Diospyros kaki - Kaki - 10 zaden - Onszaden. De oranjerode kaki's rijpen in het najaar en groeien van oorsprong in de Himalaya. De soort is volledig winterhard en wordt al eeuwenlang gekweekt. De heerlijk zoete kaki groeit aan een winterharde boom, waardoor u ook in Nederland uw eigen kaki's kunt kweken.
De Kaki bevat zoveel vitamine A dat je met het eten van 1 tot 2 stuks per dag al aan je aanbevolen dagelijkse hoeveelheid zit. Met ons fruit op het werk, kom je dus een heel eind als je je vitamine doel wilt halen voor vandaag. Eet twee kaki's en je bent er!
De kaki is een uitstekende bron van vitamine C. Vitamine C heeft in je lichaam een belangrijke functie als antioxidant. Ook is vitamine C betrokken bij de goede werking van je immuunsysteem en kan het vermoeidheid helpen verminderen. Kaki's kun je met schil eten.
Standplaats/ verzorging
Tijdens de groeiperiode moet de kaki op een zonnige plaats staan. In het eerste jaar kunnen de kaki's op een warme en lichte plaats bij kamertemperatuur worden gekweekt. Voor oudere planten is het het beste zo lang mogelijk buiten te staan, liefst op een warme, lichte plaats.
Kaki komt uit het Verre Oosten: Japan, Thailand, Korea. Maar ook dichterbij bij huis vind je de kaki terug, zoals in Frankrijk of Spanje. Net omdat de vrucht vorstbestendig is, kan hij ook in België geteeld worden.
Kaki's zijn goed voor je hart
Eén kaki levert 6 gram vezels, een soort gezonde koolhydraten die in verband worden gebracht met een lager risico op hartaandoeningen. Het kalium in kaki's kan ook helpen de bloeddruk te verlagen.
Eet de vrucht niet als hij nog hard is, dan is de kaki nog niet lekker. Wacht tot het vruchtvlees zacht is als je er met je vinger op drukt. Je kunt direct in de kaki happen, maar de schil kan wat stevig zijn. Wij adviseren je om de kaki te schillen of doormidden te snijden en uit te lepelen.
Sharon is een merknaam en kaki de vruchtensoort waartoe hij behoort. Kaki is dus net zo'n verzamelnaam als appel of peer. De smaak is erg zoet en heeft iets weg van abrikozen. Je eet de sharonfruit gewoon zo uit het vuistje, met of zonder schil.
Zaaibeschrijving: Zaden wat opruwen met schuurpapier en 24 uur laten weken in lauwwarm water. Daarna zaaien in zaai- en stekgrond, grond constant vochtig houden, afdekken met huishoudfolie of glas en op warme plaats in huis laten kiemen.
kakiboom, sharonfruit
Diospyros kaki wordt een grote struik tot kleine boom met een dichte ronde kroon, in het gebied van herkomst tot wel 25 meter hoog, in cultuur tot maximaal tien meter.
Algemeen geldt, zowel voor de Fuyu als de Hachiya, dat je ze rauw kan opeten en mét schil op voorwaarde dat je ze vooraf goed afspoelt. Wil je ze liever zonder de schil dan kan je hiervoor best de dunschiller gebruiken. Kaki's met bruine vlekjes zijn geen teken van verderf en zijn nog perfect eetbaar.
Een kaki rijpt het best na op kamertemperatuur. Wanneer je de kaki wat langer wil bewaren kun je ze het best in de koelkast leggen. Wacht tot de kakifruit mooi oranje gekleurd is, dan is hij rijp.
Top 5 soorten fruit met meeste suiker per portie: Gedroogde cranberries (schaaltje van 100 gram): 64,6 gram suiker - 335 kcal. Gedroogde vijgen (5 stuks / 100 gram): 48 gram suiker - 260 kcal. Kaki (één stuk / 150 g): 27,9 gram suiker - 116 kcal.
Wanneer de kaki rijp is, is de schil in te drukken en glazig.De bladeren krijgen een zwarte kleur en de vrucht zelf is vrij zacht van textuur.
Je kunt kaki's die nog niet rijp zijn het beste bewaren op een fruitschaal. Door er een appel of een banaan bij te leggen rijpen kaki's sneller. Een rijpe kaki kun je het beste in de koelkast bewaren, zodat hij niet verder rijpt. Eet de kaki op kamertemperatuur.
De heerlijk zoete kaki groeit aan een winterharde boom, waardoor u ook in Nederland uw eigen kaki's kunt kweken. De vruchten rijpen in het najaar en zijn dan zacht en oranjerood gekleurd. Oorspronkelijk komt de kaki uit de Himalaya waar deze al eeuwenlang wordt gekweekt.
Rijpe kaki is zoet en aromatisch van smaak
Je eet een kaki net zoals een appel. Maar dan wel zonder schil omdat die voor heel wat mensen hard kan zijn. Een heel rijpe kaki barst van het sap. Die eet je best zoals een kiwi: opensnijden en uitlepelen.
In principe zit in de “gewone” Fuyu Kaki geen pit, maar in de Hachiya kaki kunnen wel pitten zitten. De pitten zijn niet eetbaar. Een kaki kan je onrijp, rijp en overrijp goed eten. Als de vrucht overrijp is, ziet hij er wat “glazig” uit en smaakt erg zoet (volgens sommigen is hij dan op z'n lekkerst).
Sharonfruit (kaki) bereiden & bewaren
Je kunt rijp sharonfruit tot 3 dagen in de koelkast bewaren.
Kaki's smaken een beetje naar honing en hun textuur doet denken aan abrikozen. Net als bij perziken en appels zijn zowel de schil als het vruchtvlees eetbaar.
Kaki is een rood-oranje exotische fruitsoort die zacht en zoet smaakt. De textuur lijkt op die van mango, zijn smaak komt in de buurt van perzik, banaan of meloen. En je eet hem op zoals een appel, maar dan zonder schil.
Wist je dat ... het kaki-seizoen loopt van ongeveer september tot en met maart?
De sharon is een veredelde fruitsoort en mist de nadelen van de meeste kaki's. Zo bevat de sharon geen pitten en tannine (looizuur). Daarom hoeft hij niet overrijp gegeten te worden en smaak hij ook goed als het vruchtvlees nog een stevige structuur heeft.
Wanneer is kaki rijp? Kaki fruit is rijp wanneer deze oranjerood, glazig en overrijp ziet. De vrucht voelt dan zacht en is sappig en zeer zoet van smaak. Sharon kan ook worden gegeten wanneer deze nog wat steviger is.