Als u door uw knie zakt, voelt het alsof u niet stevig op uw been staat. Uw knie schuift dan naar voren en uw lichaam zakt even naar beneden. Soms kan het voelen alsof uw knie naar achteren schuift. Dit kan komen doordat uw voorste kruisband is beschadigd of is gescheurd.
Hierdoor ontstaat een ongecontroleerde beweging van het onderbeen ten opzichte van het bovenbeen. Dit merkt u doordat u minder op uw knie kan vertrouwen en erdoor heen zakt. Soms gaat dit gepaard met pijnklachten. In het begin wordt de instabiliteit vaak alleen bemerkt tijdens het sporten of bij vermoeidheid.
De meniscus kan door bijvoorbeeld een verdraaiing van de knie inscheuren. De knie kan dan op slot gaan zitten en instabiel aanvoelen. Ook kunt u pijn hebben en soms een knappend geluid in de knie horen. Een ingescheurde meniscus geneest meestal niet vanzelf.
Overbelaste of verrekte kniebanden kenmerken zich door een stekende pijn aan de binnen- of de buitenkant van de knie. Deze pijn is voornamelijk aanwezig tijdens of na belasting door lopen of sporten en neemt af in rust. Ook 's nachts kunnen pijnklachten aanwezig zijn wanneer de knieën op elkaar liggen.
In het kort. Als u steeds door uw knie zakt kan dat komen doordat uw voorste kruisband gescheurd is. De voorste kruisband kan scheuren doordat u een verkeerde (draaiende) beweging maakt. Een gescheurde kruisband ontstaat vaak tijdens het sporten.
De meeste patiënten met een gescheurde knieband kunnen ondanks de pijn wel lopen, maar vooral in het begin gaat dat heel moeizaam. Als de knie erg dik wordt, zit er meestal ook een bloeding in de knie. Dit kan wijzen op bijkomend letsel, zoals kraakbeenletsel of meniscusletsel.
Het onderbeen draait dan ver naar buiten, of wordt heel hard naar voren gedrukt. Meestal voelde of hoorde u iets knappen als de knieband is gescheurd. U heeft pijn aan de knie en de knie is meestal dik en blauw. Als de voorste kruisband gescheurd is, kan u niet meer goed op uw been staan.
Na een trauma is het belangrijk om de knie te koelen en te laten rusten. Koelen mag 4-5 keer per dag ongeveer 15 minuten, waarbij het belangrijk is dat er geen direct contact is tussen het ijs en de knie. Met rusten wordt bedoeld dat je regelmatig niet op je been staat en je been bijvoorbeeld laat rusten op een krukje.
Als uw meniscus scheurt, kunt u deze klachten hebben: U heeft pijn bij staan, lopen en traplopen. De pijn zit aan de zijkant van de knie. Meestal komt er vocht in de knie.
'Kraakbeen kan terugkomen'
Het kapotte kraakbeen in de knie krijgt zo de kans zich te herstellen. "Er werd altijd gedacht dat kraakbeen niet terugkomt als het een keer weg is", zegt hoogleraar experimentele reumatologie Floris Lafeber van het UMC Utrecht.
Beweging te verbeteren bij een overstrekte knieband
Dit kan beginnen met “passieve” bewegingen, die uw fysiotherapeut voor u uitvoert door uw been en kniegewricht zachtjes te bewegen, en verdergaan met actieve oefeningen en rekkingen die u zelf doet.
Na het scheuren van een meniscus komt er vaak vocht in de knie, waardoor deze dikker wordt en pijn kan geven vanwege de zwelling. Soms komt een stukje van de meniscusscheur klem te zitten in het gewricht, waardoor de knie 'op slot' gaat. Je kunt de knie dan opeens niet meer strekken of juist niet meer buigen.
Door te wandelen maakt u uw beenspieren sterker. Sterke spieren kunnen de gewrichten beter ondersteunen. Als uw aangetaste gewrichten beter ondersteund kunnen worden, ervaart u minder pijn. Extra gewicht kan voor meer belasting zorgen op de dragende gewrichten, zoals knieën, heupen en voeten.
Traplopen is gezond en goed voor knieën. Traplopen zorgt namelijk voor spieropbouw, verbetert de conditie en traint de knieën.
Fietsen kan je knieën zowaar goeddoen
Fietsen is een vorm van low-impact beweging, wat betekent dat je gewichtdragende gewrichten er minder door worden belast. Niet alleen je knieën zijn zulke gewrichten, maar ook je heupen en voeten. Bovendien kan fietsen pijn en stijfheid in bepaalde gewrichten helpen verminderen.
Pijn aan de zijkant, binnenkant of bovenkant van de knie. Irritatie aan de knie (tijdens inspanning) Roodheid. De knie is gezwollen.
Wat is het patellofemoraal pijnsyndroom? Het patellofemoraal pijnsyndroom geeft pijnklachten rondom de knieschijf. Deze treden op bij activiteiten als (trap)lopen, fietsen en hurken, maar ook bij zitten met gebogen knieën. Deze klachten kunnen acuut of geleidelijk ontstaan.
Lopen en fietsen zijn uitstekende oefeningen om je knieën te verstevigen. Stoppen als het pijn doet. Doe geen sporten waar je moet springen of plotseling moet starten, stoppen of draaien. Stop met activiteiten die pijn doen in je knieën.
Ook sporters kunnen soms zonder kruisband door het leven, maar het is dan essentieel dat je tijdens het sporten geen instabiliteit ervaart. Als je tijdens het sporten of in het dagelijks leven instabiliteit in je knie hebt, kan dit het kraakbeen van de knie beschadigen.
Meestal is een voorste- kruisbandoperatie niet erg pijnlijk. De eerste dag na de operatie wordt met fysiotherapie in het ziekenhuis geprobeerd de knie weer tot ongeveer negentig graden te buigen en goed te kunnen strekken.
De achterste kruisband is sterker dan de voorste kruisband. Hij bestaat uit twee bundels en is ongeveer 38 mm lang. De functie van deze kruisband is het remmen van de beweging naar achteren van het onderbeen ten opzichte van het bovenbeen. Voor graad 1 en 2 zijn de klachten/symptomen minimaal.
De eerste behandeling van de deze knieklachten zal bestaan uit rust om de zwelling te laten afnemen. Als de knie belastbaar is, is het het beste om de knie regelmatig te buigen en te strekken om stijfheid te voorkomen. Bij een scheur van de achterste kruisband moet men een operatie moet ondergaan.
Röntgenonderzoek: afhankelijk van de bevindingen bij de anamnese en het lichamelijk onderzoek wordt bepaald of er een röntgenfoto van de knie nodig is. Op zo'n foto kan een botafwijking (bijvoorbeeld een breuk) te zien zijn. Een foto maakt aandoeningen aan de meniscus, knieband en het kraakbeen niet zichtbaar.
Dit kan bijvoorbeeld een springersknie of lopersknie zijn. De meeste knieklachten gaan in een paar maanden vanzelf over. Kunt u de knie niet meer strekken of kunt u niet op het been staan? Bel dan de huisarts.