Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De bloem ruikt muf en ranzig. Als het te vochtig is bewaard dan is er kans op schimmel en insecten. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Jazeker! Je kunt bloem ongeveer 1 jaar bewaren. Hou er wel rekening mee dat met de tijd de bakkwaliteit achteruit gaat: deeg gemaakt van ouder bloem rijst bijvoorbeeld minder goed. Bewaar bloem op een donkere, koele en droge plek.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? Het meel ruikt muf en is ranzig. Door vocht en warmte tref je eerder insecten aan in meel en bloem. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Het kan bijvoorbeeld zuur worden door melkzuurbacteriën die erin groeien doordat het meel vochtig is geworden. De bloem kan tevens aangetast zijn door beestjes zoals meelmotten of meelmijten. Verder kan bloem of meel schimmelen en een rare muffig zure geur krijgen.
Meel kan je normaal gesproken minimaal drie maanden bewaren, maar afhankelijk van de bewaartemperatuur en vochtigheidsgraad zijn zes tot negen maanden haalbaar.
Bij een normale huiskamertemperatuur is uw meel niet veel langer dan twee maanden houdbaar. Bij een temperatuur rond of onder de tien graden wordt dat al een jaar. U kunt uw meel of bloem dan ook gerust in uw koelkast en zelfs uw vriezer bewaren. Het is dan wel zaak dat u het goed beschermt tegen vocht en geurtjes.
Je kunt beestjes in meel en bloem het beste voorkomen door graanproducten in afgesloten bakjes, bussen en trommels te bewaren van hard plastic of blik. Maak papieren zakken met meel, suiker bonen direct na aankoop open.
Zelfrijzend bakmeel vervangen door bloem
Zelfrijzend bakmeel is niet meer dan bloem met bakpoeder. Als je zelfrijzend bakmeel op is, kun je dus prima bloem gebruiken. Het enige dat je nog hoeft te doen is wat bakpoeder toevoegen. Roer de ingrediënten goed door elkaar en zo heb je zelfrijzend bakmeel gemaakt.
Ongeopend is meel zo'n 12 maanden houdbaar in de voorraadkast. Als hij eenmaal open is, kun je hem nog 6 tot 8 maanden bewaren. Nóg beter is het om geopende meel in de koelkast te bewaren. Dan is hij nog een jaar houdbaar.
Meel is de basis voor bloem. Om bloem te maken worden de zemelen en kiemen eruit gezeefd en er ontstaat een wit bloem. Bloem is dus gezeefd meel. Omdat de kiemen en zemelen de meeste voedingsstoffen bevatten, is bloem een stuk minder voedzaam dan meel.
Bloem is een fijngemalen meel van granen, waaruit de buitenste schilletjes, de zemelen en de kiemen van het graan verwijderd zijn. Door deze bereidingswijze heeft bloem een witte kleur.
Gebruik geen oude broodmix
Maar die winterslaap moet niet te lang duren want dan verhongeren en sterven ze. Hoe langer je het pak bewaard hoe minder goed je deeg rijst, dus compacter je gebakken brood wordt.
Graan zoals tarwe, rogge, haver, rijst en dergelijke kan je haast onbeperkt bewaren als het vochtgehalte 12% of minder is. Zaden van bonen, erwten en linze mogen maximaal 10% vocht bevatten. De zaadhuid van graan bevat duizenden sporen van schimmels en bacteriën.
Zelfrijzende bloem is bloem waar de producent zelf al een rijsmiddel aan heeft toegevoegd. Dat rijsmiddel is bakpoeder (niet te verwarren met baksoda, dat is iets anders). Zelfrijzende bloem wordt gebruikt om beslag snel te laten rijzen tijdens het bakken, zonder dat er een rijstijd vooraf nodig is.
Tot 1 jaar na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
Op kamertemperatuur blijft bloem niet veel langer dan twee maanden goed. Gaat de thermometer onder de tien graden, dan stijgt de houdbaarheid naar een jaar. Stop meel of bloem die je niet onmiddellijk nodig hebt dan ook gerust in de koelkast of diepvriezer. De koude doodt meteen ook de meelmotten.
Tenminste houdbaar tot: kijk, ruik en proef ná datum
Tot 2 maanden en mogelijk langer na de THT-datum, mits het er nog goed uitziet en de verpakking nog heel is.
Chips vervalt niet. Nooit. Ze worden misschien wat wak.
Als u de door u aangeschafte bloem zeeft voor gebruik, zorgt u ervoor dat alle klontjes verdwijnen. Kleine klontjes kunnen niet direct kwaad in uw deeg of beslag, maar beter is het ze eruit te zeven, zeker als u fijn gebak bereidt. Bloem bevat bovendien soms kleine oneffenheden zoals kleine vliesjes of stukjes korrel.
Zelfrijzend bakmeel is eigenlijk niks anders dan bloem (dus geen meel) met bakpoeder, in een vaste verhouding. Het bestaat uit 500 gram bloem met 15 gram bakpoeder. Nu je dit weet kun je het dus ook heel makkelijk zelf maken: meng 500 gram bloem met 1 zakje (15 gram) bakpoeder en klaar is Kees.
Het meeste bekende is tarwebloem, dit is gemalen en gezeefd tarwemeel. Patentbloem noemt men ook wel Amerikaanse bloem. Deze bloem is nog fijner van structuur. Patentbloem bevat meer gluten dan tarwebloem en is dus meer geschikt voor het bakken van brood.
Meelmotten durven bijvoorbeeld te smullen van de droge voeding in je voorraadkast: bloem, havermout, chocolade, gedroogd fruit, pasta … daar houden ze van en ze leggen er ook hun eitjes in. Hoewel je er niet ziek van zult worden, wil je ze liever niet in je keuken tegenkomen, toch?
Enerzijds verontreinigt hij het product met zijn uitwerpselen, vervellingshuidjes, cocons en overblijfselen. Anderzijds schimmelen aangetaste kruidenierswaren eerder, veranderen ze soms van kleur en krijgen ze een muffe tot zure geur. Het product is dan niet meer eetbaar en kunt u het beste weggooien.
Je ziet kleine witte wormpjes met een zwarte kop. Larven klimmen soms langs muren, en houden zich graag op vlak onder het plafond. Rondvliegende motten die in een soort zigzag patroon rondfladderen. Kleine gaatjes in verpakkingen die je er zelf beslist niet in hebt gemaakt.