewegen.
Bij het samenknijpen van je vingers rondom een dumbbell, stang of bij het optrekken, kun je je pols en pink in een sterkere positie brengen door de 'lus' te sluiten en te focussen op het samenknijpen tussen de vingers en duim. Ook andere spieren hebben baat bij het gebruiken van je pink.
Het herstel van de breuk duurt ongeveer 6 weken. Het kan 3 maanden duren voor u uw hand weer goed kunt gebruiken.
◗ Plaats de basis van de eerste tape op het topje van de vinger (vingernagel), zonder rek en plak het vast. ◗ Nadat de basis is bevestigd, trek je de tape met een behoorlijke rek naar de handpalm. Bevestig daar het eindstukje van de tape en strek vervolgens de vinger. ◗ Wrijf de tape goed aan.
Bij sommige botbreuken is helemaal geen gips nodig.Deze breuken genezen vanzelf. Dit geldt bijvoorbeeld voor een breuk van het sleutelbeen.
Een kneuzing kan ook erg veel pijn doen, maar vaak zie je dat een kneuzing in een groter gebied pijnlijker is en bij een breuk de pijn met één vinger is aan te wijzen.
Een botbreuk kan uiteenlopen van een scheurtje in het bot tot een volledige verbrijzeling ervan. In alle gevallen is er sprake van pijn, ontstaat er een zwelling door de bloeduitstorting bij de breuk en zijn normale bewegingen vaak niet meer mogelijk.
door de naastliggende vinger te spalken door middel van een zelfklevende vingerband. door een zimmerspalk. Dit is een aluminiumplaatje met onderaan een zachte mousse die we bovenop de gebroken vinger plaatsen. Het geheel wordt met een verband ter plaatse gehouden.
De klachten van een kneuzing of verstuiking lijken soms erg op die van een botbreuk. Bij twijfel kan een röntgenfoto in het ziekenhuis uitsluitsel geven. Deze foto kan alleen na verwijzing van een arts gemaakt worden.
In principe kunnen alle botten van de hand en vingers worden gebroken. Dit gebeurt meestal door trauma, zoals bij een val op de hand of een harde klap op de hand. Vaak zien we dit terugkomen bij sporten zoals handbal of basketbal, de breuk kan dan ontstaan wanneer de bal hard tegen de hand aankomt.
Een vertraagde genezing zal veelal leiden tot nieuwe ingrepen. Tegenwoordig is als alternatief stimulatie van de botgroei mogelijk met schokgolven of elektromagnetische velden. Mocht ook dit niet leiden tot genezing van het bot, dan zal operatief ingegrepen moeten worden, waarbij vaak bottransplantatie nodig is.
Bij een botbreuk, ook wel fractuur genoemd, is je bot kapot. Dit kan betekenen dat er een klein scheurtje in zit, dat het bot doormidden is gebroken of zelfs volledig verbrijzeld is. Hierdoor heb je pijn en zijn normale bewegingen vaak niet meer mogelijk.
Maar waarom? Wanneer er sprake is van een botbreuk, kan het ook zo zijn dat het botvlies is gescheurd. Wanneer je vervolgens gaat koelen, kan de kou rechtstreeks het bot intrekken. Dit heeft een averechts effect en kan in plaats van verlichting bij het slachtoffer zelfs zorgen voor extreem veel pijn.