De verkeerswetgeving bepaalt dat rijden (met de auto, motorfiets, brommer of fiets) vanaf 0,5 promille alcohol in het bloed strafbaar is. Voor beroepschauffeurs (bestuurders van vrachtwagens, bussen, taxi's, ambulances, …) is de wet strenger. Zij moeten zich houden aan een limiet van 0,2 promille.
De nieuwe drempelwaarde vanaf 1 juni 2023 bedraagt 0,50 mg/l UAL oftwel 1,2 promille. Bijgevolg zal het parket voortaan alleen nog minnelijke schikkingen voorstellen wanneer een gecontroleerde bestuurder minder dan 0,50 mg/l blaast.
U mag niet rijden met meer dan 0,5 promille (ongeveer 2 glazen) alcohol in uw bloed. Voor beginnende bestuurders gelden andere regels. Het gebruik van alcohol vermindert uw rijvaardigheid, waardoor u sneller een verkeersongeval kan veroorzaken.
Hoeveel promille mag men normaal in het bloed hebben? In België ligt de alcohollimiet op 0,5 promille. Het maakt daarbij niet uit hoelang iemand zijn rijbewijs heeft. Voor professionele bestuurders zoals bus- of taxichauffeurs geldt een maximaal promillage van 0,2.
Het alcoholverbruik in het wegverkeer wordt gereglementeerd. Sinds december 1994 is een alcoholgehalte van 0,5 promille in het bloed strafbaar.
15 dagen lang is een bestuurder zijn rijbewijs kwijt wanneer er 1,2 promille alcohol in het bloed wordt gevonden.
Vanaf 1 juni 2023 zul je extra op je alcoholverbuik moeten letten. De drempelwaarde van 1,5 promille werd immers aanzienlijk verlaagd naar slechts 1,2 promille alcohol per liter bloed in je lichaam (= 0,52 mg/l uitgeademde lucht).
0,5 -1,5 promille (ongeveer 2-5 glazen voor een vrouw, 3-7 glazen voor een man): je bent 'aangeschoten', je kan niet meer veilig aan het verkeer deelnemen. 1,5 -3,0 promille (ongeveer 6-9 glazen voor een vrouw, 8-14 glazen voor een man): je bent dronken, je kan absoluut niet meer aan het verkeer deelnemen.
Of het nu gaat om bier, wijn, aperitief of whisky, een normale consumptie (= een standaardglas) bevat ongeveer 10g pure alcohol. Na één glas heeft een man van 75kg ongeveer 0.2 promille in zijn bloed, bij een vrouw van 60kg is dit ongeveer 0.3 promille!
Voor beginnende bestuurders geldt in Frankrijk (net als in Nederland) een lager toegestaan alcoholpromillage bij het rijden. Voor gevorderde bestuurders geldt een maximaal toegestaan alcoholpromillage van 0,5. Beginnende bestuurders mogen een alcoholpromillage van maximaal 0,2 in het bloed hebben.
Uw ademtest kan drie resultaten hebben: S (safe of veilig): u mag doorrijden en krijgt geen boete. A (alarm): u hebt tussen 0,22 en 0,35 promille alcohol in uw bloed. P (positief): u hebt meer dan 0,35 promille alcohol in uw bloed.
0,5 promille (ongeveer 1 glas voor een vrouw, 2 glazen voor een man): u voelt zich meer ontspannen, maar u bent minder alert in het verkeer. 0,5 -1,5 promille (ongeveer 2-5 glazen voor een vrouw, 3-7 glazen voor een man): u bent 'aangeschoten', u kunt niet meer veilig aan het verkeer deelnemen.
Rijden onder invloed
Het maximaal toegestane alcoholgehalte is net zoals in Nederland 0,5 promille. Voor bestuurders die nog geen twee jaar een rijbewijs hebben is het maximaal toegestane alcoholgehalte 0,3 promille. Voor minderjarige bestuurders van elk voertuig geldt een absoluut alcoholverbod.
In andere woorden: iemand met 0.5 promille alcohol in zijn bloed heeft dus eigenlijk een bloedalcoholgehalte van 0,005%. Voor de meeste mensen komt dit neer op 2 glazen bier of wijn of een glas sterke drank. Dit zegt enkel iets over het bloedalcoholgehalte en niet over het feit of iemand dronken of aangeschoten is.
Gegiste dranken worden pas beschouwd als sterkedrank als ze een alcoholgehalte van minstens 22 % vol bevatten. Dat kan je bereiken door bijvoorbeeld alcohol toe te voegen of de drank extra te laten gisten.
Vanaf vandaag worden dronken bestuurders strenger aangepakt. Wanneer een ademtest aangeeft dat er een alcoholopname van meer dan 0,50 mg/l UAL (dat komt overeen met 1,2 promille) is, wordt het rijbewijs van deze bestuurder onmiddellijk ingetrokken voor 15 dagen.
Voorbeeld: drinkt een man 3 glazen bier in 1 uur tijd dan heeft hij een promillage van ca. 0,6 en duurt het ca. 4,5 uur voordat hij weer helemaal nuchter is.
3-7 glazen (0,5 tot 1,5 promille): Aangeschoten
Stemming en gedrag veranderen duidelijk. Je overschat jezelf. Je geheugen, reactiesnelheid en coördinatie verminderen en het beoordelen van situaties gaat moeilijker. Links en rechts van je gezichtsas neem je steeds minder waar (tunneleffect).
De afbraaksnelheid varieert van ongeveer 0,1 tot ca.0,25‰ (promille) per uur, onafhankelijk van geslacht of gewicht. Bij gewoontedrinkers en alcoholisten is de afbraaksnelheid meestal hoger dan bij incidentele drinkers. De afbraak van één standaardglas alcohol door de lever duurt ongeveer anderhalf uur.
Bij jongeren kan dit al bij een promillage van 1,7. Bij volwassen ervaren drinkers kan een alcoholvergiftiging optreden vanaf een promillage van 4. De kans op bewusteloosheid is dan groot. Bij 5 promille raakt een volwassene in coma.
Wanneer mag ik weer rijden? Je lever doet er 1 tot 1,5 uur over om een standaardglas alcohol af te breken. Na die tijd kan je over het algemeen weer rijden. Houd er wel rekening mee dat niet ieder lichaam hetzelfde is.
Je mag in Italië maximaal 0,5 promille alcohol in je bloed hebben. Bij een percentage van 0,8 promille of meer, staat je een zware boete en mogelijk zelfs een gevangenisstraf te wachten. Laat alcohol staan als je gaat rijden!
Een alcoholpromillage van 0,2 betekent dat er 0,2 milligram pure alcohol in 1 milliliter bloed zit. Je kunt je alcoholpromillage berekenen met deze formule: (10 x aantal glazen)/(lichaamsgewicht in kilogram x R) – (tijd sinds je eerste slok in uren – 0,5) x (lichaamsgewicht in kilogram x 0,002).