Een EBIT-marge tussen de 10 en 15 procent wordt over het algemeen beschouwd als een goede waarde. Een EBIT-marge tussen de 3 en 9 procent wordt overigens nog wel gezien als solide, terwijl je onderneming met een EBIT-marge onder de 3 procent niet erg winstgevend is.
De berekening van EBIT is vrijwel identiek. Voeg echter niet de kosten voor afschrijvingen en amortisatie toe aan de formule. Hierdoor is de EBITDA altijd hoger dan EBIT.
Een belangrijk kengetal voor (obligatie)beleggers is dan ook de netto schuld/EBITDA -ratio. Over het algemeen is deze ratio onder de 2 goed, maar boven de 3 is hoog, boven de 4 is te hoog.
Tip: door de berekening en het gebruik van de EBIT en EBITDA worden zowel negatieve als positieve invloeden geëlimineerd om zodoende een verkeerd of scheef beeld te voorkomen.
EBIT staat voor Earnings Before Interest and Taxes, of in het Nederlands Inkomsten vóór interesten en belastingen.EBITDA gaat nog iets verder en neemt er Depreciation and Amortization bij. In het Nederlands voluit (Inkomsten vóór interesten, belastingen, afschrijvingen en waardeverminderingen) .
Vuistregels voor bedrijfswaardering
De vuistregels – ook wel multiples genoemd – variëren sterk per branche of per locatie. Veelgebruikte vuistregels zijn: 5 tot 8 keer de nettowinst. 3 tot 5 keer EBITDA.
Bij een branche met een volatiele EBITDA liggen de risico's wat hoger en daarmee de debt/Ebita wat lager. In de huidige tijd zien we dat deze ratio, en daarmee de wil om te financieren, afneemt. In recente hoogtij dagen was een Debt/Ebitda van tussen de 4-5 acceptabel.
Zoals je eerder hebt kunnen lezen werd in 2022 gemiddeld een EBITDA multiple van 4,85 betaald voor MKB bedrijven in Nederland. In de DACH regio ligt deze multiple bijna 1 keer hoger met 5,8 keer de EBITDA. In Frankrijk, de UK en Ierland ligt dit ongeveer op 5,45.
EBITDA is een maatstaf voor de economische potentie van een bedrijf. Het is een benadering zoals de cashflow, maar dan uitgebreider.
Voor de waardebepaling van een bedrijf wordt vaak de formule 'EBITDA x multiple' gebruikt, dus hoe groter de EBITDA, hoe hoger de waarde van het bedrijf. Hoewel het een indicatie van de waarde op een bepaald moment is, geeft het goed weer hoe een bedrijf ervoor staat.
EBITDA is de operationele winst waarin de kosten van de afschrijvingen en financiering inzitten. Hieronder zal er uitgebreider over worden ingegaan.
Wat is EBITDA? De Earnings Before Interest, Taxes, Depreciation and Amortization (EBITDA) is een maatstaf voor de brutowinst minus de aftrek van overheadkosten van een bedrijf. De overheadkosten worden ook wel vaste lasten genoemd.
De EBITDA wordt hier gezien als de beschikbare jaarlijkse kasstroom. De ratio zegt dus in hoeveel jaar de senior netto schuldpositie kan worden afgelost vanuit de jaarlijkse bruto kasstroom (voor investeringen). De bank wil vaak 3 tot 4 keer EBITDA financieren.
Het bedrijfsresultaat, ook wel EBIT (Earnings Before Interest and Tax) genoemd is een getal dat slaat op wat overblijft van de netto omzet wanneer je daar de bedrijfskosten vanaf trekt.
EBITDA betekenis
Het betekent earnings before interest, tax, depreciation and amortisation. In het Nederlands is EBITDA de winst voor de aftrek van interest, belastingen, afschrijving en afboekingen.
EBIT formule (indirecte methode)
Deze begint met de winst en trekt daar de belastingen en financiële kosten vanaf. Deze formule laat zien wat er weer moet worden toegevoegd aan het netto-inkomen. EBIT = winst – belasting – financiële kosten.
De cashflow is de belangrijkste graadmeter om te zien hoe je bedrijf er financieel voor staat. Sterker nog, je kunt als bedrijf winstgevend zijn en toch failliet gaan omdat je een negatieve kasstroom hebt en er dus geen geld beschikbaar is.
Cashflow is niet hetzelfde als winst of verlies. Het is belangrijk om dat goed te beseffen. Je hebt net kunnen lezen dat winst het bedrag is dat overblijft nadat de kosten zijn verrekend. Daarbij wordt niet gekeken of het geld ook al daadwerkelijk op je eigen rekening staat.
Als er consequent meer geld je bedrijf binnenkomt dan eruit gaat, heb je een gezonde cashflow. Hierdoor kun je je rekeningen betalen en aan andere verplichtingen voldoen.
Bedrijfswaarde berekenen op basis van historische cijfers
In zijn algemeenheid leidt deze methode om de bedrijfswaarde te berekenen tot eenvoudige formules als: 5 x de nettowinst. 0,75 - 1,5 x de jaaromzet. 3 x EBITDA (= winst voor rentelasten, belastingen en afschrijvingen op vaste en immateriële activa)
Gemiddeld rekenen ondernemers op 8,8 keer de winst.
Je kunt jouw bedrijf financieel gezond noemen als er meer eigen vermogen dan vreemd vermogen in het bedrijf zit. Het kengetal dat we hierbij gebruiken, noemen we solvabiliteit. Het geeft aan of je schulden op de lange termijn zal kunnen afbetalen. Dit is een belangrijk meetinstrument voor kredietverstrekkers.
Solvabiliteit norm: wat is goed? Om aan te geven dat je bedrijf gezond is, moet de solvabiliteit tussen de 25% en 40% liggen. Het precieze minimum is afhankelijk van in hoeverre je je bezittingen direct zou kunnen verkopen. Als je bijvoorbeeld veel kasgeld hebt, hoef je minder eigen vermogen te hebben.
Alle Europese banken moeten een buffer aanhouden van minimaal 3% van het eigen vermogen ten opzichte van het geld dat is uitgeleend (minimum leverage ratio). Nog een extra opslag op deze leverage ratio voor de mondiaal systeemrelevante banken.