Met het werk aan de longeerlijn kan men al redelijk vroeg beginnen, zo ongeveer wanneer het veulen tussen de 2 en 2,5 jaar oud is. Het werken aan de longeerlijn moet spelenderwijs beginnen en moet niet de enige manier zijn waarop het veulen aan zijn beweging komt.
De gewrichten, pezen en banden worden hier alleen maar sterker van. Als je paard drie jaar oud is, kan je voorzichtig wat meer gaan doen. Veel mensen beginnen met grondwerk of longeren. Bij beide is er vaak sprake van heel veel 'rondjes draaien'.
Met longeren kan jij jouw paard mooi in verbinding en balans leren lopen. Door te longeren zie jij je paard van een afstand tijdens het trainen, waardoor je goed kan zien wat jouw paard nog nodig heeft om in balans te komen en welke spieren hij goed gebruikt.
“Longeren is een hoog-belastende training voor een paard. Longeer daarom maximaal twee keer per week en kort, 20-25 minuten is al lang voor een jong paard. Ook is een stabiele en vlakke bodem érg belangrijk om blessures te voorkomen.”
Een heel goede vuistregel is dat je het paard twee keer in de week een duidelijke trainingsprikkel geeft en dat compenseert met hersteltraining, een keer longeren of een dagje in de wei.
3 jaar is een algemene leeftijd maar er zijn ook paarden die pas veel later rijp zijn. Je moet niet alleen naar de leeftijd kijken maar vooral naar het paard zelf.
Op tweejarige leeftijd heeft het paard ca. 96% van het volwassen gewicht bereikt. Hierna groeien paarden veel langzamer tot ca. vijfjarige leeftijd en in sommige gevallen tot zeven jaar.
Het doel van het longeren is het paard op beide zijdes te gymnastiseren. Het paard wordt gevraagd in de juiste lengtebuiging te lopen, waarbij het zijn binnenachterbeen onder de massa plaatst en door het stretchen van de buitenkant van zijn lijf zijn rug loslaat en voorwaarts neerwaarts gaat lopen.
Door je armen wat wijder uit elkaar te houden en je schouders naar achteren te brengen en met meer energie te lopen. Of jezelf klein maken door je armen juist bij je lichaam te houden en je schouders wat naar voren en langzaam te bewegen. Blijf tijdens het longeren altijd vooruit mee bewegen met het paard.
De meeste mensen gebruiken een bijzet omdat ze willen dat hun paard beter over de rug gaat lopen of het paard de rug meer gaat ontspannen. Of omdat ze willen dat het achterbeen beter onder de massa komt. Sommige mensen zeggen dat longeren zonder bijzet een beetje beweging geven is, en geen trainen.
Er zijn veel verschillende manieren om te beginnen met longeren. Je kunt ervoor kiezen om gebruik te maken van hulpteugels. Deze helpen jou om een paard in de juiste hoofd-halshouding te laten lopen. Of, en welke hulpteugel je gebruikt, ligt vooral aan je paard, jouw ervaring en waar je je paard op wil trainen.
Bij het longeren is het aan te raden om een kaptoom te gebruiken om zo de mond te sparen en deze sensibel te houden. Het paard moet leren om op een circel te lopen en in de lengte te buigen. Bij het stelling vragen wordt via de middelste ring ingewerkt op het neusbeen en dus niet op de lagen in de mond.
Nmi is de pessoa een nuttig hulpmiddel voor paarden die anders moeilijk de rug loslaten en/of het hoofd hoog blijven dragen. Vooral met Friezen die toch wat de neiging hebben de nek erop te zetten en de rug weg te drukken vind ik het ideaal.
Een paard dat deelneemt aan een dressuurwedstrijd moet de volgende leeftijd hebben bereikt: Klasse BB en B : minimaal 3 jaar vanaf 1 oktober Klassen L1 en L2 : minimaal 4 jaar vanaf 1 april Klassen M1 en M2 : minimaal 5 jaar vanaf 1 april Klassen Z1 en Z2 : minimaal 6 jaar Klasse ZZ-Licht : minimaal 6 jaar Klasse ZZ- ...
Je kunt het paard in eigen tempo beleren. Al doe je er bij wijze van spreken een jaar over voordat je voor het eerst gaat draven, dan moet jij dat zelf weten. Stuur je jouw paard naar een professional, dan is het paard twee of drie maanden weg en komt beleerd terug.
De simpelste manier van longeren is aan het halster. Als je je paard bijvoorbeeld een dagje vrij wilt geven maar toch (gecontroleerd) wilt laten bewegen is dit een leuke optie. Veel paarden vinden het longeren ook leuk omdat ze toch wat vrijer zijn in hun bewegingen dan onder het zadel.
Longeren is een onderdeel van Gymnastiserend Grondwerk en dus een schitterende manier om jouw paard te gymnastiseren. Maar pas op: longeren kan alleen maar gezond zijn voor het paard als het op een verantwoorde en correcte manier gebeurt.
De longeerlijn is meestal een meter of tien lang. Je kan hem krijgen in een nylonuitvoering, maar ook van katoen of webband, dat is een soort linnen. Aan het uiteinde zit een haakje dat je aan de bitring of de kaptoom kan bevestigen.
Longeren wordt door mensen vaak gezien als simpel je paard rondjes laten lopen. Toch heeft longeren echter vele redenen voor zowel mens als paard namelijk: gymnastiseren van het paard. spieren van het paard opbouwen.
Gebruik een hoofdstel met een gecombineerde, of een hoge neusriem. Schuif de longeerlijn onder de hoge neusriem. Haal de longeerlijn vervolgens door de binnenste bitring. Keer terug met de lijn, en klik vast aan de ring van de longeerlijn zelf.
Bij de betere kaptoom zonder metaal is de neusriem van dubbel gestikt leer. Hierdoor zijn de ringen op de neusriem goed beschermd voor de gevoelige paardenneus en niet voelbaar voor het paard op de gevoelige paardenneus.
Geef een jong paard onbeperkt ruwvoer van goede kwaliteit om in de eiwitbehoefte te voorzien en verveling te voorkomen. Uiteraard is weidegang het beste manier om onbeperkt ruwvoer en beweging te geven. Botten, spieren, pezen en banden worden sterker als van een jong paard af en toe inspanning gevraagd wordt.
Binnen de eerste 3 jaar groeit het paard tot ongeveer 95% van zijn totale lichaamsgewicht en bereikt hij zo ongeveer 92% van zijn volwassen hoogte.
Een paard van twee jaar oud wordt een twenter genoemd. Vanaf driejarige leeftijd wordt er gesproken over een driejarige of een (jong) paard.