We raden een laagdikte van 7 cm aan. Onze boomschors gaat ± 6 – 8 jaar mee, wel kunt u zo om de 3 jaar de bovenste laag aanvullen voor een mooi ogend geheel. Gaat u een sieroppervlak leggen met boomschors en wilt u hier planten tussen plaatsen, dan dat is ook eenvoudig te realiseren.
Om te weten hoeveel schors u nodig heeft moet u weten dat u schors best 8 à 10 cm dik legt. Als u nu de oppervlakte van het te bedekken stuk tuin berekent dan kan u dit door 10 delen (voor 10 cm) en dan bekomt u de benodigde hoeveelheid in m³.
Een laagdikte van acht centimeter is voldoende als u in een gebied woont waar zandleem of kleigrond ligt. Een zandgrond is gebaat bij een laagdikte van tien centimeter. Boomschors in handige Big Bags, voordelig en gratis verzonden door heel Nederland!
Om de hoeveelheid te berekenen rekent u de oppervlakte uit van het te bedekken stuk en vermenigvuldigt dit maal de gewenste laagdikte in centimeters, ofwel 0.10 voor 10cm of 0.08 bij een laagdikte van 8cm. Voorbeeld: indien u 10m2 wilt bedekken met 10cm schors is de hoeveelheid 10 x 0,10 = 1m3.
Voordat u begint met het boomschors leggen is het belangrijk dat u zorgt dat de ondergrond egaal en vlak is, zodat er geen kuilen of hobbels in het tuinpad of sieroppervlak ontstaan. Vervolgens kunt u het beste worteldoek leggen, zodat u onkruidgroei voorkomt tussen uw mooie boomschors.
Aanleggen van het pad
Breng geen worteldoek aan onder de schors- of snipperlaag. Zeker boomschors kan dan namelijk 'papperig' worden als er flink wat regen naar beneden komt. Op den duur verslijten de snippers en schors en is het tijd om een nieuwe laag aan te brengen.
Koop de goedkoopste soort
Deze boomschors is een dennensoort en komt uit België (Ardennen), Nederland, Luxemburg en Duitsland. Aangezien dit de goedkoopste schorst is, is ze ideaal om grote oppervlaktes te bedekken.
De prijs van boomschors per kuub varieert tussen 118 euro en 160 euro inclusief btw en geleverd bij u thuis.
Bloeiende vaste planten en siergrassen doen het niet goed in schors. Schors verteert, waardoor de bodem verzuurt. De meeste bloeiende vaste planten en siergrassen verdragen dit niet maar geven de voorkeur aan een neutrale tot kalkrijke bodem.
Het belangrijkste verschil tussen boomschors en houtsnippers, zit hem in de levensduur. Houtsnippers kennen over het algemeen een kortere levensduur in vergelijking met boomschors, dit moet daardoor veel sneller vervangen of aangevuld worden.
Net als houtsnippers kan de boomschors gebruikt worden tegen onkruid. Het principe is hetzelfde als bij de houtsnippers, door het aanbrengen van een dikke laag boomschors krijgt zonlicht geen tot weinig kans, wat de onkruid groei tegen gaat. Hoe dikker de laag boomschors, hoe kleiner de kans op onkruid.
Boomschors beschermt de bodem tegen extreme weersomstandigheden, zoals hoge zomertemperaturen en lange periodes zonder regen. Schors zorgt ervoor dat de bodem minder snel uitdroogt en beschermt de planten tegen strenge vorst. Je tuin ziet er steeds mooi en verzorgd uit door het gebruik van boomschors tussen de planten.
Hoeveel boomschors per m2 ? Bij split en grind wordt er aangeraden om een laagdikte van 5 a 6 cm aan te houden. Bij Frans boomschors moet de laag iets dikker zijn, namelijk 7 a 8 cm. Met een big bag van 550 Liter bedekt u circa 6 - 8 m2.
Cacaodoppen zijn duurder dan boomschors. Een cacaodop verteert in een jaar. Dit zorgt voor meer voeding voor de bodem, maar betekent ook dat je de cacaodoppen jaarlijks moet vervangen. Cacaodoppen zijn kleiner dan boomschors, dus je hebt meer nodig om dezelfde hoeveelheid bodem te bedekken.
De beste boomschors tegen onkruid is een dennenschors zoals Pin Sylvestre of Pin Maritime. De Sylvester (grove den) is een goedkopere decoratieve versie van de Pin Maritime afkomstig van de Franse pijnboom. Een voordeel van Pin Maritime te gebruiken als bodembedekker is dat deze soort langer meegaat, tot wel 8 jaar.
Wij raden over het algemeen aan om een laagdikte van 10 cm Franse boomschors aan te houden. Het totale oppervlak in vierkante meters vermenigvuldigt u dan met 0,1. Met 1 minibag Franse boomschors (is 0.5 m3) kunt u dus een oppervlak van 5 m2 bedekken, met een laagdikte van ca. 10 cm.
1 big bag schors weegt tussen de 200 kg (1m³) en 300 kg (1.5m³).
Boomschors is een populaire manier om slakken te voorkomen. Voor slakken is het lastig om zich met het slijmerige lichaam over ruw materiaal te bewegen. Zeker als het om korrels of instabiele delen gaat, voelt de slak zich hier niet thuis.
Onder gebruikelijke omstandigheden kunt u op een levensduur tot 5 / 6 jaar voor Frans boomschors rekenen. Is er sprake van veel regen of nattigheid? Dan kan de levensduur iets verkorten.
Voor katten is het vrijwel onmogelijk om in boomschors te graven. De stukken zijn te groot en bovendien allemaal anders van vorm en omvang. De kans dat katten jouw tuin als kattenbak gebruiken neemt meteen sterk af wanneer je de bodem bedekt met boomschors. Leg met name een laag aan op open plekken.
Wil je onkruid voorkomen, breng dan sierschors aan in een laag van 6 tot 8 cm. Zo krijgt onkruid geen kans meer: de sierschors verhindert dat nieuw zaad gaat kiemen. Sierschors zorgt er ook voor dat de bodem niet dichtslaat bij hevige regen. Daardoor krijgen de wortels van je planten altijd genoeg zuurstof.
Met een laag schors tussen je planten houd je op een efficiënte manier onkruid tegen: de onkruidzaden krijgen geen licht en kunnen niet kiemen. Zo'n laag houdt ook het vocht beter vast en beschermt je planten tegen droogte in de zomer en strenge vorst en harde regens in de winter.
Schors verzuurt de grond. Vooral wanneer kalkminnende planten (zoals lavendel of buxus) in je borders staan is het dan ook noodzakelijk jaarlijks één- à tweemaal kalk te strooien om de verzurende werking tegen te gaan en een goede, gezonde plantengroei te stimuleren.