Vitamine B6 verhoogt de opname van Magnesium door het lichaam en verhoogt de biologische beschikbaarheid. Vitamine B6 activeert net als magnesium de natuurlijke energie in het lichaam en draagt bij aan de vermindering van vermoeidheid.
Vitamine B6, ook wel pyridoxine is een heel belangrijke vitamine. Het is betrokken bij de weerstand en de spijsvertering. Daarnaast speelt het een rol bij de vorming van rode bloedcellen. Ook zorgt vitamine B6 voor de energievoorziening én voor een goede werking van het zenuwstelsel.
Als je lange tijd te veel vitamine B6 per dag binnenkrijgt, dan kan dat schadelijk zijn. Het kan leiden tot aantasting van het zenuwstelsel, waardoor gevoelloosheid, tintelingen of ernstige zenuwpijn in de handen en voeten kan ontstaan. Dit noem je perifere neuropathie.
Vitamine B6 en magnesium
Magnesium is een mineraal waarvan de werking veel lijkt op die van vitamine B6. Daarnaast speelt vitamine B6 een aanvullende rol bij magnesium. Zo ondersteunt B6 het normaal functioneren van het zenuwstelsel en stimuleert het het immuunsysteem.
Magnesiumtekort is meestal moeilijk te herkennen. Vooral spier- en zenuwstoornissen staan op de voorgrond: spierzwakte of -krampen, beven, stuipen. Ook psychische veranderingen kunnen voorkomen zoals toegenomen prikkelbaarheid, depressie en psychose.
Magnesium supplementen kunnen twee verschillende soorten magnesium bevatten, namelijk organische en anorganische magnesiumverbindingen. Uit onderzoek is gebleken dat het menselijk lichaam de organische verbindingen magnesiumcitraat, magnesiumbisglycinaat en magnesiummalaat het beste kan opnemen (2).
Het ligt aan de individuele capaciteit om vitamine B6 te kunnen uitscheiden. Sommige mensen kunnen B6 niet afvoeren via de nieren en gaan de vitamine stapelen in het bloed of in de weefsels. Deze mensen hebben (soms zelfs zonder vitamine B6 te slikken) een verhoogde waarde in het bloed.
De beschikbaarheid van vitamine B6 is groter in dierlijke dan in plantaardige bronnen (2). Vitamine B12 (cyanocobalamine) komt tussen in de vorming van bloedcellen, bepaalde functies van het zenuwstelsel, het foliumzuur- en koolhydraatmetabolisme. Vitamine B12 komt voor in vlees, vis, eieren en melkproducten.
B-vitamines (met name B1, B6, B11/foliumzuur en B12) helpen bij de aanmaak van de signaalstoffen tussen de zenuwcellen en ze houden de myelineschede (vettige omhulsel rond de zenuwcellen) in stand. Je kunt je dan ook voorstellen dat bij een ernstig tekort aan B-vitamines problemen kunnen ontstaan met het zenuwstelsel.
Veel van deze amines zijn belangrijke neurotransmitters en hormonen. Op deze wijze is vitamine B6 betrokken bij de biosynthese van ten minste vier belangrijke (monoamine) neurotransmitters: serotonine, dopamine, adrenaline en noradrenaline.
Goede bronnen van vitamine B6 zijn vlees, eieren, vis, graanproducten, aardappelen en peulvruchten. Groenten, melk en kaas bevatten vitamine B6 in kleinere hoeveelheden. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine B6 is voor volwassen mannen en vrouwen (19-50 jaar) vastgesteld op 1,5 milligram.
Voeding is belangrijk voor een gezonde hoofdhuid en haar. Een tekort of teveel aan vitamines en mineralen kan leiden tot haaruitval. Dit is van toepassing bij biotine (vitamine B8), pantotheenzuur (vitamine B5) en ijzer. Bij een tekort kan je overwegen een supplement te slikken om het aan te vullen.
Hoge doseringen vitamine B6 kunnen leiden tot afwijkingen aan het zenuwstelsel (neuropathie). Daarnaast kan lichtgevoeligheid of een verslechtering van de geheugen- en denkprocessen optreden. Maar niet iedereen met een hoge vitamine B6 waarde in het bloed heeft neuropathische symptomen.
Vitamine B6 bloedwaardes dalen, wanneer men stopt met inname synthetische vorm van vitamine B6, normaliter binnen 2 – 4 weken. Dit is echter afhankelijk per individu en ook van de hoogte van de waardes op het moment dat geprikt werd.
Een gebrek aan vitamine B12 kan je zenuwcellen verslechteren, wat tot tintelingen in je voeten en handen leidt. Ook een brandend gevoel of zenuwpijn kunnen op een tekort wijzen. Zonder de bescherming van vitamine B12, kunnen de zenuwen in je ruggenmerg verdoofd raken waardoor je je duizelig voelt en begint te wankelen.
Vitamine E is een van de meest genomen vitaminesupplementen bij kanker. Deze vitamine lijkt het effect van radio- en chemotherapie te kunnen versterken (1). Specifiek bij radiotherapie kan het bindweefselvorming verminderen (4). Het lijkt ook nuttig een tekort aan vitamine E te vermijden bij chemotherapie.
Vastgesteld is dat een te hoge inname van vitamine A, vitamine D, vitamine E, vitamine B6, niacine, foliumzuur, calcium, magnesium, jodium, koper, selenium en zink schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Daarom heeft de Europese voedselveiligheidsorganisatie (EFSA) aanvaardbare bovengrenzen opgesteld.
Wat betekent de uitslag? Bij gezonde mensen varieert de vitamine B6 waarde tussen 35 en 110 nmol/L.
'Zenuwpijn aanpakken met vitamines en supplementen is goed mogelijk. ' Een van die natuurlijke stoffen is een lichaamseigen stof Palmitoylethanolamide (PEA). Dat is een pijnstillend supplement met hoge pijnstillende werking.
Magnesium kan je zowel 's ochtends als 's avonds innemen. Neem je het 's ochtends in, dan geeft het je een energieboost voor de dag die komt. Neem je magnesium een uur voor het slapengaan, dan helpt het je ontspannen en goed doorslapen.
Mensen met een magnesiumtekort ervaren vaker een rusteloze slaap en worden vaker wakker 's nachts. Wanneer je dit tekort aanvult, zorgt dit voor een diepere en rustigere slaap. Te veel magnesium in je systeem zorgt ook voor slaapproblemen. Neem zeker niet meer dan 600 mg per dag.
Bij een lichtere vorm, wanneer de klachten niet frequent zijn, is het gebruik van een magnesium supplement een aanrader. Maar ook Lucovitaal Magnesium Zware Vermoeide Benen kan wellicht verlichting bieden! Dit magnesium citraat is speciaal ontwikkeld voor het verminderen van rusteloze benen.