Een roeiboot is een boot die wordt voortbewogen door middel van roeiriemen of roeispanen. De beweging heet roeien en de persoon die ze uitvoert is een roeier. Omdat met roeien de maximale kracht wordt bereikt als men naar achteren roeit, kan de roeier tijdens het roeien zelf slecht zien waarheen hij roeit.
Het instappen bestaat uit het in balans houden van de boot, het verplaatsen van je gewicht van het vlot naar de boot en vervolgens het gaan zitten op het zitbankje. Je ziet dat de roeier met zijn rechterhand beide handvatten vast heeft.
Er zijn twee hoofdtypen van wedstrijden in het roeien: de baanwedstrijd en de head-wedstrijd. Baanwedstrijd, de standaard roeiwedstrijd op een roeibaan over een afstand van twee kilometer met maximaal zes ploegen in de finale.De ploegen starten tegelijkertijd naast elkaar in zes banen.
Maar er is een goede reden waarom roeiers hun sport met hun rug tegen de vaarrichting in beoefenen: op die manier gaan ze een pak sneller vooruit. Dat komt vooral doordat de vaarkracht bij het roeien meer uit de benen dan uit de armen komt, terwijl kanoërs en kajakkers in de eerste plaats op hun armspieren varen.
Conclusie: roeien goed voor buikvet én buikspieren
Het is zowel goed voor buikvet, als voor je buikspieren. Wil je dus zichtbare buikspieren trainen? Overweeg dan eens om te gaan roeien! Dit kun je bijvoorbeeld bij jou in de sportschool doen, maar je kunt dit ook thuis doen.
Roeien is niet alleen een cardio-oefening. Tijdens het roeien versterk je namelijk ook je spieren. We hebben het dan over je beenspieren, je billen, je rug- en buikspieren, maar ook je armen en schouders.
Een modern, ongeladen binnenvaartschip kan een snelheid behalen van meer dan 20 kilometer per uur. In specifieke gebieden mogen ook speedboten sneller varen dan 20 kilometer per uur. Het grootste gevaar komt uit de richting waar u naartoe vaart. Kijk dus voldoende achterom.
Volgens Willemien Agterof van Roeivereniging Alphen denken veel mensen dat roeien moeilijk is, maar valt dat mee. ,,Het is net als fietsen, als je het leert kun je het voor altijd. In een paar maanden kun je de techniek goed onder de knie krijgen.” Inschrijven voor de open dagen kan via www.rv-alphen.nl/opendagen.
Je kunt ervoor kiezen om elke dag een 'korte' duurtraining te doen van 30-45 minuten, of enkele keren per week een lange sessie van 60-90 minuten. Een combinatie van beide trainingen is uiteraard ook mogelijk.
Voor roeien is een spm van 24 – 30 goed voor de meeste trainingen. Bij een race/wedstrijd ligt het aantal halen per minuut meestal hoger maar onder de 36 halen per minuut. Voor Skiën bij gebruik van de dubbelstok-techniek, het aantal halen per minuut (spm) is meestal tussen de 30 en 40.
"Roeien is een geweldige manier om je cardiovasculaire systeem te verbeteren en zorgt aantoonbaar voor een beter hartminuutvolume. Roeien is een uitstekende manier om het vermogen van het hart om bloed door het lichaam te pompen te trainen." Natuurlijk is lichamelijke oefening in het algemeen goed voor je hart.
Bij de uitpik maken de handen een cirkel beweging naar beneden en van je af, zonder het lichaam te raken. De stuurboord hand is vlak boven de bakboord hand, totdat de handen naast elkaar zijn.
Stuurboord rechts vanuit de stuurpositie gezien Bakboord links vanuit de stuurpositie gezien Boeg de roeier die het verst voorin de boot zit (het dichtst bij de boegbal) Slag de roeier die het verst achterin de boot zit (van de boegbal af) Boegen de helft van de ploeg voorin de boot Slagen de helft van de ploeg ...
Je gebruikt dan met name je bil- en beenspieren. Met name de spieren in je kuiten en bovenbenen worden flink belast. Als je een lange training hebt volbracht, kun je ook een beetje spierpijn krijgen in je hamstrings en spieren in je schenen.
Vanaf 12 jaar mag je varen met een klein motorbootje. Maar wel met maximaal 2,5 pk! Vanaf 18 jaar mag u een snelle motorboot besturen (vaarbewijs verplicht). Vanaf 16 jaar mag je een motorboot en zeilboot (langer dan 7 meter) besturen.
Wij adviseren dan vaak om een motor met een maximaal vermogen van 4 PK te nemen en meestal blijf je dan onder de 20 km per uur. Met een 5 PK heb je namelijk de kans om harder dan 20 km/u te varen.
Spirit of Australia – 511 kilometer per uur
De Australian Spirit is momenteel het snelste schip ter wereld. Het is ontworpen door Ken Warby, die het in zijn achtertuin in Sydney heeft geassembleerd. Tijdens een spectaculaire testrit bedroeg de snelheid van het schip maar liefst 511 kilometer per uur.
Waar moet je rekening mee houden als je gaat varen
Vaar alleen op plaatsen die op de vaarkaart staan. Op de plaatsen waar je met een lichte motor mag varen, mag je boot niet langer dan 7 meter zijn. Je mag maximaal 13 km/uur varen.
Je gebruikt veel spieren tijdens het roeien
Bij het roeien gebruik je vrijwel al je spiergroepen. Zo train je jouw benen, armen, rug en buikspieren. Hiermee verbrand je een hoop calorieën. Omdat je met roeien spiermassa opbouwt, verbrand je ook ná je training nog calorieën.
"Over het algemeen bouw je met roeien sneller spiermassa op dan met hardlopen", vertelt Elmardi. Eén onderzoek wees uit dat je met roeien bijna 85 procent van je spieren gebruikt.
Workouts voor Gewichtsverlies
Bij het roeien om gewicht te verliezen zijn de consistentie en duur van de workouts het belangrijkst. Probeer voor maximaal resultaat vijf tot zes keer per week 30-50 minuten te roeien.