Hydrofobering maakt je buitengevel waterafstotend. Eigenlijk is hydrofoberen hetzelfde als impregneren. Door een laag van dit waterafstotende middel aan te brengen wordt de gevel ongevoelig voor vocht en worden vochtproblemen in huis voorkomen. Daarnaast zal het binnenklimaat flink verbeteren.
Hydrofoberen betekent 'waterafstotend maken'. Dit is dus eigenlijk een correctere benaming dan impregneren. Maar omdat in de volksmond meestal impregneren wordt gebruikt, noemen we het op onze website ook zo. Impregneren betekent doordrenken met een vloeistof.
Voor het hydrofoberen van de gevel kan je je verwachten aan gemiddelde prijs tussen 8 en 12 euro per vierkante meter. Hou er rekening mee dat andere werkzaamheden gelinkt aan gevelreiniging of herstellingen aan de gevel extra kosten met zich zullen meebrengen.
Benieuwd hoe je opstijgend vocht herkent, en hoe je het best aanpakt? Meer over de oorzaken en behandeling tegen opstijgend vocht! – Een hydrofuge moet na een aantal jaar terug herhaald worden, om de gevel die optimale bescherming te kunnen blijven bieden. Doorgaans gaat het om 8 à 10 jaar.
Bij hydrofuge wordt er een waterafstotend middel over uw gevel verneveld. In principe wordt er een beschermende coating over de stenen en het voegwerk heen gelegd die vochtbestendig is. Zo kan vocht niet langer diep in de materialen dringen. Een zeer groot voordeel van hydrofuge is dat het damp-open is.
De gevel impregneren: wat is dat? De gevel impregneren betekent dat er een waterafstotende vloeistof op de buitenmuur wordt aangebracht. Deze vloeistof trekt diep in de poriën van de stenen maar laat tegelijk ook een waterafstotende laag achter.
Een vochtige muur kun je zelf impregneren. Dit is relatief éénvoudig uit te voeren indien je een aantal stappen zorgvuldig naleeft. Twijfel je? Dan raden we je toch maar aan de vochtbestrijding te laten uitvoeren door een ervaren vocht- en gevelexpert.
De meeste impregneermiddelen hebben een garantie van 10 jaar. Afhankelijk van de kwaliteit van het middel zou het dus voldoende moeten zijn om eens per 10 jaar de gevel opnieuw te impregneren.
Bijna alle kenners geven aan dat een goede impregneer laag je gevel 10 jaar beschermd. Daarbij ligt het er wel aan hoe goed het is aangebracht en welke impregneermiddel er is gebruikt.
Wat is hydrofoberen? Het impregneren van een gevel of dak wordt ook wel hydrofoberen genoemd. Door een waterafstotend middel aan te brengen, bescherm je de gevel tegen vocht en voorkom je vochtproblemen in huis. Daarnaast verbeter je de isolerende werking van de gevel.
Een buitenmuur waterdicht maken gebeurt vaak door hem te impregneren, ook wel hydrofoberen genoemd. Deze techniek houdt in dat er een impregneermiddel op de gevel wordt aangebracht. Dit product vormt een doorzichtige laag op de gevel die bescherming biedt tegen de weersomstandigheden en tegen het indringen van vocht.
Hydrofoberen is dus het water- en vuilafstotend maken van een oppervlak. Soms wordt het ook wel impregneren genoemd. Door een hydrofobeermiddel op een ondergrond aan te brengen ontstaat er een laag waardoor de ondergrond ongevoelig wordt voor vochtproblemen en andere invloeden.
Een gevel impregneren bij regen wordt afgeraden omdat er 24 uur na het aanbrengen van het impregneermiddel geen neerslag mag vallen. Alleen dan krijgt het impregneermiddel voldoende kans en tijd om in te trekken en te drogen. Dus geen gevel impregneren bij regen.
Veel gestelde vragen over impregneren
De gemiddelde prijzen voor het laten impregneren van buitenmuren liggen tussen de 5 euro en 7 euro per vierkante meter. Voor deze m2 prijs worden de muren een keer geïmpregneerd.
Als u zelf een muur kunt schilderen, dan kunt u ook een muur impregneren. Natuurlijk kunt u het impregneren van een muur altijd uitbesteden aan een vakman, maar door deze klus zelf uit te voeren bespaart u honderden euro's. Daarnaast heeft u zelf in de hand welke kwaliteit van impregneermiddel u gebruikt.
Wat zijn de nadelen van het impregneren van een gevel? De muren verliezen de ventilerende werking die ze van nature hebben. Wanneer het vocht binnen wordt veroorzaakt, bijvoorbeeld vanwege een gebrekkige afvoer in de badkamer, zal het vocht juist worden opgesloten waardoor de problematiek juist erger wordt.
De buitenmuur behandelen tegen doorslaand vocht kan op 3 manieren gebeuren: het impregneren van de gevel, een behandeling met vochtwerende verf of het vernieuwen van de gevelbekleding.
Opstijgend vocht kun je effectief op twee manieren bestrijden: door de muur te injecteren (meest goedkope optie) of door de muur te laten onderkappen. Bij het injecteren van de muur spuit men een chemisch middel in de gevel waardoor een chemische waterkering ontstaat.
Breng altijd twee lagen impregneermiddel aan, zodat het hout goed, van binnenuit wordt beschermd. Werk je met geschaafd en glad hout (wat het geval is bij de meeste tuinmeubelen), schuur het dan eerst licht op, zodat de houtbeschermer beter kan intrekken.
Weet dat een met impregneermiddel behandelde muur niet meer gemakkelijk overgeschilderd kan worden. Het impregneermiddel voorkomt optimale hechting van nieuwe lagen verf. De reeds aangebrachte verf wordt er wel beter door beschermd, waardoor verven ook niet meer (vaak) nodig zal zijn.
Bakstenen gaan gemiddeld ruim honderd jaar mee en uiteraard maakt het daarbij niet uit voor welke precieze uitvoering je nu kiest.