Type 304 is alleen bestand tegen maximaal 3% zuur bij kamertemperatuur, terwijl type 316 bestand is tegen maximaal 20% zuur bij temperaturen tot 50 ° C. Dit suggereert dat type 304 niet geschikt is voor gebruik met zwavelzuuroplossingen. Zoutzuur daarentegen tast alle roestvrij staal aan en wordt niet aanbevolen.
Naast vuil is zeelucht één van de grootste vijanden van RVS. Zeelucht bestaat uit minuscule druppeltjes zeewater die zowel zout als chloriden bevatten.
Chloor en stalen gereedschappen
Naast het gebruik van stalen gereedschap en het effect van staalslijpsel, kan de oxidehuid ook beschadigen door vloeistoffen die chloor bevatten, zoals stadswater, zwembadwater, bleekwater en zoutzuur. Chloor reageert zeer agressief op RVS en tast de oxidehuid aan.
De meest bekende en in Europa meest toegepaste roestvast staal soort is RVS 304 (AISI 304, ook wel V2A genoemd), de 'huishoud' kwaliteit, en RVS 316 (AISI 316, ook wel V4A genoemd), de zuurbestendige kwaliteit.
RVS is bestand tegen azijn. Azijn kan gebruikt worden om RVS na te poetsen zodat het streeploos schoon wordt. Let wel op dat azijn niet ontvet, alleen ontkalkt. Om te ontvetten gebruik je keukenontvetter of afwasmiddel.
Gebruik geen zuurhoudende middelen, zoals soda of citroen. Dit zorgt voor verkleuringen op het RVS-oppervlak. Gebruik geen schuurspons. Dit geeft krassen op het RVS-oppervlak.
Zo doe je dat: Strooi twee eetlepels baking soda in de gootsteen en wrijf met een vochtige microvezeldoek of spons het hele RVS-oppervlak in. Wrijf met de nerf van het RVS mee om krassen te voorkomen. Giet vervolgens een beetje azijn over het oppervlak. Je zal merken dat de baking soda nu flink begint te schuimen.
Helaas, natuurlijk zeewater is een van de meest agressieve en corrosieve middelen waar het RVS mee te dealen heeft. Zelfs het 'zuurbestendige' RVS316 heeft een beetje onderhoud nodig om het RVS roestvrij te houden.
Feitelijk is er maar een type roestvast staal redelijk goed bestand tegen zwavelzuur mits de temperatuur niet te hoog wordt (liefst kamertemperatuur) en dat is het koperhoudende EN 1.4539 (904L). Dankzij het aanwezige koper (2%) kan er aan het oppervlak door het zwavelzuur een dun laagje kopersulfaat ontstaan.
Het schoonmaken van RVS
Als het vuil wat hardnekkiger is, is het goed schoon te maken met een sopje van afwasmiddel en een scheutje ammoniak. Let wel op dat u alle oppervlakken die in aanraking komen met etenswaren, steeds afneemt met een schone doek met heet water.
Putcorrosie: Roestvaste staalsoorten zijn zeer gevoelig voor chloor. Zwembadwater, bleekwater en zoutzuur zijn zeer agressief op roestvast staal.
Metalen en bepaalde stoffen verdragen elkaar niet goed en vormen corrosie; bekende voorbeelden: rvs en chloor, zink en gips. Ook zuren en conserveermiddelen kunnen de corrosie versnellen. Verder dient bijvoorbeeld staal in een kustgebied (zout milieu tot ca.
Zilver (argentum) is namelijk een edelmetaal en roest bijna niet. Andere edelmetalen zijn goud (aurum) en plantina (platinium). Let op: deze edelmetalen reageren wel met zuurstof en water, maar ze zullen niet snel roesten. Zilver moet je bijvoorbeeld eens in de zoveel tijd even oppoetsen.
Het oppervlak van RVS (roestvast staal) wordt aangetast door zuur en aanslag, hierdoor ontstaat roest en vliegroest. Dit geeft bruine vlekken op het RVS (theevlekken of putroest genoemd). Roest komt voor op RVS kunstwerken, trap, hekwerk, railing, liften, machines etc.
Roestvrij staal verven
In dit geval kun je ervoor kiezen om het roestvrij staal te verven met Hammerite Metaallak of Hammerite Ultima Metaallak. Deze metaalverven zorgen ervoor dat jouw metalen object goed beschermd is tegen invloeden van buitenaf zoals water, vorst en zonlicht.
Roestvaststaal of roestvrijstaal – ook wel RVS of inox genoemd – is een legering van hoofdzakelijk ijzer, chroom, nikkel en koolstof. De benaming 'roestvrij' is intussen algemeen ingeburgerd. Maar omdat 'gewoon' staal niet per definitie roest, gebruiken kenners liever het woord 'roestvast' staal.
Afhankelijk van de lijm, kunnen resten met water worden verwijderd of met oplosmiddelen waarvan bekend is dat zij roestvast staal niet aantasten, zoals alcohol of aceton.
1. Roestvast staal roest niet. De grootste mythe rond RVS is dat RVS niet kan roesten. RVS wordt door veel mensen roestvrij staal genoemd, maar de juiste term is roestvast staal.
Chloor en RVS
RVS heeft één duidelijke zwakheid en dat is de slechte corosie weerstand tegen chloor. Heel veel stoffen waar chloor in zit, b.v. keukenzout (natriumchloride/pekel), zoutzuur, magnesiumchloride, chloorbleekloog ( natriumhypochloriet) en nog vele andere producten waar chloor in zit tasten RVS aan.
RVS is veel sterker dan aluminium en vervormd nauwelijks onder extreem gewicht of hitte. Dit materiaal is daarom vaak de basis voor keukenapparatuur, woningbouw en scheepsbouw.
In het algemeen geldt dat RVS 304 voor binnenshuis wordt gebruikt en RVS 316 voor buitenshuis. Deze regel is echter niet altijd van toepassing. In sommige gevallen kan 304 ook goed voor buitentoepassingen worden gebruikt waarbij het niet erg is dat er na verloop van tijd wat vliegroest merkbaar is.
Aluminium ten opzichte van staal is zo'n 3x duurder per kg. Echter een goede aluminium constructie is gemiddeld 40% lichter. In aanschaf is de aluminium materiaalprijs dus nog steeds duurder maar geen 3x meer. Als we aluminium vergelijken met RVS is RVS zo'n 2x duurder, per kg.
Het beste schoonmaakmiddel voor het onderhouden van RVS is simpelweg een sopje met lauw water. Neem RVS deurbeslag, balustrades en huisnummers regelmatig af met een vochtige doek. Dit geldt ook voor bijvoorbeeld RVS trapleuningen en afzuigkappen.
Met olijfolie of zonnebloemolie krijg je roestvrij staal weer streeploos schoon! Wat ook goed werkt, is afwasmiddel op een doekje doen en over het RVS wrijven. Daarna inwrijven met glansspoelmiddel. Ook dan blijven de strepen weg!
Rvs krijg je gemakkelijk blinkend schoon met olie. Dit kan slaolie zijn, maar ook olijfolie of babyolie. Dit laatste brengt vaak ook nog een fijn geurtje mee. Doe een beetje olie op een microvezel doek en behandel hiermee het materiaal.