Met een chirurgische kaakcorrectie kunnen we de stand en breedte van 1 of beide kaken veranderen en verbeteren. Deze operatie heet ook we een kaakosteotomie.
De totale kosten, inclusief vooronderzoek en nachtbeugel(s), bedragen dan rond de € 2500,-. Het kan natuurlijk ook korter duren en daardoor (veel) goedkoper zijn. Soms duurt het een jaar en héél soms enkele maanden.
Het 'sturen' van de stand van de kaken middels een beugel is mogelijk zolang je nog groeit, dus ongeveer totdat je 14 jaar bent. Over het algemeen zijn meisjes eerder uitgegroeid dan jongens. Als je uitgegroeid bent is de stand van de kaken alleen nog te veranderen door middel van een kaakoperatie.
een scheefstand van het gezicht;het niet goed kunnen sluiten van de mond waardoor deze 's nachts uitdroogt;te veel tandvlees zichtbaar bij lachen;een te grote of te kleine kin.
Met een beugel kunnen de tanden in een goede positie gezet worden. Ook kan een beugelbehandeling de stand van de kaak veranderen. Soms is het nodig externe specialisten bij de behandeling te betrekken.
Door het plaatsen van een beugel verbeteren we de functies van het gebit. Daarnaast kan hierdoor de uitstraling van gebit en gezicht verbeterd worden.
Een overbeet van 3 tot 5 millimeter (ca.20-30% van de hoogte van de grote voortanden) is normaal. Is de overbeet groter en ondervindt iemand daar hinder van, dan kan een beugel de kaakstand niet meer beïnvloeden omdat de kaken volgroeid zijn. Er is dan een chirurgische kaakcorrectie nodig.
Dit kan bijvoorbeeld door dagelijks kauwgom te kauwen, kaakoefeningen te doen en yoga te beoefenen. Door deze oefeningen regelmatig te blijven doen, blijven de spieren in het gezicht getraind en blijft de kaaklijn strak. Daarnaast is het belangrijk om het dieet aan te passen om de resultaten te behouden.
De symptomen van een knappende kaak
De discus schiet van zijn plek tijdens het openen en/of sluiten van de mond wat een meer of minder hoorbare knap geeft. De knap kan in verschillende stadia van het openen of sluiten van je mond optreden.
Soms staan de kaken niet in een goede positie onder elkaar en kan dus ook geen goede occlusie gemaakt worden door de orthodontist. Om deze problemen te verhelpen is het bijna altijd noodzakelijk om de tanden en kiezen voor te bereiden voor een kaakcorrectie. Dit gebeurt bij de orthodontist.
Een kaakoperatie wordt over het algemeen als veilig beschouwd mits deze wordt uitgevoerd door een ervaren kaakchirurg die nauwkeurig samenwerkt met de orthodontist.
Kaakchirurgie wordt vergoed vanuit het basispakket. Dit betekent niet dat kaakchirurgie in alle gevallen wordt vergoed. De basisverzekering vergoedt bijvoorbeeld de kosten van het trekken van je verstandskiezen. Houd er rekening mee dat dit alleen geldt als je door de tandarts bent doorgestuurd.
Je kaken krimpen in de loop van je leven met enkele millimeters. In combinatie met het verslappen van de spieren zorgt dit ervoor dat de scherpe kaaklijn verdwijnt en er een onderkin kan verschijnen.
Toch is enig gewichtsverlies na een kaakoperatie bijna niet te voorkomen. In het algemeen is het streven om dit in de eerste 4 weken na de operatie te beperken tot een maximum van 3 kg, met daarna een stabilisatie van het lichaamsgewicht.
In de regel worden kaakcorrecties alleen uitgevoerd bij mensen die volgroeid zijn. Dit betekent bij mensen vanaf 17 a 18 jaar. Bij distractie wordt vaak wel op jongere leeftijd geopereerd. De minimumleeftijd hiervoor is ongeveer 14 jaar.
Herstel na een kaakoperatie
Het herstel van de kaken duurt ongeveer zes weken. Hierna begint alles weer normaal te worden, zoals eten, praten en tandenpoetsen.
Kaakgewrichtsklachten zijn alle klachten die te maken hebben met een stoornis van het kauworgaan. Het kauworgaan bestaat uit het kaakgewricht, de kauwspieren, het gebit en de bijbehorende bloedvaten en zenuwen. Een ander woord voor kaakgewrichtsklachten is temporomandibulaire dysfunctie(TMD).
Geschat wordt dat tussen 30 en 50 procent van de bevolking geregeld last heeft van geluiden in het kaakgewricht. Er worden twee grote vormen onderscheiden. ✗ Meestal gaat het om een knappend, klikkend geluid, dat optreedt als u de mond opent of sluit.
Een knakkende kaak ontstaat in de meeste gevallen als je gaapt of als je je mond (te wijd) opendoet. Wanneer je kaak vaak knakt, vraag je je misschien af of dit kwaad kan en hoe je er eventueel van af kunt komen.
Factoren zoals levensstijl, roken en UV-straling kunnen invloed hebben op hoe snel en in welke mate je huid verslapt, maar het helemaal tegenhouden kan niemand. Iedereen krijgt er dus mee te maken. Wanneer de huid rond je kin, wangen en nek verslapt, wordt je kaaklijn minder gedefinieerd.
Na onderzoek schijnt het zo te zijn, dat kauwgom maar voor 10% effect heeft op het trainen van de kaaklijn. De JAWLINER is daarom geen vervanger voor kauwgom. Het is een trainingsapparaat en zou daarom ook zo gebruikt moeten worden. Ook zit er in kauwgom veel suiker, waardoor de kwaliteit van je tanden achteruit gaat..
Door de wangen en de jukbeenderen te injecteren met een filler, neemt het volume in het gezicht weer toe en wordt de kaaklijn strakker. Tevens kan de kaaklijn aanvullend direct worden behandeld met fillers om zo optisch tot een strakkere kaaklijn te komen.
Je hebt een overbeet als je boventanden je ondertanden bedekken of er erg vanaf staan. Mogelijke oorzaken van een overbeet:erfelijkheid.
Je hebt een overbeet als de tanden in de bovenkaak verder naar voren staan dan die in de onderkaak. De bovenste tanden vallen over de onderste heen, in plaats van dat ze er bovenop staan.
Bij volwassenen met een overbeet kunnen we de groei van de kaak niet meer beïnvloeden. Het corrigeren van een overbeet is dan alleen mogelijk met een vaste beugel in combinatie met een kaakoperatie.