Voor een Duitse Reus betaal je al snel 150 euro of meer bij zo een fokker. Soms nog meer, vaak met als reden dat het een nakomeling is van de "beroemde" Rambo. Of dat ook echt zo is, is echter niet te controleren.
Konijnen zijn echte groepsdieren. Ze leven niet graag alleen: houd daarom minstens twee konijnen samen in een voldoende groot hok. Een mannetje en een vrouwtje is meestal de beste combinatie.
De ruimte welke voldoende is voor een koppel dwergkonijnen is bij verre niet voldoende om een koppel Duitse Reuzen te houden. Voor de huisvesting van dit gigantisch konijn moet je al snel denken aan een uitloopruime van minimaal 7- 8 m2.
Het gemiddelde gewicht van de Duitse reus is 8,5 kilo, maar er bestaan zelfs konijnen die 11 kilo wegen of meer. De levensverwachting ligt iets hoger dan bij de Vlaamse reus, namelijk op zes jaar. De Duitse reus is lief en nieuwsgierig en daardoor een geschikt huisdier.
Hooi: Niet alleen een Duitse reus maar eigenlijk elk konijn onafhankelijk het ras moet altijd hooi tot zijn beschikking hebben. De vezels uit van het hooi zorgen namelijk voor een goede peristaltische beweging van de darmen.
Een Duitse Reus als huisdier:
Omdat het zulke grote konijnen zijn, moet het konijnenverblijf - waar ze altijd, dus 24 uur per dag, 7 dagen per week in mogen - minimaal 8 vierkante meter zijn! Dat kan buiten in de tuin zijn, hoewel dat problemen kan geven met zere hakjes, waar ze zeer gevoelig voor zijn.
De Franse Hangoor is gek op aandacht. Dit ras is zeer op mensen gericht en houdt van knuffelen. Door zijn vriendelijke karakter heeft dit konijn geen moeite met andere huisdieren.
Houdt er wel rekening mee dat de Duitse reus veel ruimte en beweging nodig heeft en er geen standaard kant en klare hokken voor hem te koop zijn, zo een hok of ren moet u vaak op maat (laten) maken. Minimale formaat voor een hok is 125 cm bij 70 cm.
Een konijn kan met andere dieren samen leven maar zal er nooit echt vriendjes mee worden. Elk dier spreekt een andere taal en de Vlaamse reus zal geen enkel ander dier begrijpen. Je konijn kan omringd zijn met enorm veel andere dieren, maar kan zich toch eenzaam voelen. Kijk altijd naar het gedrag van je Vlaamse reus.
Voor een Duitse Reus betaal je al snel 150 euro of meer bij zo een fokker. Soms nog meer, vaak met als reden dat het een nakomeling is van de "beroemde" Rambo.
Verschil Vlaamse en Duitse reus? Als je beide (nationale) rassenstandaarden van Duitsland en België naast elkaar legt, is er eigenlijk geen verschil tussen beide dieren. Beide wegen minstens 6kg en gemiddeld 7-8kg.
Het ras van het konijn
Over het algemeen zijn er enkele soorten raskonijnen die er niet zo van houden om gehanteerd te worden. Een goede keuze is een hangoorkonijn of een kruising hangoor. Deze zijn van nature erg rustig en relatief gemakkelijk tam te maken.
Tijd om te wennen
Zet de kooi op een rustige plaats in huis. Laat je konijn eerst aan alle geluiden en mensen om hem heen wennen, terwijl hij in de kooi blijft. Praat tegen hem en geef hem door de tralies heen zijn eigen voer of wat lekkers. Pas als hij wat meer gewend is, kun je het dier in een ren laten lopen.
Zit jouw konijn het overgrote deel van de dag in een konijnenhok? Dan is het belangrijk om hem regelmatig los te laten lopen. Bewegingsvrijheid is namelijk een van de basisbehoeften van konijnen. Wanneer ze even los kunnen lopen, bijvoorbeeld in de tuin, dan zullen ze hier flink van genieten.
De grootste van alle konijnenrassen is de Vlaamse reus. Een volwassen konijn weegt tussen 6 en 7,5 kilogram, maar er zijn uitschieters bekend van wel 10 kilogram zwaar. De Vlaamse reus is al een oud konijnenras: al in 1825 namen Gentse konijnenkwekers deel aan wedstrijden voor de zwaarste konijnen.
Het grootste konijn ter wereld, Darius genaamd, is zo'n 1.30 meter lang. Het dier staat hierdoor ook officieel te boek als grootste. Deze titel kan het dier echter wel eens kwijtraken, want zoonlief zit hem op de hielen.
Over het algemeen is het zo dat hoe groter het ras, hoe minder oud die wordt. Zo wordt een Vlaamse reus of Franse hangoor vaak maximaal 6 jaar oud, terwijl een dwergkonijntje makkelijk 2x zo oud kan worden.
Konijnen zijn groepsdieren en leven niet graag alleen. Als je overweegt om dit gezelschapsdier aan te schaffen is het beter om twee konijnen samen te houden. Let wel op want niet alle konijnen passen bij elkaar en dat maakt het koppelen soms lastig.
Je kan een konijn ook alleen houden, maar dan moet je er wel rekening mee houden dat je konijn veel aandacht nodig zal hebben. Het is daarom als je er de ruimte voor hebt beter om twee of meer konijnen samen te houden.
Een konijn dat een buigende beweging maakt naar een ander konijn, vraagt om verzorgd te worden. Het dominante konijn zal een ander konijn frontaal benaderen. De neuzen raken elkaar en de oren staan omhoog. Het dominante konijn zal soms tegen de kin van het andere konijn duwen om aan te zetten tot verzorging.
Vlaamse Reuzen zijn slimme dieren, ze houden ervan uitgedaagd te worden met bijvoorbeeld konijnenspeelgoed en hiernaast kun je ze vrij eenvoudig dingen leren. Zoals het zindelijk worden in het konijnen verblijf of zelfs los in huis!
Dit kost ongeveer 20 euro per maand, maar dat verschilt natuurlijk enorm per konijn. Een Vlaamse reus eet nou eenmaal meer dan een Hollander. Weeg je konijn om er erachter te komen hoeveel brokjes en groente je moet voeren.
Uiterlijke kenmerken. Een volwassen Vlaamse Reus is minimaal 75 centimeter lang, weegt gemiddeld 6 tot 7,5 kilo, maar kan zelfs meer dan 10 kilogram wegen. Ter vergelijking: volwassen exemplaren van de meeste konijnenrassen wegen niet meer dan 3 kilogram. Je kunt de Vlaamse Reus dus met recht een reus noemen!
Het aantal jongen per nestje varieert van 3 tot 12. Dat hangt af van het ras, de leeftijd van de voedster en de tijd van het jaar.
Het Franse hangoor konijn wordt gemiddeld tussen de 4 en 5 jaar. Bij enkele uitzonderingen kan de leeftijd wel uitstijgen boven de 5 jaar.