Een frikandel bestaat voor een deel uit (het meest veelzijdige stukje vlees) kip, wat mager vlees is, dus prima. Daarnaast bevat het veel water, een magere variant op varkensvlees, antioxidanten die volgens het Voedingscentrum zelfs als zeer gezond wordt beschouwd en fosfaten, wat goed is voor onze hersenen.
De kroket, frikandel en bamischijf doen het als je kijkt naar de calorieën het beste. Het maakt wel veel verschil of je de snack eet met (wit) brood. Een broodje hamburger, broodje hotdog en de bamischijf bevatten de minste vetten. Een echte calorieënbom is de kapsalon met 1272 kilocalorieën.
Als u een frikandel eet krijgt u 200 kilocalorieën binnen. Volgens het Voedingscentrum heeft een gemiddelde man per dag genoeg aan 2.500 calorieën, voor een vrouw is 2.000 calorieën voldoende. Dat betekent dat een man 12,5 frikandellen en een vrouw 10 frikandellen per dag mag eten.
Er blijkt best een groot verschil te zitten in het aantal calorieën. Zo bevat een kroket volgens het Voedingscentrum zo'n 127 calorieën en een frikandel 200 calorieën. Ook de andere voedingswaarden van de snacks verschillen van elkaar. Een kroket bevat bijvoorbeeld 5,5 gram vet en een frikandel 14,6 gram vet.
5. Kan ik een frikandel ook rauw eten? Een frikandel is voorgeweld. U kunt een ontdooide frikandel dus “rauw” eten maar moet er niet raar van opkijken als de snack minder smaakt of last krijg van uw maag.
Frikandel overseas
Een hotdog aan de steroïden; zo noemen ze de frikandel in Amerika. Naast België en andere Europese landen waar de frikandel een bekende Nederlandse 'delicatesse' is, heeft de frikandel ook de Atlantische oceaan over weten te steken.
Er zitten 200 kilocalorieën in 1 stuk (85 gram) frikandel. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'frikandel'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
'Ze zeggen altijd dat ik veel kan eten, maar tussen veel eten en veel frikandellen eten zit een wereld van verschil. ' De grote winnaar van de dag was dan wel niet John zelf, maar de staande records zijn wel verbroken. Die eer ging naar Aart uit 't Harde, die maar liefst 23 frikandellen wist weg te werken.
De frikandel bevat gewoon vlees: kippenvlees, varkensvlees en heel soms wat paardenvlees. Het grootste deel van het vlees dat in de snack wordt verwerkt is zogeheten separatorvlees. Dat zijn kleine restjes die aan de botten blijven zitten nadat de filet, borst en andere grotere stukken van de kip zijn afgesneden.
Op het pak met frikandellen staat een label met: 100% halal. Daarnaast staan de aanwezige ingrediënten waaronder kip. Wanneer het opschrift wordt weggehaald blijkt dat de snack niet alleen uit kip maar ook uit gevogelte-, varkens- en paardenvlees is gemaakt.
Gelukkig is niet al het snoep is even slecht, dus we beginnen met het goede nieuws: chocolade behoort tot de categorie 'minst slecht', want dit snoepgoed doet het minst kwaad voor je tanden. Dit komt doordat chocolade vrij snel oplost, waardoor het minder schadelijk is voor het glazuur en de tanden.
Maar voor de fans: frikandellen liggen nu ook in Frankrijk gewoon bij de Aldi.
Het begon allemaal in 1954 toen de eerste frikandel werd geïntroduceerd in de Nederlandse stad Dordrecht. Gerrit de Vries maakte toentertijd gehaktballen die hij vervolgens verkocht aan de horeca. Veel mensen waren groot liefhebber van zijn ronde gehaktwonderen.
Een frikandel is behalve in Belgische snackbars ook te vinden in Nederlandse snackbars; het is een gefrituurd worstje, gemaakt van gehakt vlees. In België wordt een frikandel ook wel curryworst genoemd.
Rijst is in een groot deel van de wereld het meest gegeten hoofdvoedsel. Vooral in Azië wordt rijst veel gegeten. Wereldwijd eet men zo'n 56 kilo rijst per jaar!
Tijdens de avondmaaltijd worden naast niet-alcoholische dranken vooral groente, zuivelproducten, vlees, aardappelen en brood, granen, rijst en pasta geconsumeerd. 92% van de aardappelen, 83% van de groente, 71% van het vlees en 67% van vis, schaal- en schelpdieren wordt tijdens de avondmaaltijd gegeten.
Frikandel: 181 kcal, 13.2 gram vet (4,2 gram verzadigd), 0.6 gram suiker, 1.8 gram zout. Patat zonder (bakje van 150 gram): 395 kcal, 22 gram vet (5.2 gram verzadigd), 0.3 gram suiker, 0.7 gram zout. Patat met (bakje van 150 gram): 560 kcal, 40 gram vet (7.4 gram verzadigd), 1.1 gram suiker, 1 gram zout.
Frituren helpt alleen niet om gezonder te eten, vertelt Astrid Postma, expert voeding en gezondheid van het Voedingscentrum. "Met frituren worden altijd meer calorieën toegevoegd. Neem bijvoorbeeld een gewone aardappel. Die bevat ongeveer 80 kilocalorieeën.
Kies voor volkoren koekjes, de vezels zorgen ervoor dat de suikers trager door het lichaam worden opgenomen en er zich dus geen bloedsuikerpiek voor doet. Het lichaam neemt de suikers trager op, waardoor het lichaam langer energie krijgt.