De goede schrijfwijze is dus Pasen. Ook met een hoofdletter zijn: Kerstmis, Nieuwjaar, Pinksteren, Goede Vrijdag, Hemelvaart, Oud en Nieuw, Loofhuttenfeest, Suikerfeest, Bevrijdingsdag, Moederdag, Sinterklaas, Koninginnedag, Valentijnsdag.
Suikerfeest en andere feestdagen
Het feest waarmee het einde van de ramadan gevierd wordt, het Suikerfeest, krijgt wel een hoofdletter, net als andere feest- of gedenkdagen. Vergelijk ook Aswoensdag (na carnaval) en Kerstmis (na de adventstijd).
De correcte spelling is Pasen, met een hoofdletter.
Samenstellingen met namen van feestdagen schrijven we klein: paasfeest, paasvakantie, paasmaandag, paasbloemen.
Officiële namen van feestdagen schrijven we met een hoofdletter. Niet-officiële en informele namen van feestdagen schrijven we met een kleine letter. Samenstellingen met namen van feestdagen schrijven we klein.
De vastenmaand van de Islam heet ramadan, wat een langere periode omvat en geen officiële feestdag is, daarom schrijf je dat met een kleine letter. Suikerfeest en Offerfeest zijn wel met een hoofdletter, want dit zijn officiële benamingen van feestdagen.
Hoofdletters gebruik je alleen voor namen van personen, bedrijven, instellingen, merken, wetten, boeken, aardrijkskundige plaatsen, talen, dialecten, volkeren, feestdagen en historische gebeurtenissen. Ook afleidingen van namen en namen in samenstellingen schrijf je met een hoofdletter.
Officiële namen van feestdagen, zoals Valentijnsdag, krijgen een hoofdletter. Niet-officiële en informele namen, zoals valentijn, krijgen een kleine letter. Samenstellingen met namen van feestdagen schrijven we klein: valentijnsdagcadeau, valentijnskaart.
De goede schrijfwijze is dus Pasen. Ook met een hoofdletter zijn: Kerstmis, Nieuwjaar, Pinksteren, Goede Vrijdag, Hemelvaart, Oud en Nieuw, Loofhuttenfeest, Suikerfeest, Bevrijdingsdag, Moederdag, Sinterklaas, Koninginnedag, Valentijnsdag.
Maar kerst is geen officiële naam van een feestdag en krijgt dus geen hoofdletter. Ook het woord kerstfeest schrijf je zonder hoofdletter. Het woord kerstfeest is namelijk een samenstelling van de woorden kerst en feest. Samenstellingen met een feestdag worden nooit met een hoofdletter geschreven.
Het Groene Boekje schrijft voor dat namen van feestdagen en feesten altijd een hoofdletter krijgen. Je schrijft dus Pasen en niet pasen. Maar let op: als het gaat om informele aanduidingen van diezelfde feestdagen, schrijf je een kleine letter.
De correct gespelde vorm voor het verkleinwoord is baby'tje.
Als we verwijzen naar de feestdag, krijgen Hemelvaart en Hemelvaartsdag een hoofdletter. Officiële namen van feestdagen schrijven we met een hoofdletter.
De meest bekende regels over hoofdlettergebruik zijn: 1 - Een zin begin je met een hoofdletter. 2 - De eerste letter van een naam schrijf je met een hoofdletter. 3 - Aardrijkskundige namen schrijf je met een hoofdletter.
Moslims vieren hiermee het eind van de maand Ramadan waarin ze overdag niet mochten eten. Daarom wordt er nu flink uitgepakt: iedereen heeft een flinke hoeveelheid zoete hapjes ingeslagen. Om die reden wordt dit feest in Nederland ook wel het Suikerfeest genoemd. Dat komt van het Turkse 'şeker bayramı'.
Als je iemand een fijn Suikerfeest wilt wensen, zeg je 'Eid Mubarak', ofwel 'gezegend feest'. Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.
De echte naam van dit feest is Eid-al-Fitr. Dat betekent 'het feest bij het breken van het vasten'. Het woord Suikerfeest wordt door moslims meestal niet gebruikt. Zij hebben het eerder over 'Ramadanfeest' of 'Iftarfeest'.
Officiële namen van feestdagen, zoals Kerstmis, schrijven we met een hoofdletter. Niet-officiële en informele namen, zoals kerst, schrijven we met een kleine letter. Samenstellingen met kerst schrijven we klein: kerstavond, kerstbal, kerstdag, kerstfeest, kerstkaartje, kerstvakantie.
Lijst van zelfstandige naamwoorden
Personen: man, vrouw, opa, oma, vader, moeder. Dieren: hond, kat, olifant, tijger, leeuw, vis. Dingen: tafel, tas, plank, huis, hut, lepel. Eigennamen: Mo, Janneke, Jeffrey, Noor, Pepsi, Samsung.
Ook voor kerstdagen en kerstfeest geldt dat ze niet met een hoofdletter gespeld worden. Volgens de spellingregels schrijven we de namen van feestdagen weliswaar met een hoofdletter, maar geldt dat niet voor samenstellingen met die namen of met delen daarvan.
HOOFDREGEL: Schrijf een eigennaam met een hoofdletter, een soortnaam met een kleine letter. Een eigennaam is de officiële naam waarmee we verwijzen naar iets unieks, bijvoorbeeld een persoon, plaats, instelling, merk of historische gebeurtenis.
Samenstellingen met feestdagen schrijf je echter met een kleine letter. Uitzondering is Hemelvaartsdag. Pasen: eerste paasdag, tweede paasdag, paasei, paasfeest, paashaas, paaszondag, paasontbijt. Kerstmis: eerste kerstdag, tweede kerstdag, kerstavond, kerstboom, kerstvakantie.
De correcte spelling is Vaderdag, met een hoofdletter. Officiële namen van feestdagen, zoals Vaderdag, schrijven we met een hoofdletter. Samenstellingen met Vaderdag schrijven we klein: vaderdagcadeau.
De namen van de dagen van de week worden klein geschreven.
Schrijf je Pinksteren met hoofdletter? De officiële namen van feestdagen, zoals Pinksteren, worden met een hoofdletter gespeld volgens de Nederlandse spellingsregels. Denk ook aan Kerstmis, Pasen, Hemelvaartsdag en Koningsdag.
hoofdletters bij feestdagen
Een feest of festiviteit krijgt een hoofdletter (Goede Vrijdag, Kerstmis, Prinsjesdag); een niet-officiële aanduiding voor een feest krijgt een kleine letter (kerst, pinkster). Een naam van een religieuze periode krijgt een kleine letter (carnaval, ramadan, vastentijd).