De blauwe trui is in de wielersport een trui die door de leider in een bepaald klassement wordt gedragen.
Het puntenklassement in de Ronde van Italië is een nevenklassement waarbij de renners punten per etappe krijgen, afhankelijk van hun aankomst. Het klassement werd in de Giro van 1966 geïntroduceerd. De leider in het puntenklassement draagt een paarse trui (it: maglia ciclamino).
Blauwe, paarse en witte trui
De winnaar van de sprinttrui en de jongerentrui ontvangen elk 10.000 euro, de blauwe bergtrui levert slechts 5.000 euro op. Elke dag dat je in de paarse, blauwe of witte trui mag starten levert je nog eens 750 euro op.
In de 10e etappe van de Tour worden er viermaal punten voor de bollentrui uitgedeeld. Tweemaal op een klim van de 4e categorie, eenmaal op een 3e categorie-klim en eenmaal op een 2e categorie-klim.
De groene trui in de Tour de France is de trui voor de leider in het puntenklassement. Punten voor de groene trui zijn er te verdienen bij tussensprints onderweg en aan de finish. Vaak zijn het sprinters die dit klassement winnen.
De strijd om de groene trui, oftewel het puntenklassement, in de Vuelta a España was in het verleden vaak in het voordeel van de klassementsrenners, daar elke etappe evenveel punten opleverde.
De witte trui is in de wielersport een trui die door de leider in een bepaald klassement wordt gedragen. De witte trui kan onder andere verwijzen naar: De jongerentrui in de Ronde van Frankrijk. De jongerentrui in de Ronde van Italië
De roze trui is in de wielersport een trui die door de leider in een bepaald klassement wordt gedragen. De roze trui kan onder andere verwijzen naar: De leiderstrui in de Ronde van Italië De bergtrui in de Ronde van Romandië
Op de Champs-Élysées wordt definitief bepaald wie er met de gele trui (algemeen klassement), groene trui (beste sprinter), bolletjestrui (beste klimmer) en de witte trui (jongerenklassement) vandoor gaan.
In de Tour de France krijgen renner die op een bepaald gebied excelleren een speciale trui om de schouders gehangen. De gele trui is voorbestemd voor de aanvoerder van het algemeen klassement, maar er is ook een groene en een bolletjestrui.
De regenboogtrui is de trui (wielrennersshirt) die de wereldkampioen in elk van de disciplines van de wielersport tot aan het volgende wereldkampioenschap mag dragen. De regenboogtrui wordt sinds 1927 aan de wereldkampioenen uitgereikt.
De gele trui; voor het algemeen klassement. De witte trui; voor het puntenklassement. De blauwe trui; voor het bergklassement. De oranje trui; voor het jongerenklassement.
De gele trui (Frans: maillot jaune) is het shirt waarin de leider van het algemeen klassement van de Tour de France rijdt en als zodanig herkenbaar is.
Sinds de invoering in 1953 draagt de leider in het puntenklassement een groene trui; de enige uitzondering was de ronde in 1968 toen de leiderstrui in dit klassement rood was vanwege de sponsor van het puntenklassement van dat jaar.
De bolletjestrui is in de wielersport een trui die door de leider in een bepaald klassement wordt gedragen.
Maar het belangrijkste is natuurlijk: wat verdient nu de winnaar van de Vuelta? Die gaat anderhalve ton rijker naar huis. De nummer twee moet het met ruim een derde van de premie van de nummer één doen. De laatste man op het eindpodium verdient €30.000,-.
Gele trui: De trui van de leider in het algemeen klassement. De renner die in Parijs in het geel rijdt, wint de Ronde van Frankrijk.
De roze trui (Italiaans: maglia rosa) is de trui van de leider van het algemeen klassement in de Ronde van Italië. Hij is roze, omdat het de karakteristieke kleur is van de organiserende krant, de Gazzetta dello Sport, die namelijk op roze papier wordt gedrukt.
foto: Cor VosJonas Vingegaard won het bergklassement van de Tour de France van 2022. Simon Geschke reed lang in de bollentrui, maar finishte als tweede.
Bergklassement Ronde van Frankrijk = De bolletjestrui is het wielrennersshirt dat wordt gedragen door de leider in het bergklassement en dat wordt uitgereikt na een verreden etappe.
De gele rugnummers worden toegekend aan de ploeg die aan kop gaat in het ploegenklassement. Dit klassement wordt berekend door de totale tijd in de Ronde van Frankrijk van de drie beste renners van de ploeg bij elkaar op te tellen aan het einde van iedere etappe.
Bovenaan het klassement staan
De totaaltijd zorgt ervoor dat een ploeg bovenaan komt te staan. De gele petjes zijn sinds 1990 afgeschaft. Daarvoor in de plek zijn de gele rugnummers gekomen. Hoewel alleen de beste drie tijden meetellen, mogen alle renners van de ploeg een geel rugnummer dragen.