In de winter kan ze nog wel bloed zuigen, maar zal dat hooguit eens per maand doen. Omdat de mug in winterrust is, ontwikkelen deze eitjes zich niet verder. Het bloed wordt eigenlijk gebruikt om de noodzakelijke lichaamsprocessen op peil te houden.
Omdat u gaat stoken ontstaat er een geschikt klimaat in de kruipruimte waarin de eitjes en larven van muggen zich kunnen ontwikkelen. Vervolgens zoeken de steekmuggen de warmte op en komen langs openingen rond leidingen en kabels uw woning binnen.
Muggen zijn er het hele jaar door, maar in de zomerse maanden zijn ze veel actiever dan in de winter. De muggen die jou steken zijn de vrouwelijke muggen. Ze doen dat om bloed te verzamelen en daar voedingsstoffen uit te halen voor hun eitjes.
Geen goed vooruitzicht voor de mug
“Als het slechts een paar graden is, functioneren de organen van de muggen niet meer en overlijden zij”, legt Garry Bakker uit. Helemaal afgelopen is het zodra er een laagje ijs op de sloten komt te liggen, waarin de muggen hun eitjes leggen.
"De muggen die hebben overwinterd, zijn al in april wakker geworden. De eerste generatie kwam in mei tevoorschijn. In een jaar met een normale temperatuur gebeurt dat pas eind juni", zegt hij. "De meeste overlast hebben we dan in juli en augustus."
Het zoemende geluid van steekmuggen komt van hun vleugels die heel snel op en neer bewegen. Hoe groter de vleugels, hoe harder het gezoem (en hoe meer ze je nachtrust verstoren). Steekmuggen zijn nachtblind en daarom is het zoemgeluid voor hen erg nuttig. Mannetjes kunnen zo goed horen waar de vrouwtjes zich bevinden.
Een mug zal zich een weg banen naar een plaats om stil te gaan zitten. Dat is veelal op het plafond of op de muur. Afhankelijk van het type behang en het aantal spullen dat je in de kamer hebt staan kun je de mug gemakkelijk zien zitten.
Normaal gesproken heeft een mug genoeg aan één keer prikken. Maar stoor je haar tijdens de maaltijd, dan zal ze terugkomen totdat haar buik vol zit.
Muggen lokaliseren hun 'maaltijd' door te ruiken. Met een soort speciale antennes pikken ze onze geurmoleculen op. Vooral ouder zweet prikkelt de dieren. Of liever gezegd, dat maakt dat ze ons willen prikken.
Muggen prikken dwars door dunne broeken en sokken heen. Hoe ruimer de kleding zit hoe lastiger het voor de mug is om er door heen te steken en ook werkelijk in de buurt van je huid te komen.
De samenstelling van vluchtige stoffen, bepaalt uiteindelijk ons geurprofiel, zegt Knols. "Iedereen produceert stofjes die muggen afstoten, maar iedereen maakt ook stoffen die muggen juist aantrekkelijk vinden. Het is de verhouding daartussen die bepaalt of je veel wordt gebeten of niet."
Hoe kan dat, en geven deze muggen nog overlast? In Nederland komt een twintigtal muggensoorten voor, maar het zijn met name twee soorten die in en rond het huis voorkomen: de huissteekmug (Culex pipiens) en de geringde wintersteekmug (Culiseta annulata).
Een andere manier om muggen in de winter te bestrijden is het verminderen van de hoeveelheid stilstaand water rond jouw woning. Berg potjes, bakjes, schaaltjes en emmers vooral op in de wintermaanden. Op deze manier heeft een wintermug al heel wat minder plekken om haar eitjes te leggen.
Muggen zijn eigenlijk vegetariër. Ze drinken ons bloed om praktische redenen. Nog een weetje: ze steken je niet, maar bijten je. En alleen de vrouwtjes doen dat om eiwitten uit je bloed te winnen die hen helpen om eitjes te produceren.
Dat u ook overdag gestoken kunt worden, komt doordat er ook muggensoorten zijn die juist overdag toeslaan. Zoals de knut. Zij komen veelal voor in waterrijke en moerasachtige gebieden. Die plekken kunt u dan ook het beste vermijden of u kunt uzelf beschermen met een muggenwerend middel.
Haarvaatjes prikken met een flexibele steeksnuit
Met een speciale camera is goed te zien hoe de mug met zijn steeksnuit een haarvaatje zoekt en het bloed eruit zuigt. Die steeksnuit is eigenlijk heel flexibel. Dan zoeken ze naar een haarvaatje. En dan weet ze op een gegeven moment zo'n haarvaatje aan te prikken.
De volwassen mug leeft maar kort; enkele dagen tot weken.
Maar die vrouwtjesmuggen zijn van een andere orde. Ze kunnen je huis in komen via naar binnen gehaalde planten, smalle kieren (bijv bij een niet goed sluitende deur of hor), ouderwetse sleutelgaten en een veronachtzaamde brievenbus.
De onderzoekers ontdekten echter een subtiel verschil. Als muggen namelijk in een slaaptoestand komen, hangen hun achterpoten, waardoor hun lichaam dichter bij het oppervlak komt.
Als middel tegen muggen kun je dus veel zuivel, vlees(waren), groenten, fruit en graanproducten eten want daar zitten vitamine B1 in. Je kunt natuurlijk ook vitamine B1 pillen nemen of gewone multivitaminen want de dosis B1 die daar in zit zou voldoende moeten zijn.
De muggen die je hebt gezien zijn dansmuggen. Deze vliegen altijd in een groep van tientallen. Deze muggen kunnen niet steken en ook maar matig vliegen, dus zoeken ze een plek op, waar luwte is, mogelijk is het voor jouw raam een plek waar ze uit de wind vliegen.
Insecten hebben nauwelijks of geen slagaders, maar wel een hart. Het lichaam van een insect bevat ook tracheeën: een zeer fijnvertakt stelsel van kleine buisjes met openingen aan de zijkant van het lichaam, dit is het ademhalingssysteem.
In deze studie hebben we er nog eentje gevonden: de kleur rood. En die is niet alleen mogelijk te vinden in je kleding, maar ook in ieders huid. De huidskleur doet er daarbij niet toe.” Dat ook kleuren (in combinatie met geuren) de mug niet onberoerd laten, blijkt uit experimenten.