Frankrijk is een groot land. Net als Nederland, is het een rijk land. De meeste mensen verdienen hun geld in de dienstensector.Ook het toerisme levert veel geld op.
Met een verwacht bruto binnenlands product (bbp) van 2420 miljard euro is Frankrijk in 2017 een van de grootste economieën ter wereld (gemeten in Amerikaanse dollars). Frankrijk is ook de op twee na grootste economie in Europa, na Duitsland en het Verenigd Koninkrijk.
Frankrijk staat bekend om haar veelzijdige natuur, antieke steden, mode, wijnen, kazen, macarons en niet te vergeten de croissants en stokbroden. Het is een land met een sterke identiteit. Je vindt er bekende steden als Parijs, Lyon, Nice en St. Tropez.
Het koninkrijk Frankrijk ontstond in 987 als opvolger van West-Francië, het West-Frankische Rijk. De hoogtijdagen van het koninkrijk waren tijdens de regeerperiode van koning Lodewijk XIV, de "zonnekoning", in de 17e en 18e eeuw. Tijdens deze periode ontwikkelde Frankrijk zich tot de machtigste staat van Europa.
Afkomst. De autochtone Fransen zijn van oorsprong een mix van Keltische stammen (Galliërs) en Romeinen, en later ook Germanen (Franken, Noormannen, Westgoten en Bourgondiërs) en Basken of Iberiërs (Aquitaniërs).
De grootste concentratie van Marokkanen buiten Marokko is te vinden in Frankrijk, met meer dan 1 miljoen personen.
Even wat gegevens: 64% van de bevolking is katholiek, waarvan zo'n 5% met regelmaat naar de kerk gaat. Ongeveer 10% van de bevolking is moslim en zo'n 2% is protestant.
Napoleon Bonaparte is een generaal in het Franse leger. In 1799 zet hij de Franse regering aan de kant. Napoleon neemt de macht over in Frankrijk en in alle gebieden die Frankrijk had veroverd, dus ook in Nederland.
De patriotten was de groep met de protesten tegen de Republiek. Zij streefden dezelfde idealen na als de Fransen tijdens de Franse Revolutie. In 1793 kregen koning George 3 van Engeland en stadhouder Willem V een oorlogsverklaring en vielen de Fransen ons land binnen, en met succes.
In 1798 volgde de eerste moderne grondwet van de Nederlanden. Op instigatie van Napoleon Bonaparte werd in 1806 de republiek omgevormd tot Koninkrijk Holland en werd Nederland een satellietstaat van Frankrijk.
Het land heeft een aangenaam klimaat, heerlijk eten en drinken, ontelbaar veel bezienswaardigheden, oude steden en pittoreske dorpen en prachtige natuur. Of u nu wilt relaxen, city hoppen of actief wilt doen: in Frankrijk kan het.
Hoe is de welvaart verdeeld in de Europese Unie? Duitsland is met ruim 21 procent de grootste economie van de EU-28, gevolgd door Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Deze drie landen maken ruim de helft van de economie van de EU-28 uit.
Hoewel de werkloosheidsgraad onder Fransen afneemt, is het nog altijd hoger dan het gemiddelde van de Europese Unie: in 2020 was 8,0% van de Franse beroepsbevolking werkloos (in vergelijking met 7,2% in de EU).
De Nederlandse economie is de best presterende van Europa. Op de prestigieuze ranglijst van het World Economic Forum stijgt ons land van plek zes naar vier en passeert daarmee Zwitserland en Duitsland. Van 141 landen wereldwijd doen alleen Singapore, de Verenigde Staten en Hong Kong het economisch beter dan Nederland.
Internationale samenwerking Nederlandse leger
Het Nederlandse leger werkt op verschillende manieren samen met legers van andere landen. Zo is Nederland lid van de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie (NAVO). De NAVO-landen werken ook samen met 28 Midden- en Oost-Europese niet-NAVO-landen.
De Vrede van Nijmegen van Frankrijk met de Republiek (augustus 1678), met Spanje (september 1678) en met Zweden en de keizer van Duitsland (februari 1679) en de Vrede van Saint-Germain tussen Frankrijk en Brandenburg-Pruisen (juni 1679) sloten de Hollandse Oorlog af.
Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden
Deze krijgt de naam Bataafse Republiek (1795-1806). Onder Lodewijk Napoleon werd Nederland voor het eerst een Koninkrijk, het Koninkrijk Holland. Dit duurde slechts vier jaar (1806-1810). In 1813 herwon Nederland zijn onafhankelijkheid.
De beginselen van de Franse Revolutie – vrijheid, gelijkheid en broederlijkheid – werden door Napoleon verankerd. Het gelijkheidsbeginsel werd later het eerste artikel van de Verklaring van de Rechten van de Mens en van de Burger én van onze grondwet.
Napoleon is tijdens zijn ballingschap op het eiland St Helena overleden aan de gevolgen van maagkanker. Hij is niet vergiftigd en de Britten hebben hem dus niet vermoord.
Na de val van Napoleon denkt echter niemand erover om de Napoleontische veranderingen weer ongedaan te maken. Zo blijft de Code Napoleon bestaan, net als veel andere moderniseringen – de meter, kilo en liter, het rechts rijden, veel Nederlandse achternamen en het idee van een belastingstelsel.
Moslims in Frankrijk
Cijfers variëren maar naar schatting wonen en werken in Frankrijk 5 à 6 miljoen moslims. Daarmee herbergt de 'hexagone' de grootste moslimpopulatie van de Europese Unie.
De Fransen zijn gesloten en houden erg van hun privacy. Fransen hechten erg veel waarde aan beleefdheidsvormen en zij bespreken zelden tot nooit privé zaken met collega's of kennissen. Vertrouwen wordt gewonnen door het tonen van correct gedrag.